Wat is Bixby

9 dec 2020 | Online

wat is bixby

We kenden al Siri, de grote bemoeial van Apple en Google heeft de Google Assistant. Bixby is de virtuele assistent van Samsung, waarmee je door alleen stemgebruik je telefoon of tablet kunt bedienen. De app van Samsung is nog uitgebreider dan zijn tegenhangers van de andere merken, opgebouwd uit diverse onderdelen die je elk graag hun eigen mogelijkheden willen laten zien. De vraag wat Bixby niet kan is sneller beantwoord dan wat hij wel kan.

Bixby kan Multitasken

Van vrouwen is al lang bekend dat ze heel goed kunnen multitasken, maar met Samsung kan straks iedereen het, zelfs mannen en natuurlijk ook kinderen. Voor kinderen is het sowieso een koud kunstje, ze kunnen eerder swipen dan praten tegenwoordig. En als je als volwassenen iets niet kunt vinden op je smartphone of tablet, kun je het beste je tienerzoon of -dochter vragen. Let op dat ze het je stap voor stap en in Jip- en Janneketaal uitleggen, anders blijf je vragen….

Bixby, jouw Personal assistant

Met de komst van Bixby lijken alle digitale beslommeringen tot het verleden te behoren. De virtuele assistent kan jouw telefoon bedienen met behulp van spraakcommando’s, de mogelijkheden worden steeds uitgebreider. Bixby herkent je gewoontes en voorkeuren. Hij kan herinneringen inprogrammeren, to do lijstjes maken, de wekker zetten of de camera openen. Gewoon even netjes vragen, dan helpt hij je graag. Heb jij er ook al niet altijd al van gedroomd om een personal assistant te hebben?

Ook het vertalen van teksten is geen struikelblok meer. Je hoeft dus niet meer naar de nonnen voor een intensieve taalcursus voordat je naar het buitenland gaat. Een goed gesprek is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Een driegesprek – met je gesprekspartner en Bixby – hoeft geen zin meer ongezegd te laten. Samen met Bixby kun je elke situatie aan en er zelfs een praatje over het weer aan toevoegen. Geen taalbarrière meer, geen stress.

Bixby and Just another day at the office

Mark staat zoals gewoonlijk op om 7.15 uur, zodra zijn wekker afgaat stapt hij fris uit bed. Het instellen van de wekker is tegenwoordig gemakkelijk, voordat hij zijn bed ’s avonds instapt roept hij even naar Bixby hoe laat hij wil worden gewekt. En Bixby houdt zich, zoals elke dag, stipt aan zijn afspraak.

Met behulp van zoon Jurgen (13 jaar) heeft hij afgelopen weekend besteed aan het instrueren van Bixby, oftewel ervoor gezorgd dat alle voorkeuren en instellingen zo zijn ingebakken dat hij zelf nergens meer aan hoeft te denken.

Om 8.00 uur scherp is hij gereed voor ‘just another day at the office’, thuis welteverstaan. Zijn werkgever volgt de maatregelen van het RIVM en de overheid, dat betekent zoveel mogelijk thuiswerken, zo min mogelijk autokilometers en geen buitenlandse reizen. 

Mark zegt ‘goedemorgen’ tegen zijn telefoon en Bixby start met het voorlezen van al zijn berichten. De virtuele assistent herinnert hem vervolgens aan de planning voor de dag die voor hem ligt en start ook een afspeellijst voor wat achtergrondmuziek. Ondertussen grist Mark de tablet uit de speelhoek, neemt plaats achter het bureau in de zijkamer en zet de computer aan. Vandaag weer een agenda vol met afspraken, om te beginnen een teamoverleg, gevolgd door een afspraak met een Italiaanse leverancier. Alle vergaderingen gaan via Zoom, dus de koptelefoon op en starten maar. Af en toe roept hij iets naar Bixby, die het commando oppikt en wat acties noteert voor de volgende werkdag.

Voor het zakelijke overleg met de leverancier uit Italië is even denkwerk nodig, wat is de meest efficiënte manier om zijn devices in te zetten? Hij heeft Bixby nodig voor het vertalen, want het wordt een pittig gesprek, waarbij hij beslagen ten ijs wil komen. Hij besluit de videomeeting via de tablet te doen, de vertalingsapp via de telefoon en de PC voor het checken van content en het maken van notities.

Werk en vrije tijd met Bixby

Na de twee zware meetings roept Mark naar Bixby ‘koffie graag, zwart met suiker’, maar helaas trapt deze virtuele butler daar niet in, dat is nou jammer…. Maar zijn roep is gehoord in de woonkamer, dus wordt er even later toch een kopje koffie voor hem neergezet. Hij neemt het lachend in ontvangst en zegt dat Samsung daarmee helemaal zou scoren, gat in de markt wanneer Bixby ook nog eens voor koffie zou zorgen!

De rest van de dag loopt voorspoedig, aan het einde van de dag kijkt hij tevreden terug, hij heeft zijn hele dag met alle bijbehorende afspraken en acties afgewerkt. Fijn dat Bixby hem heeft geholpen bij het structureren van zijn werkzaamheden en het managen van zijn tijd.

Niet alleen zakelijk is Bixby de ideale personal assistant. Ook privé bewijst hij zijn nut.

Hangend op de bank zoekt hij het recept van de ‘pasta Trapanese’ die ze die avond willen eten, met een glimlach somt hij de ingrediënten en werkwijze op en geeft dit door aan de keuken. Hij zet de calorieën alvast in zijn maaltijdplan, zodat hij weet hoe lang zijn hardlooprondje de volgende ochtend zal moeten duren om deze calorieën weer weg te werken. Dan nog even het weer, is het morgenochtend droog of kan hij beter vanavond al gaan hardlopen? En over hardlopen gesproken, er stond een mooi paar sportschoenen in de krant, een aanbieding die hij niet wil missen. Met simpelweg een foto, regelt Bixby waar je zo goedkoop en efficiënt mogelijk terecht kunt om ze te bemachtigen. Leuk cadeautje voor onder de kerstboom alvast, je moet tenslotte in deze tijd vroeg genoeg bestellen om het nog op tijd geleverd te krijgen.

Helaas wordt de telefoon uit zijn handen gerukt door zoon Jurgen, hij moet en zal weten waar de Playstation 5 nog te bestellen is. Hij heeft er niet voor niets voor gespaard, maar wordt keer op keer teleurgesteld als blijkt dat hij is uitverkocht. Gelukkig wordt hij snel geholpen door Bixby en gaat blij naar bed.

Mark blijft nog even wakker om de laatste update van het nieuws na te vragen. Bixby lepelt het gevraagde op en wenst hem vervolgens welterusten.

Zeg minder, maar doe des temeer… Met Bixby haal je alles uit je Samsung (bron: https://www.samsung.com/us/explore/bixby/).