Wat is de top 5 van grootste paardenrassen?

26 sep 2023 | Dieren

Paarden en pony’s heb je in verschillende vormen en maten. Zo zijn er kleine ponyrassen, zeer geschikt voor kleine kinderen, maar je hebt ook grote, zware paardenrassen die met gemak grote lasten kunnen trekken. Daarnaast heb je nog slanke paardenrassen, gefokt voor hun snelheid, terwijl je ook veel koudbloedrassen hebt, die meer gefokt zijn als werkpaard – en dus breed en groot zijn, met veel spieren. De top 5 grootste paardenrassen ter wereld omvat allemaal koudbloeden.

1. Shire

De shire wordt gezien als het grootste paardenras ter wereld. Hun gemiddelde schofthoogte ligt op de 1.85 meter, maar volgens het stamboek mogen de dieren een stokmaat hebben van 1,65 tot 2,00 meter. Ondanks zijn grote formaat, is de shire een vriendelijk, rustig en leergierig paard. Het heeft ook wel de bijnaam ‘GVR’ (Grote Vriendelijke Reus). Ze worden bereden en kunnen een klein sprongetje doen of wat dressuur. Meestal zie je ze echter niet tijdens wedstrijden. Het is een typisch koudbloed en trekpaard, hij wordt ook vaak als werkpaard gebruikt – of voor shows om huifkarren enzovoort te rijden.

2. Clydesdale

Dit van oorsprong Schotse paardenras heeft een schofthoogte van 1,63 tot 1,93 meter. Van oorsprong werd dit ras als krachtig trekpaard gebruikt en werd hij ook gefokt en gehouden voor de vleesindustrie. Het is een rustig en vriendelijk paardenras dat tegenwoordig vaak gehouden wordt door liefhebbers. Ook wordt hij regelmatig ingezet tijdens shows of als trekpaard voor koetsen en huifkarren. Ook wordt hij in sommige gebieden nog steeds ingezet als werkpaard.

3. Suffolk Punch

De Suffolk Punch is een van oorsprong Brits paardenras, welke is ontstaan in de regio van Suffolk en Norfolk. Dit paardenras heeft een schofthoogte van 1,65 tot 1,78 meter. Zweetvos is de enige kleur waarin dit ras voorkomt. De Suffolk Punch wordt onder andere gefokt op gehoorzaamheid. Ook moeten deze paarden gemakkelijk in de omgang zijn. De Suffolk Punch staat bekend als een echte kindervriend. Van oorsprong is de Suffolk Punch een koudbloedras, wat vanaf het begin af aan heeft dienstgedaan als zwaar trekpaard. Pogingen om het ras te veredelen, hebben maar beperkt zijn vruchten afgeworpen. Zelfs de kruisingen waren nog altijd goed te bestempelen als koudbloeden.

 

4. American Cream Draft

De American Cream Draft is ontstaan uit kruisingen tussen Shires en Percherons. Bronnen verschillen van elkaar, maar gemiddeld genomen hebben ze een schofthoogte van 1,50 tot 1,70 meter. Merries wegen tussen de 700 en 800 kilogram, terwijl hengsten nog een stuk zwaarder kunnen zijn en gewichten kunnen bereiken van wel 1.000 kilogram. Ondanks hun forse gestalte zijn het vriendelijke dieren die goed met kinderen overweg kunnen.

5. Boulonnais

De Boulonnais is haast net zo groot als de American Cream Draft, met een schofthoogte van 1,50 tot 1,68 centimeter. Het van oorsprong Franse ras komt vooral voor als schimmel. Hoe ouder het dier wordt, hoe witter het dier. De Boulonnais werd van oorsprong gefokt in twee variëteiten: een iets lichtere variëteit om koetsen van de edelen te trekken, en een zwaardere variëteit die vooral ingezet werd als (zwaarder) werkpaard en trekpaard. Tegenwoordig is de Boulonnais redelijk zeldzaam te noemen.