Wat is de gemiddelde lengte van een man

16 aug 2023 | Maatschappij

Deze vraag kent niet één antwoord. Want er is niet zoiets als ‘de man’. Het antwoord hangt af van de leeftijd, maar ook van de woonplaats van de betreffende man. Zo is er verschil in de gemiddelde lengte van een man uit Limburg en Friesland, maar ook tussen een Nederlandse man en een Japanse man.

Lichaamslengte is een van de biometrische kenmerken: meetbare uiterlijke kenmerken die niet overdraagbaar zijn, waaraan je een individu kunt herkennen zoals kleur van de ogen en vingerafdrukken. Deze kenmerken zijn nauwelijks fraudegevoelig. Iemands lengte wordt over het algemeen gemeten vanaf de grond tot het topje van de kruin. De studie van lichaamslengte heet auxologie.

Krimpen als je ouder wordt

Ons lichaam groeit in de lengte het hardst in de eerste twee jaar van ons leven en tijdens de puberteit. Als we oud zijn, gaan we bijna altijd weer krimpen. Grappig weetje: je bent aan het eind van de dag een ietsepietsie kleiner dan aan het begin van de dag. Dat komt omdat de tussenwervelschijven dunner worden. ’s Nachts rekken ze weer uit

De Nederlandse man

Voor betrouwbare gegevens over de lengte van de Nederlandse man moeten we bij het CBS zijn. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse man van 19 jaar en ouder in 2020 gemiddeld 182,9 cm lang was. Tot 1980 werden we steeds langer, maar de mannen uit 2001 waren gemiddeld een centimeter kleiner dan de mannen uit 1980.

Gemiddelde lengte Nederlandse man in:

1930: 175,6

1980: 183,9

2020: 182,9

Gemiddelde lengte Nederlandse vrouw in:

1930: 165,4

1980: 170,7

2020: 169,4

Een van de redenen dat we tegenwoordig gemiddeld kleiner zijn dan in 1980, is de toename van immigranten. Maar de groei stagneerde sowieso al. Wellicht doordat we slechter zijn gaan eten.

Een lengte van meer dan 1.90 meter was in de vijftiger jaren nog bijzonder. In 2020 was een op de vijf Nederlandse mannen langer dan 1.90 meter. Zeven procent was zelfs langer dan 195 centimeter. Iets meer dan tien procent van de mannen was kleiner dan 1.75 meter.

Lengte per provincie

Binnen Nederland zijn er de nodige verschillen per provincie in hoe lang mannen zijn van mannen en dat verschil is er vooral tussen noorderlingen en zuiderlingen. Friezen zijn al jarenlang gemiddeld meer dan drie centimeter groter dan Limburgers. Na Limburgers zijn Brabanders en Zeeuwen het kleinst. Het zal je niet verbazen dat mannen uit Groningers, Friesland, Drenthe en Overijssel het langst zijn.

Verschil Nederlandse man met mannen uit andere landen

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn de Nederlandse mannen de langste mannen ter wereld. In veel Europese en Aziatische landen is de gemiddelde lengte van mannen in de afgelopen honderd jaar toegenomen, door een gezondere leefwijze en betere medische zorg.

Wij zijn dus niet altijd het langste volk geweest; in de 18e eeuw waren we korter dan de gemiddelde Amerikaan en Europeaan. Maar we hebben een flinke groeispurt doorgemaakt. Moeten we bang zijn om onze titel ‘langste volk ter wereld’ kwijt te raken nu mannen uit ons land gemiddeld gezien niet meer langer worden? Vooralsnog is dat niet nodig, maar de mannen uit Montenegro, Estland en Bosnië en Herzegovina zitten vrij dicht achter ons. Kleine mannen vind je in Laos, Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor. Zij komen gemiddeld niet boven de 1.63 meter uit.