Baking soda is een Natriumwaterstofcarbonaat, ook wel aangeduid als natriumbicarbonaat en dubbelkoolzure soda. Het is een witte fijne stof die goed oplosbaar is in water.
Baking soda wordt onder andere gebruikt als toevoeging voor levensmiddelen, bijvoorbeeld als rijsmiddel in bakpoeder (in plaats van gist). Is er baking soda toegevoegd dan kun je het op de verpakking terugvinden onder het E-nummer E 500. Baking soda poeder heeft diverse eigenschappen waardoor het niet alleen wordt toegepast in levensmiddelen. Ook wordt het gebruikt in bluspoeder in brandblusapparaten of als mild poets- of schuurmiddel. Daarnaast kan natriumwaterstofcarbonaat ook dienen om drankje met “prik” te maken; het zogenaamde sodawater.
Lichaamseigen stof
Baking soda wordt daarnaast ook nog als zuiveringszout gebruikt in maagtabletten tegen brandend maagzuur. Deze laatste toepassing komt omdat baking soda bij menging met een zuur ontleedt waarbij koolzuurgas vrijkomt. Niet vreemd want Natriumwaterstofcarbonaat wordt in grote hoeveelheden in je lichaam gemaakt door de alvleesklier om de zure maaginhoud te neutraliseren in de twaalfvingerige darm.
Verschillen tussen Baking Soda en Bakpoeder
Bakpoeder en Baking worden vaak door elkaar gehaald of als eenzelfde product gezien. Dit klopt niet. Bakpoeder is een samengesteld product uit carbonaat en een zuur. Daarnaast wordt er in bakpoeder zetmeel toegevoegd als vulmiddel/stabilisator. Het carbonaat zorgt er tijdens het bakken voor dat, in combinatie met vocht uit het deeg of beslag en het zuur, koolzuurgas gevormd wordt. Dit koolzuurgas zorgt voor het rijzen van het deeg of beslag. Om te controleren of bakpoeder nog goed is (goed werkt) kun je een beetje van het poeder in een bakje met warm water doen. Als het poeder gaat bubbelen, is het nog goed.
Zowel baking soda als bakpoeder zorgen dus voor het rijzen van deeg of beslag. Het verschil zit er in dat baking soda een minerale stof is die alleen werkt als er ook een zuur wordt gebruikt. In bakpoeder, wat een samengesteld product is, is dit zuur toegevoegd. Gebruik je in je recepten een zuur zoals bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt, azijn of het sap of rasp van een citroen, dan kan baking soda werken zoals bakpoeder. Ook honing en basterdsuiker werken redelijk in combinatie met baking soda. Wil je controleren of baking soda werkt, dan doe je naast het poeder en warm water dus ook wat zuur zoals azijn of citroensap in het bakje.
Ga je bakpoeder vervangen door baking soda, houd er dan rekening mee dat het eindresultaat meestal net iets anders is. In principe kun je er van uitgaan dat 1 theelepel baking soda gelijk staat aan 3 theelepels bakpoeder. Dit komt omdat bakpoeder dus voor een groot deel uit vulmiddel bestaat.
Waar kun je baking soda voor gebruiken?
Zoals gezegd heeft baking soda meerdere eigenschappen en is het ook op meerdere manieren te gebruiken. Direct ook de reden waarom baking soda steeds populairder wordt. Heb je baking soda in huis, dan kun je het gebruiken bij het bakken in de keuken, maar ook als schoonmaakproduct in keuken, badkamer of zelfs in de tuin. En wat dacht je van baking soda als beautyproduct?
Schoonmaakmiddel en geurvreter
Vanwege de schurende werking kun je baking soda goed inzetten als schoonmaakmiddel. In de badkamer kun je tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoonmaken door een beetje baking soda op een nat doekje of spons te doen. Ook het douchegordijn wordt zo mooi schoon. In de keuken maak er potten, pannen en bakvormen, de magnetron of oven mee schoon. Gewoon door het weer op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en eventueel droog wrijven. Als je baking soda mengt met water tot een pasta, wrijf je er koffie- en theeaanslag mee weg of maak je er zilver mee schoon.
Baking soda heeft naast de schurende en blekende werking ook de eigenschap nare luchtjes te absorberen. Strooi je het bijvoorbeeld op de bodem van de prullenbak of kattenbak, dan zullen de nare luchtjes vanzelf verdwijnen. Ook als je in de koelkast of in een kledingkast een geopend pakje neerzet, worden luchtjes geneutraliseerd.
De combinatie van deze eigenschappen zorgt er ook voor dat vloerbedekking, vloerkleden, autobekleding, een matras, gympen of niet wasbare knuffels heel eenvoudig schoongemaakt kunnen worden door er baking soda op te strooien. Je laat het poeder een tijdje intrekken om het daarna af te kloppen of weg te stofzuigen. Voeg je wat baking soda toe aan je was, dan wordt die niet alleen frisser maar ook nog stralender schoon.
Tegen onkruid en mieren
In de tuin helpt baking soda het tegen het onkruid in de voegen tussen tegels en stenen. Na het tuinieren bestrooi je je vieze (natte) handen met een beetje van het middel, wrijft je ze schoon en spoelt ze af. Heb je last van mieren, dan strooi je op de mierenlooppaden wat baking soda en is je probleem opgelost.
Vermindert jeuk of pijn
Baking soda heeft ook eigenschappen die lichamelijke kwaaltjes helpen verminderen. Zo kan het jeuk helpen voorkomen en pijn verzachten. Omdat je lichaam zelf ook Natriumwaterstofcarbonaat aanmaakt, is het (bij normaal gebruik) niet schadelijk voor je. De jeuk van waterpokken kun je bijvoorbeeld verminderd door een half koffiekopje baking soda toe te voegen aan een lauwwarm bad. Ook bij insectenbeten of een splinter kan de pijn en jeuk verminderd worden door een papje van baking soda en water even te laten intrekken. De angel of splinter kan daarna ook nog eens heel eenvoudig verwijderd worden.
Als beautyproduct
Je kunt er zelfs je haar mee wassen door 1 eetlepel baking soda te mengen met 1 koffiekopje water en te gebruiken als shampoo. Ook als mondspoelmiddel voor een frisse adem werkt het goed. Maak je er met water een pasta mee, dan kun je het gebruiken als scrub voor je gezicht of om op ellenbogen, knieën of voeten de dode huidcellen te verwijderen. Poets je een keer per week je tanden met baking soda, worden ze witter doordat aanslag van koffie, thee of rode wijn verwijderd wordt.
Waar koop je baking soda
In tegenstelling tot bakpoeder, dat in elke supermarkt te koop is, is baking soda wel wat lastiger te verkrijgen. Tegenwoordig vind je het bij de grotere supermarkten of bij een toko.