Wat is een betonvloer

22 jun 2022 | Wonen

Wat is een betonvloer?

Voor de bouw van huizen en kantoren worden vaak ijzeren matten genaamd betonijzer gebruikt. Binnen de moderne architectuur en huizenbouw is beton niet meer weg te denken. Het vormt een meer dan solide basis als onderdeel van de fundering, waarop zowel éénlaags villa’s als wolkenkrabbers worden gebouwd. Ook binnen de inrichting van de moderne huizen is betonlook een veel voorkomende toepassing. Vooral de gietvloer betonlook, beton cire en de betonlook vloer zijn in het hedendaagse interieur niet meer weg te denken.

De geschiedenis van het gebruik van beton gaat eeuwen terug. Je moet dan denken aan de tijd van de Egyptenaren, Grieken, Feniciërs, Babyloniërs en Romeinen. Deze culturen kenden reeds de voordelen van het gebruik van (ongewapend) beton. Vooral de Romeinen waren meesterbouwers waar het betreft het gebruik van beton. Ze maakten er aquaducten, kademuren en bruggen van. Bij de bouw werd als bindmiddel meestal tras of kalk gebruikt. Het gebruik van kalk als onderdeel van specie waarmee muren worden gemetseld is ook tegenwoordig nog steeds in gebruik bij de huidige huizenbouw.

Op een onverklaarbare manier raakte de kennis en het gebruik van beton lange tijd verloren. Pas in 1756 was het de Brit John Smeaton die het weer ging toepassen voor de herbouw van een vuurtoren. Hij gebruikte hiervoor een mengsel van kalk en klei.

Tijdens de wereldoorlogen werd beton massaal ingezet om bunkers van te bouwen. Dus zowel vloeren, wanden en bovenkanten waren soms van metersdik beton om bescherming te bieden tegen bombardementen vanuit vliegtuigen. In de loop van de twintigste maar ook in deze eeuw is de toepassing van beton steeds diverser geworden en wordt het ook op verschillende manieren verwerkt of toegepast. De kale betonvloer was als eerste veel te vinden in garages en schuren bij woonhuizen en voldeed prima bij zwaardere belasting. Uit bedrijfsmatig gebruik was al gebleken dat het een robuuste en duurzame ondergrond is.

Karakter

Wat ontbreekt aan de ´koude´ betonvloer is een gebrek aan warmte, karakter en uitstraling. Daarom zijn er door de jaren heen verschillende toepassingen op de markt gekomen, die kwa sfeer en gebruik perfect in een huiselijk omgeving passen en doen denken aan beton. Eén van die vormen die gebaseerd is op kunststof is de betonlook vloer. Deze heeft het uiterlijk van een betonnen vloer, maar heeft alle voordelen van een gietvloer. Je hebt qua toegepast materiaal twee soorten materiaal, namelijk de gietvloer op basis van epoxy of op basis van polyurethaan. Daar waar het normaal een koele grijze egale uitstraling heeft daar heeft een betonlook gietvloer een mix van twee kleuren, zodat je een mooie tekening terugziet. Daardoor is elke vloer uniek.

Onderhoud

De betonlook gietvloer is op dit ogenblik enorm in opkomst. Het valt daarbij op dat bewoners die gek zijn van een industriële inrichting kiezen voor deze robuuste onderhoudsvrije vloer. Daarnaast gaat een investering gauw zo’n vijftien jaar mee zonder dat je deze hoeft te vervangen. Ben je niet zo’n schoonmaker, dan is dit soort vloeren zeker aan te raden. Omdat het naadloos op de ondergrond wordt aangebracht, kan er geen vuil en stof in naden komen. Bovendien is het makkelijk schoon te houden. Met een emmertje water en een dweil is de vloer in een mum van tijd weer schoon.