Wat is de Tradescantia zebrina? 

2 jan 2024 | Planten

De lange scheuten van de Tradescantia zebrina zien er het beste uit als ze uit een hangende mand hangen. In dit artikel leer je onder meer hoe je deze populaire kamerplant kunt helpen bossig te worden en alles wat je moet weten over de verzorging ervan, maar eerst leggen we nog even uit waar deze plant vandaan komt.

Oorsprong en kenmerken

De Tradescantia zebrina komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en behoort tot de familie Commelinaceae. Er is enige onenigheid over tot welk geslacht het behoort: soms wordt het geclassificeerd als een lid van het spiderwort-geslacht (Trascantia), maar soms wordt het beschouwd als een afzonderlijk geslacht, Zebrina pendula. Dit spinnenkruid wordt ook wel de violette inch-plant of de zwervende jodenplant genoemd. Naast de decoratieve bladeren ontwikkelt de centimeterplant in de natuur het hele jaar door roze bloemen die afzonderlijk in de bladoksels zitten (de punten op de plant waar de bladstelen zich vertakken vanaf de hoofdstam). Tradescantia kan, mits voldoende licht, ook bloeien als kamerplant. Als vetplantenplant kan de inchplant een beetje water opslaan in de bladeren en scheuten.

Mooiste soorten

Naast de klassieke inchplant zijn er nog diverse andere soorten Tradescantia zebrina die zich vooral onderscheiden door hun kleur. Hier een korte blik op de mooiste Tradescantia- variëteiten:

  • Tradescantia zebrina ‘Quadricolor’ heeft eerder roze dan paarse bladeren, die samen met de groene en witte strepen een prachtig patroon vormen.
  • Tradescantia zebrina ‘Purpusii’ heeft bijzonder levendig paars blad dat opvalt naast de andere, veelal groene kamerplanten.
  • Tradescantia zebrina ‘Discolor’ heeft ook bladeren met verschillende gekleurde strepen in roze, groen en zilver.

Planten

De plant Tradescantia zebrina is eenvoudig qua verzorging en standplaats. Zet de inchplant op een lichte plek, beschermd tegen de middagzon. Een beetje zon in de avond of ochtend is echter gunstig. Houd de plant tijdens de groeiperiode op een normale kamertemperatuur, dus tussen de 20 en 25°C. Tijdens deze periode kun je Tradescantia zebrina ook buiten op het balkon of in de tuin houden. Zet de plant ook hier weer op een beschutte plek, zonder volle zon. In de winter kun je de inchplant op een iets koelere temperatuur houden, tussen de 12 en 15°C is voldoende. Tip: Als Tradescantia zebrina voldoende licht krijgt, kun je met een beetje geluk genieten van de prachtige bloemen.

Verzorgen

Geef je plant regelmatig water en zorg ervoor dat de kluit altijd vochtig is. Je kunt de grond af en toe laten uitdrogen aan de oppervlakte, maar daarna opnieuw water geven, wat je ook bij je laurier stekken moet doen. Kalkvrij water is het beste. Jonge planten hebben iets meer water nodig, dus houd de grond altijd gelijkmatig vochtig. Voorkom wateroverlast door een paar minuten na het besproeien het overtollige water uit de pot te laten lopen. Tijdens de groeifase heeft de inchplant af en toe bemesting nodig om te zorgen voor een goede aanvoer van essentiële voedingsstoffen. Hiervoor werkt een klassieke groene plantenvoeding. Dit stimuleert weelderig blad en een gezonde groei, zodat Tradescantia zebrina lange scheuten kan ontwikkelen. Bovendien stimuleren de micro-organismen in onze meststoffen de wortelgroei.