Wat is een Belgisch melkschaap

26 sep 2023 | Dieren

Land van herkomst België

Geschiedenis

Naar alle waarschijnlijkheid stamt het Belgisch melkschaap af van het Vlaamse schaap. Vermoedelijk zijn vanaf de negentiende eeuw Vlaamse schapen geselecteerd met een melktypisch karakter. Door steeds de schapen te selecteren met een zo melktypisch mogelijk uiterlijk, is in de loop der tijd het Belgisch melkschaap ontstaan. Na de Tweede Wereldoorlog werden alle melkschapen samengevoegd en is het Belgisch melkschaap ontstaan.

Uiterlijk

Dit schapenras is fijn gebouwd, vrij groot en staat hoog op de poten. Het lichaam is wigvormig, wat wijst op dieren die veel melk produceren. De kop van een Belgisch melkschaap is bedekt met fijne, witte haren. De rug en flanken zijn bewold. De buik is echter onbewold, maar licht behaard.

Een typisch raskenmerk van het Belgisch melkschaap is de onbewolde staart die spits uitloopt. Deze staart wordt ook wel aangeduid als ‘rattenstaart’. De uier is goed ontwikkeld. De melkgift is hoog en de melk heeft een romige smaak. De dieren hebben een hoge vruchtbaarheid.

Karakter

Het karakter van het Belgisch melkschaap is uniek: het is niet echt een kuddedier. Het karakter van het Belgisch melkschaap toont meer overeenkomsten met het karakter van geiten, dan dat van schapen.

Zeldzaam schapenras
Het Belgisch melkschaap is zeer zeldzaam te noemen en is dan ook in België opgenomen in een lijst met zeldzame huisdierrassen.