Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

31 mrt 2023 | Financiën

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die je beschermt tegen aansprakelijkheid voor schade aan anderen. Dit betekent dat als je onbedoeld schade veroorzaakt aan anderen, de verzekeraar de kosten van de schadevergoeding zal dekken tot aan het verzekerde bedrag. Wat hierin wel belangrijk is, is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Op het moment dat je namelijk schade toebrengt aan iemand anders, terwijl het bij je thuis gebeurt, dan kan het zijn dat dit onder de inboedelverzekering valt. Gooi je per ongeluk een glas rode wijn om bij iemand anders thuis? Dan zal dit doorgaans onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen. Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat het een hele uitdaging kan zijn om de juiste verzekeringen te vinden, hebben we een aantal handige tips voor je. Allereerst is het raadzaam om via www.pricewise.nl verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo weet je namelijk zeker dat je niet teveel betaald.

De dekking

Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is het belangrijk om te letten op de hoogte van het verzekerde bedrag en de dekking. Het is raadzaam om een verzekerde som te kiezen die hoog genoeg is om eventuele schade te dekken. Daarnaast is het verstandig om te controleren welke schade precies gedekt wordt door de verzekering. Zo kan het zijn dat er uitsluitingen zijn voor specifieke activiteiten, zoals schade die veroorzaakt wordt tijdens het beoefenen van bepaalde sporten. Het lijkt misschien vreemd, maar het is helemaal niet gek dat je verzekerd bent tot een bedrag van een miljoen of zelfs meer. Schade kan namelijk snel flink in de papieren lopen en voor een paar euro per maand kun je dan maar beter goed verzekerd zijn. Wanneer je de ene aansprakelijkheidsverzekering gaat vergelijken met de andere, kan het zijn dat er niet alleen verschil zit in dekking, maar ook in de hoogte van het eigen risico.

Niet verplicht, wel handig!

Hoewel het niet verplicht is om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, is het wel sterk aanbevolen. Als de verzekerde onbedoeld schade veroorzaakt aan anderen kan dit leiden tot hoge kosten voor schadevergoedingen. Door het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering worden deze kosten gedekt en voorkomt je dat hij of zij zelf voor deze kosten opdraait. Nu is dat bij een glas wijn over de bank vaak nog wel te overzien, maar stel dat je iemand per ongeluk laat vallen en diegene moet ter revalidatie naar het ziekenhuis, dan is het maar wat fijn dat je deze kosten allemaal kunnen worden verhaald op je verzekeraar.

Wat kost een verzekering?

De kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt bijvoorbeeld de hoogte van het verzekerde bedrag een rol in de premieberekening, maar ook de persoonlijke situatie van de verzekerde, zoals de gezinssamenstelling en de eventuele beroepsuitoefening. Over het algemeen zijn de kosten voor een aansprakelijkheidsverzekering echter relatief laag in vergelijking met de mogelijke kosten voor schadevergoedingen. Voor een gemiddeld gezin ligt de premie voor een aansprakelijkheidsverzekering meestal tussen de €3 en €5 per maand. Let hierbij wel op dat je goed kijkt naar het eigen risico en ook de dekking.