Wat is de ziekte vlooien en wormen bij katten?

26 sep 2023 | Dieren

Katten kunnen, net als andere diersoorten, last krijgen van vlooien en wormen.

Vlooien bij de kat

Elke kat kan in zijn leven één of meerdere keren te maken krijgen met vlooien. Dit geldt zelfs voor katten die nooit van hun leven buiten komen. Dit kan gebeuren omdat u zelf of uw bezoek zonder het te weten de vlooien via kleding mee naar binnen kan nemen.

Het is heel makkelijk om na te gaan of een kat vlooien heeft. Dit doe je door te kijken op plaatsen waar vlooien zich graag ophouden. De plekjes waar vlooien bij de kat zich het liefst ophouden, zijn:
– bij de staartaanzet
– op de buik
– in de oksels

Kijk goed op deze plekken of je kleine, bruinzwarte korreltjes kan waarnemen: dit zijn de uitwerpselen van de vlooien. Ook kan je soms, tegen de huid aan, kleine diertjes kunnen wegrennen.

Katten hebben vaak veel last van vlooien. De dieren jeuken, drinken het bloed van de kat, en bij een grote vlooieninvasie, kan de kat hier zelfs bloedarmoede van oplopen of aan de vlooien komen te overlijden.

Naast dat vlooien zich op de kat bevinden, kunnen ze zich razendsnel voortplanten en de eitjes en vlooien belanden ook op uw meubilair, tussen de plinten, op vloerbedekking en tapijten. Bij warm weer kan de populatie vlooien op de kat en in huis zich uitbreiden van een paar vlooien, tot een ware vlooienplaag.

Er zijn diverse middelen te koop tegen vlooien. Sommige producten werken slecht tot niet, terwijl andere producten hoog staan aangeschreven en goed werken. Over het algemeen zijn producten tegen vlooien die bij de dierenarts te koop zijn, goede middelen, omdat dierenartsen beschikken over de nieuwste en bestwerkende vlooienspullen.

Naast het bestrijden van vlooien bij de kat, is het ook belangrijk dat u het huis goed reinigt, omdat de kat anders binnen zeer korte tijd opnieuw last gaat krijgen van de vlooien die zich nog in het huis bevinden.

Wormen bij de kat

Er zijn vele soorten wormen waar de kat last van kan krijgen. De meest voorkomende worminfecties die bij de kat voorkomen zijn die van de spoelworm en lintworm. Ook katten die nooit buiten komen, kunnen last krijgen van worminfecties. Het is zelfs bekend dat in veel gevallen pasgeboren kittens een worminfectie oplopen via hun moeder. Daarom worden kittens met een paar weken oud vaak al ontwormd, zelfs als er geen signalen zijn van een worminfectie.

Door katten regelmatig te ontwormen, kan de gezondheid van de kat optimaal blijven.