Wat is een browser?

17 dec 2020 | Online

wat is een browser

Wanneer je op internet gaat surfen heb je een browser nodig om bijvoorbeeld webpagina’s, video’s en afbeeldingen te bekijken. In de volksmond is een browser gebruiken hetzelfde als surfen op het internet. Internet Explorer, Safari, Chrome en Firefox zijn populaire browsers. 

Ze werken allemaal vrijwel op dezelfde manier, bovenin in je scherm zie je een adresbalk waar je een website in kan voeren. Vervolgens kan je op enter klikken om de website te laden. In dit artikel lees je alles over browsers, de techniek, de verschillen, wat voor jou de beste browser is en hoe je je browsersgeschiedenis kan verwijderen. 

De techniek van een browser

Een internetbrowser maakt gebruik van HTTP om webpagina’s weer te geven. Een browser kan een in HTML gecodeerde pagina veranderen in een voor de internetgebruiker aantrekkelijke pagina. Dat betekent een voor mensen leesbare vorm. Vaste elementen van een webpagina zijn teksten, plaatjes en linkjes naar andere webpagina’s. De meeste browsers kunnen eveneens animaties en geluid weergeven. Bijna alle browsers kunnen weblocaties opslaan, bestanden downloaden, verschillende media weergeven en de geschiedenis opslaan van waar de gebruiker is geweest. 

Sommige browsers hebben nog meer functionaliteiten zoals pop-upblockers, meerdere tabbladen, advertentiefiltering of automatisch zoeken in zoekmachines. 

Wat is de meest gebruikte browser? 

In 2019 was de meest gebruikte browser Google Chrome. Deze browser staat met 50 % marktaandeel eenzaam aan de top. Daarna volgt de browser Safari met bijna een kwart van de markt. 

Bron: Statcounter

  1. Google Chrome 54,04 %
  2. Safari (Apple) 26,25 %
  3. Firefox 4,93 %
  4. Samsung Internet 4,83 %
  5. Microsoft Edge 4,45 %
  6. Internet Explorer 2,66 %

Is de meest gebruikte browser ook de beste?

In principe werkt elke webbrowser hetzelfde, maar iedere browser heeft andere mogelijkheden. Hierdoor kan de ene net iets geschikter voor jou zijn dan de andere. 

Zoals hierboven aangegeven is Google Chrome op dit moment het populairste. Dit komt omdat je met deze browser veilig en snel kan internetten. De browser vraagt wel veel rekenkracht van je computer en is daarom niet zo geschikt voor langzamere systemen. Verder vinden sommige mensen het een nadeel dat dit een product van Google is. Je informatie (browsegeschiedenis) wordt gebruikt om de zoekmachine van Google te verbeteren. Niet iedereen vindt dat een prettig idee. Maar hoe zit het met die andere browsers? 

Safari 

Dit is de browser van Apple en is op alle Apple apparaten geïnstalleerd. Wereldwijd heeft Safari een marktaandeel van ongeveer twintig procent. 

Firefox

Firefox is niet door een ontwikkelaar van een besturingssysteem zoals Microsoft Windows, Apple of Google Android bedacht. Daarom is deze browser de meest populaire van derden. Qua privacy en beveiliging is het een krachtige browser. Eveneens is de browser gemakkelijk aan te passen en beschikt het over veel privacy functies. Het marktaandeel van Firefox beslaat zo’n vijf procent. 

Samsung Internet 

Dit is de browser van Samsung Electronics en is op alle smartphones en tablets van Samsung geïnstalleerd. Wereldwijd heeft Samsung Internet een marktaandeel van bijna zes procent. 

Microsoft Edge 

Deze browser is ontwikkeld door Microsoft en is de opvolger van Internet Explorer. De browser wordt standaard geleverd op alle Windows 10-apparaten en is niet verkrijgbaar voor andere besturingssystemen dan Windows. Het is een lichtgewicht webbrowser met nieuwe functionaliteiten zoals bijvoorbeeld een leesmodus. Internet Explorer wordt steeds verder uitgekleed en eind 2021 stopt Internet Explorer volledig. 

Het is moeilijk om te zeggen wat nou exact de beste browser is, dat hangt namelijk af van je persoonlijke wensen. Ben je op zoek naar een browser voor je smartphone of voor je pc? Wat voor smartphone of pc heb je? Wil je een browser met extra functies of juist eentje die makkelijk is om te gebruiken? Op de website Prijsvergelijken.nl kan je browsers heel goed vergelijken. Wat je ook kan doen is een tijdlang meerdere browsers gebruiken. Of verander eens van browser. Een nieuwe browser met andere instellingen kunnen surfen wellicht eenvoudiger en veiliger maken. 

Refreshen van je browser

Een browsers slaat de websites die je bekijkt op in zijn geheugen. Dat wordt cache genoemd. Hierdoor wordt de website de volgende keer dat je hem bezoekt sneller geladen. Dat lijkt handig, maar kan nadelig zijn. Zijn er bijvoorbeeld wijzigingen aan de pagina gedaan dan zijn die niet zichtbaar. Dat komt omdat ze nog niet in het geheugen van je browser staan. Daarom is het handig om de pagina te refreshen (verversen). Dat doe je door CTRL-F5 in te toetsen. Je drukt op de CTRL-toets die linksonder op je toetsenbord zit en de F5 toets die midden boven zit. De knoppen moet je tegelijkertijd indrukken. 

Geschiedenis verwijderen uit je browser

Wanneer anderen de pc of laptop met jou gebruiken heb je misschien liever niet dat de anderen kunnen bekijken welke websites jij hebt opgezocht. Het is mogelijk om je browser geschiedenis te verwijderen. Hierdoor blijft het voor de anderen een raadsel wat jij zoal hebt opgezocht. Het is per browser verschillend hoe je de geschiedenis verwijdert. Google de browser die jij gebruikt + geschiedenis verwijderen en je vindt informatie over hoe je dat precies doet. 

Icognito internetten via je browser

Wil je niet dat de browser bijhoudt welke pagina’s je bezoekt? Dan kan je er voor kiezen om in de incognitomodus te browsen. Let op: er wordt geen zoek- en navigatiegeschiedenis bewaard, maar je internetserviceprovider of je werkgever heeft wel de mogelijkheid om te kijken welke pagina’s je zoal bezoekt. Je bent dus niet helemaal incognito. Wanneer je na het internetten het incognitovenster afsluit is de incognitomodus uitgeschakeld. Dat doe je door rechtsboven in de hoek te klikken op het kruisje. 

Browser updaten 

Update je browser regelmatig. Want nieuwe updates betekenen ook verbeteringen ten aanzien van de veiligheid en de functionaliteit. Je kan met een update voorkomen dat je op internet ergens aan het surfen bent waar een lek in de beveiliging zit. Met een nieuwe update kan die lek verholpen zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je plugins zoals Java, Flash, Silverlight en Adobe Reader up to date hebt. Je hebt dan minder kans om besmet te worden met malware tijdens het internetten.