Wat is de beste voeding voor een konijn?

26 sep 2023 | Dieren

Konijnen zijn knaagdieren en hebben, net als elk ander levend wezen, geschikte voeding nodig om te kunnen overleven en om gezond te blijven. Maar wat is gezonde voeding voor konijnen nu precies?

Knaagdieren

Konijnen zijn knaagdieren. Dit houdt in dat ze moeten knagen om hun gebit te onderhouden. De knaagtanden van een konijn groeien het hele leven door, en wanneer er niet of onvoldoende knaagmogelijkheden zijn, groeien de tanden zo ver door, dat het dier niet meer kan eten en drinken en hierdoor komt te overlijden. Knagen is dus één van de eerste levensbehoeften van een konijn. Je kan een konijn wat te knagen aanbieden door wilgentakken of takken van (hoogstam)fruitbomen als appelbomen of perenbomen in de kooi te leggen. Ook bestaan er speciale knaagstenen en knaagsticks voor konijnen, die ervoor zorgen dat de tanden van het konijn kunnen slijten.

Water

Konijnen hebben altijd behoefte aan vers water. Ververs het water daarom minimaal 1 keer per dag.

Brokken

Konijnen leven in de natuur van gras, zaden, planten enzovoort. Tegenwoordig is er voor de konijnen die als huisdier gehouden worden speciaal voer ontwikkeld. Dit voer bevat alle benodigde voedingsstoffen in een juiste samenstelling, om het konijn in optimale gezondheid te houden. Er zijn diverse soorten voer voor konijnen. Zo kan je kiezen uit geperste brokken en gemengd voer. Bij geperste brokken is alle voeding gemalen en geperst in één brok. Zo kan het konijn niet kieskeurig zijn qua voeding en moet het alles wel opeten. Bij gemengd voer bestaat het voer uit diverse, losse bestanddelen, zoals granen, enzovoort. Het nadeel van dit voer is dat konijnen vaak alleen de voor hun lekkere stukjes eruit pikken en de dingen die ze niet lekker vinden, laten liggen. Zo loop je het risico dat het konijn bepaalde voedingsstoffen niet binnenkrijgt.

Beide varianten zijn goedgekeurd als kwalitatief goed konijnenvoer en zijn dus even geschikt.

Groenten en fruit

Als extra aanvulling of als lekkernij heeft een konijn ook behoefte aan vers eten. Denk hierbij aan vers geplukt gras, paardebloemen, weegbree, enzovoort. Ook kan je een konijn af en toe een (klein) stukje wortel of paprika geven. Dit vinden ze erg lekker. Geef ze echter niet teveel van groenten en fruit dat veel vocht bevat, omdat het konijn hierdoor ernstige darmproblemen kan krijgen en flink aan de diarree kan raken.

Hooi

Konijnen hebben ook een grote behoefte aan hooi (vezels). Hun darmen werken pas optimaal als ze grote hoeveelheden hooi kunnen eten. Het beste is kruidenrijk hooi, die meer mineralen en dergelijke bevat. Hooi moet altijd onbeperkt aanwezig zijn in de konijnenkooi, hij kan hier nooit te weinig van eten. Controleer dus regelmatig of het hooi nog aanwezig is, en vul het desnoods bij.