De letters DAB betekenen Digital Audio Broadcasting, een verzamelnaam voor de verschillende standaarden: DAB, DAB+ en DMB. DAB is een Europees systeem dat een digitaal radiosignaal mogelijk maakt, Digital Radio dus. Zo heb je altijd en overal de beschikking over meerdere radiozenders met een ruisvrije ontvangst. Daarbij kan je met een DAB-radio extra informatie ontvangen over de muziek die je luistert en je kunt ook sportuitslagen en filemeldingen ontvangen. DAB+ is de verbeterde versie van DAB.
Dab+ betekend afscheid van je oude radio?
Naar verwachting zullen de analoge radiosignalen via de kabel in 2023 zo goed als afgekoppeld zijn. Ze maken plaats voor gedigitaliseerde radio-uitzendingen via Digital Audio Broadcasting, DAB of DAB+. Dit is overigens al in gang gezet in 1993 maar zullen dus vanaf 2023 tot het verleden gaan behoren.Hoewel we in de moderne tijd gewend zijn om onze apparatuur om de paar jaar te vervangen betekent dit niet dat je ook je oude radio bij het grofvuil hoeft te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een digitale receiver (DVC-C) tussen het stopcontact van de TV en je oude radio zetten. Deze receiver verwerkt het digitale signaal en vertaalt dat als het ware. Je kunt ook via de televisie naar digitale radio luisteren, maar dat geeft geen optimale geluidskwaliteit. Een andere mogelijkheid is om je FM-radio te upgraden met DAB+. Maar een nieuwe kopen kan natuurlijk ook. Misschien ook wel een leuk verzetje in deze tijd waarin we zo weinig mogen. We kunnen al wekenlang niet naar winkels, restaurants, cafés en spenderen ons geld niet aan vakanties, met dank aan Corona en de strenge maatregelen waartoe we zijn veroordeeld. Dus wellicht heb je geld over en kan je jezelf een nieuwe radio gunnen.Wat je zeker wel moet vervangen als je overstapt naar DAB+ is je autoradio, of je moet je telefoon als radio gebruiken, want telefoons zijn meestal up to dat met de meest moderne voorzieningen.
DAB+ staat garant voor optimale ontvangst
De grote voordelen van DAB+ zijn een uitgebreider assortiment aan zenders, een betere kwaliteit, eenvoudigere bediening en het is nog gratis ook. Het systeem haalt alle beschikbare digitale kanalen uit de lucht waarna je door middel van scrollen het gewenste station uit de lijst kunt aanklikken. Je hebt geen abonnementskosten, je hoeft niet in te loggen en het kost je geen data van je internetabonnement. Super simpel, een kind kan de was doen!
DAB+ op je telefoon
Muziek luisteren doen we tegenwoordig altijd en overal en beperkt zich niet tot de vier muren van onze woning, hoewel onderzoek van Youfone uitwijst dat legio mensen dat in de ochtenduren nog wel doen. De krant lezen bij een kopje koffie, onder het genot van een heerlijk muziekje door de boxen van je dolby surround systeem.Maar na het ochtendritueel gaan we toch op pad. En de eerste telefoon die de benodigde ondersteuning voor DAB+ biedt is de Zuid-Koreaanse LG Stylus 2. Om dit te gebruiken moet je een koptelefoon aansluiten, de draad daarvan functioneert dan als antenne. De grote concurrent voor DAB+ op smartphones is nog steeds het internet. Nadeel daarvan is dat het je MB’s kost en dat heb je niet met DAB+, maar WiFi en mobiele data worden wel steeds goedkoper, dus of de smartphone aanbieders zich genoodzaakt zullen zien om DAB+ te gaan ondersteunen blijft nog even spannend. Het goede nieuws is dat de DAB+-chips ook goedkoper worden, dus wellicht zie je in je volgende telefoon vanzelf een DAB+-app op je scherm terug.
Bij DAB+ wil het oor ook wat
Het geluid vanaf de radio, tablet of smartphone moet natuurlijk ook op perfecte wijze in je oor terecht komen. En ook die accessoires maken een snelle ontwikkeling door. Waar het een paar jaar geleden top of the bill was om een enorme koptelefoon op je hoofd te zetten als je ging fietsen of hardlopen, tegenwoordig zijn het de AirPods of andere vormen van in-ears die je móet hebben om er helemaal bij te horen. Het grote voordeel is dat ze draadloos zijn en vrijwel onzichtbaar, zelfs zo onzichtbaar dat iemand die iets tegen je wil zeggen zich niet realiseert dat je niet op ‘ontvangen’ staat.
De true wireless oordopjes of in-ears zijn tegenwoordig een must om optimaal van muziek te kunnen genieten, een streling voor je oren. En het ontbreken van draadjes biedt het gemak dat je geen last meer hebt dat die constant in de knoop raken. Nadeel van deze geavanceerde must haves is dat ze vrij duur zijn en er is ook geen alternatieve koppeling met de kabel meer mogelijk. Ook zijn ze zó klein dat ze een beperkte batterijduur hebben en ze gemakkelijk zoekraken. Of gestolen worden, want de hebbedingetjes zijn aantrekkelijk voor gauwdieven, die er via onlineplatforms gemakkelijk een centje mee kunnen bijverdienen. Maar de echte liefhebbers bekommeren zich niet om de nadelen, maar hechten vooral aan de geluidskwaliteit en het volgen van de trends. En gestolen goederen kan je altijd nog claimen bij je verzekering.
Bij DAB+ is het oud gedaan is jong geleerd
Om dit spreekwoord maar eens omgekeerd te gebruiken kun je je als ouder afvragen wat het beste moment is om je kinderen een smartphone te geven. De kids zijn er als de kippen bij als ze een smartphone of tablet zien en vaak krijgen zij al op jonge leeftijd het oude toestel van papa of mama in handen. Ze zijn er dol op om spelletjes te spelen en filmpjes te kijken. Ze hebben allang door hoe aantrekkelijk en onmisbaar de telefoon voor hun volwassen rolmodellen is en willen niets liever dan dat gedrag kopiëren. En voor ouders is het vaak een gemakkelijk vermaak, met de telefoon in de hand zijn ze zoet. Toch zeggen deskundigen dat kinderen gezien hun ontwikkeling voor hun 11e à 12e jaar niet over een smartphone zouden moeten beschikken. Maar alles valt en staat natuurlijk ook met een verstandige begeleiding en beperking van het aantal ’telefoonminuten’ per dag. En als ouder moet je het goede voorbeeld geven en niet constant ‘op je telefoon zitten’ in het bijzijn van je kids, maak ook tijd voor andere manieren van socializen.