Wat is de beste energieleverancier?

22 jun 2022 | Wonen

Wat is de beste energieleverancier?

De kans dat jij wel eens bent overstapt naar een andere energieleverancier is waarschijnlijk vrij groot. De voornaamste reden is vaak omdat het prijsniveau bij de ander een stuk lager ligt dan bij je huidige aanbieder. Toch is het belangrijk bepaalde zaken met elkaar te vergelijken. Wat vaak wordt vergeten, is dat de prijs per kuub gas enkele centen lager ligt, maar het levertarief hoger, waardoor je per saldo onderaan de streep een stuk minder voordelig uit bent, dan wanneer je wat blijven zitten bij je huidige energieleverancier. De keuze voor de voordeligste prijs, is dus niet altijd de keuze voor de beste leverancier. Om je een eindje op weg te helpen, hebben we hier een aantal tips voor je.

Tarieven

Wanneer je met de gedachten loopt om over te stappen met je gas en licht naar een andere aanbieder, dan is het belangrijk dat je in beeld hebt wat je momenteel betaald. Niet alleen qua totaalprijs, maar ook de prijs voor het gas en elektra afzonderlijk. Wanneer je verschillende energieleveranciers vergelijken gaat, dan zul je zien dat er flinke verschillen kunnen zitten in wat jij betaalt per kuub gas of kilowatt stroom. Dit is vaak de vergelijking waarna wordt gekeken en op basis hiervan wordt dan een keuze gemaakt. Toch komt er veel meer bij kijken dan alleen de tarieven. De prijs is opgebouwd uit verschillende componenten. Zo kan het dus heel goed zijn, dat jij qua tarief en stuk voordeliger uit bent bij een andere leverancier, maar dit door de meerprijs van transport te niet kan worden gedaan.

Transportkosten

Er bestaat vervelend genoeg nog altijd veel verwarring over de prijzen van gas en licht. De prijs per kuub gas, is namelijk niet de prijs die jij uiteindelijk aan het einde van de maand betaalt. Dit is slechts een onderdeel van de totaalprijs. Overigens wel het grootste gedeelte van de prijs, maar daarnaast worden er ook transportkosten gerekend. Dit zijn kosten die door de leverancier worden doorberekend voor het leveren van energie vanaf de centrale naar jouw woning. Naast deze transportkosten kennen we ook vastrecht en energiebelasting. De energiebelasting is voor iedereen gelijk, dus hier hoef je niet naar te kijken. Wel kunnen de transportkosten ervoor zorgen dat waar het op voorhand een stuk voordeliger leek, je onderaan de streep ineens een stuk meer geld kwijt bent.

Hoe kan ik overstappen

Het overstappen naar een andere energieleverancier kan in principe heel eenvoudig. Het is uiteraard afhankelijk van het feit of je nog een contractuele verplichting hebt bij je huidige leverancier of dat je direct kunt overstappen. Heb je nog een contract, dan heb je vaak de mogelijkheid deze tegen een vergoeding te ontbinden. Dit is dus geen argument om te blijven zitten. Bepaal dus voor jezelf of het verschil tussen beide partijen groot genoeg is, zodat het bedrag wat jij betaald voor een vroegtijdige beëindiging van het contract kan worden gerechtvaardigd. Heb je geen contractuele verplichtingen, dan zal de nieuwe aanbieder het huidige contract voor je beëindigen, zodat je vanaf dat moment geleverd krijgt vanuit je nieuwe leverancier. Hier merk je overigens fysiek zelf niets van, maar als het goed is financieel natuurlijk wel.