Wat is Clubhouse?

8 jun 2022 | Media

Clubhouse is in een korte tijd een razend populaire app geworden, de meest bekende mensen maken er gebruik van. Maar wat houdt het eigenlijk in en wat kan je er eigenlijk mee?

Wat is Clubhouse?                                                                                                                                                     

Clubhouse is een bekende sociale media app. TikTok is bedoeld om video’s mee te maken, Instagram voor foto’s en WhatsApp kennen we natuurlijk allemaal. Clubhouse wijkt hier allemaal van af. Het concept is, je kan meeluisteren met live gesprekken van andere mensen. Mensen kunnen ook alleen praten, het lijkt dan op een podcast maar het grote verschil is dat het op Clubhouse altijd live is. In oktober vorig jaar is Clubhouse met twee nieuwe functies gekomen, hier waren veel mensen enorm blij mee! Je kunt namelijk gesprekken, of een deel van een gesprek terugluisteren.

https://www.youtube.com/watch?v=zyxsTNB65AY

Is deze app de moeite waard om op je telefoon te zetten?                                                                                           

Nou weten we al een beetje wat Clubhouse inhoudt en wat de app doet. Maar is was nou ook echt de hype waard? Je ziet nu al dat het voor een korte tijd enorm opbloeide maar dat het nu wel alweer wat stiller wordt rondom de app. De app is gratis, dus het kan altijd leuk zijn om het een keer te proberen. Het lijkt op veel vlakken toch al snel op andere sociale media apps, hierdoor kan het wat snel gaan vervelen. Neem Spotify, dit is vrijwel de grootste concurrent. Dit platform biedt bijna dezelfde dienst. Erg interessant kan het wel zijn voor mensen die graag iets willen vertellen over werk, of zomaar mensen meer informatie willen bij brengen over wat voor onderwerp dan ook. Het is dus wel een redelijk gemakkelijke app voor als je wilt beginnen met lessen geven of als je af en toe wat meer sociaal contact zoekt. 

Wat je kunt verwachten op Clubhouse                                                                                                                          

Je kan zelf een room starten, maar er zijn ook ontelbaar veel rooms te vinden die jij kunt bijwonen. De app focust zich niet op één onderwerp waar de hele app omdraait maar je kan er dingen vinden zoals: mensen die muziek maken, het nieuws vertellen, grappen maken of over meer persoonlijke dingen praten. Voor ieder zit er wat bij, hierdoor zou het ook een stuk gemakkelijker moeten zijn om vrienden te maken.

Achtergrond                                                                                                                                                            

De app Clubhouse werd in april 2020 online gezet door de twee Amerikanen Paul Davison en Rohan Seth. De oprichters hebben het stil gehouden van tevoren, toen het eenmaal gelanceerd was werd het meteen goed ontvangen door het publiek. Veel bekende mensen maakten er vrijwel meteen gebruik van, hierdoor had het niet veel tijd nodig om groot te worden.                                                                   

Meeluisteren met Elon Musk en Kanye West                                                                                                    

Zo was ook de rijkste man ter wereld Elon Musk samen met Kanye West in gesprek, dit gesprek kon je gewoon meeluisteren. Op deze app kunnen maximaal 5000 mensen in een room. Er zijn verschillende rooms, hier kan je als het ware ingaan en dan kan je genieten van een live podcast! Er zitten grote sterren op het platform zoals hierboven vermeldt. Maar er zijn genoeg mensen te vinden die over jouw passie vertellen of over dingen die jou interesseren. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers (Bas Smit) die hun verhaal delen of mensen die mode interessant vinden.

Kost Clubhouse geld?                                                                                                                               

Iedereen kan gratis Clubhouse downloaden vanuit de App Store, later in de app hoef je ook nergens voor te betalen, geen onverwachte kosten dus. Dit geldt voor zowel de sprekers als luisteraars.

Kan ik zelf een kamer starten?                                                                                                                            

Dit kan zeker! Jij bent dan de moderator, je kan andere mensen ook moderator maken. Dit houdt in dat je eigenlijk een gesprek leidt. Je kunt mensen aan het woord laten of juist niet, je kan discussies starten of mensen die niet vriendelijk zijn dempen. Dit houdt in dat die persoon geen deel meer kan uitmaken van het gesprek.

Met Android nog geen Clubhouse voor jou?                                                                                                      

Heel lang was de app Clubhouse alleen maar beschikbaar op Apple. Dus wanneer je een apparaat van Android had kon je de app helaas niet gebruiken. Sinds 9 mei 2021 is dit veranderd. Vanaf die dag kan de app op elke soort telefoon gezet worden. 

Hoe nodig je anderen uit?                                                                                                                                       

Na het installeren word je gevraagd wat je interesses zijn, zo kan de app beter bepalen wat jij leuk vindt om te luisteren. Je kunt ook toegang geven tot je contacten, dit is niet verplicht, maar als je dit wel doet kan je andere mensen uitnodigen.   

Op deze manier is de kans op volgers groter                                                                                                                   Wil je echt groot of groter worden op Clubhouse, dan hebben wij ook nog een aantal tips voor jou.   

 

Profiel                                                                                                                                                                           

Het klinkt heel voor de hand liggend maar maak jouw pagina aantrekkelijk. Dit kan je op vele verschillende manieren doen.                                                                                                                

  • Bio, zorg ervoor dat je een unieke en veelzeggende bio hebt. Omschrijf jezelf zo goed en uitgebreid mogelijk, zet er neer wat voor studie of werk je doet en wat jouw interesses zijn. Wees creatief en probeer op te vallen. Als jij namelijk in een room zit, kijken meestal mensen even snel op jouw account. Als je niks in je bio hebt staan bestaat er een grote kans dat mensen snel weer verder zullen gaan.
  • Foto, naast een goede bio is een goede foto natuurlijk ook belangrijk. Het klinkt als het zo beschreven wordt bijna op een CV maar zo moet je het er eigenlijk ook bijna uitzien wanneer je voor veel bezoekers en volgers wilt gaan. Je moet jezelf zo goed mogelijk proberen neer te zetten. Gebruik een recente, scherpe en duidelijke foto. Zo weten mensen je te herkennen en blijft het niet vaag wie er nou achter zo’n account zit.
  • Volg mensen die jou volgen en join hun rooms! Het liefst doe je dit bij mensen die veel volgers hebben. Maar probeer het in de beginfase al helemaal veel te doen bij wie dan ook. Zodra jij in een room komt waar de spreker jou volgt ziet jouw profielfoto er anders uit. Je valt dus op omdat je anders bent dan de andere luisteraars. Ook bestaat er natuurlijk een kans dat die mensen weer meer bij jouw room komen kijken!
  • Mocht je gebruik maken van andere sociale media platformen, zoals: Instagram, Facebook, LinkedIn etc. Dan kan je deze platformen ook goed gebruiken om jouw Clubhouse account te promoten.
  • Ga samenwerkingen aan, wees niet bang om mensen die dezelfde onderwerpen interessant vinden of mensen die een groot bereik hebben te berichten. Nee heb je ja kun je krijgen, als jij dan samen met hen gaan praten kan dat heel wat volgers opleveren.
  • Elkaar promoten, je kan dit doen doormiddel van een simpel bericht bijvoorbeeld: ”volg @willem123” maar ook dit kan je slimmer aanpakken. Post bijvoorbeeld een foto van de persoon die jij promoot (dit kan ook op andere platformen) en zet er iets bij van ”check deze leerzame room van @willem123,’’ dit doet de ander bij jou dan ook. Dit is eigenlijk een vorm van sluikreclame maar dan komt het voor jouw luisteraars niet zo commercieel over en zouden mensen er waarschijnlijk sneller op klikken.

Hoe verwijder ik mijn account op Clubhouse?                                                                                                              

Hoe je een account kan verwijderen of deactiveren op Clubhouse is voor veel mensen soms wat onduidelijk. Het deactiveren van het account gaat gemakkelijk, het verwijderen daarentegen vergt wat meer geduld. Jouw accountgegevens verwijderen is nog een grotere klus.

Account deactiveren                                                                                                                                                                  

Allereerst klik je op jouw profielfoto, deze staat rechtsboven. Dan druk je nog een keertje op het icoontje rechtsboven (een wieltje). Dan druk je op je naam, hier staat onderaan ”deactiveer je account” hier druk je op. Vervolgens moet je nog op 1 knop drukken op jouw account te deactiveren. Dit houdt in dat je gegevens 30 dagen worden bewaard. Mocht je in de tussentijd toch weer graag een account willen hebben, dan is dit mogelijk. Druk je op account verwijderen (dit gaan wij hierna uitleggen, hoe je dat doet) dan heb je deze optie niet. Dan zul je echt opnieuw een account moeten aanmaken.

Account verwijderen                                                                                                                                                        

Zoals eerder al gezegd is, is het niet heel eenvoudig om een Clubhouse account definitief te verwijderen. Althans het verwijderen wel maar jouw gegevens worden niet direct verwijderd. De verwijder accountknop staat onder de deactiveer knop. Wil jij nou dat jouw gegevens definitief verwijderd worden, dan vraagt Clubhouse eigenlijk aan je om ze een email te sturen. Of een aanvraag te doen om de gebruikssporen te verwijderen. Ze kunnen niet zeggen wanneer er naar de aanvraag gekeken wordt.   

https://www.youtube.com/watch?v=dxRoVzaunHY

Recensies en ervaringen                                                                                                                                                     

Veel mensen maakten gebruik van deze app in de Lockdown, het werd ook wel vergeleken met de app Houseparty. Veel mensen vonden het destijds leuk, het wordt nu minder gebruikt. Ook maken mensen zich zorgen om de privacy van de app, aangezien de gegevens dus niet automatisch direct verwijderd worden zodra je jouw account opzegt. Er wordt ook niet veel gedaan aan vervelende opmerkingen, dit vinden veel mensen ook erg vervelend.  

https://www.youtube.com/watch?v=tWOTOBn5qzE

   
Dit was alles wat je moest weten over Clubhouse, nu is het aan jou om jouw eigen mening erover te vormen! 

Bronnen:

Clubhouse is dé nieuwe hit op sociale media: wat is het en wat kun je ermee? | Tech | AD.nl

Wat is Clubhouse en waarom zou je het moeten gebruiken? (workjuice.nl)