Februari is de enige maand in het jaar die 28 dagen heeft. Dit roept vaak de vraag op waarom februari niet evenveel dagen heeft als de andere maanden. In dit artikel zullen we de redenen achter de lengte van februari bespreken.
Juliaanse kalender
Om de oorsprong van de 28 dagen van februari te begrijpen, moeten we teruggaan naar de oude Romeinse kalender, genaamd de Juliaanse kalender. Deze kalender, geïntroduceerd door Julius Caesar in 45 voor Christus, bestond uit 12 maanden met afwisselend 30 en 31 dagen, behalve februari.
Februari had oorspronkelijk 29 dagen, maar in het jaar 8 voor Christus besloot keizer Augustus een extra dag aan februari toe te voegen om zijn maand, augustus, evenveel dagen te geven als de maand van Julius Caesar, juli. Hierdoor werd februari ingekort tot 28 dagen.
Schrikkeljaar
Maar waarom heeft februari dan soms 29 dagen? Dit heeft te maken met het concept van een schrikkeljaar. Een schrikkeljaar komt eens in de vier jaar voor en heeft 366 dagen in plaats van 365. Deze extra dag wordt toegevoegd aan februari, waardoor de maand 29 dagen heeft.
De reden achter het schrikkeljaar is het corrigeren van de afwijking tussen de kalender en het zonnejaar. Een zonnejaar duurt ongeveer 365,24 dagen, dus zonder correctie zou de kalender langzaam uit de pas lopen met de seizoenen. Door elke vier jaar een extra dag toe te voegen, wordt deze afwijking gecorrigeerd.
Opsomming van feiten over februari
- Februari is de kortste maand van het jaar met 28 of 29 dagen.
- De naam “februari” komt van het Latijnse woord “februum”, wat “reiniging” betekent.
- Februari heeft altijd 28 dagen in een gewoon jaar, behalve in een schrikkeljaar.
- Een schrikkeljaar komt eens in de vier jaar voor, behalve in eeuwjaren die niet deelbaar zijn door 400.
- De extra dag in een schrikkeljaar wordt ook wel een “schrikkeldag” genoemd.
- Februari begint altijd op dezelfde dag van de week als maart en november in niet-schrikkeljaren.
Conclusie
De reden waarom februari 28 dagen heeft, gaat terug naar de oude Romeinse kalender en de wens van keizer Augustus om zijn maand evenveel dagen te geven als die van Julius Caesar. Het concept van een schrikkeljaar werd later geïntroduceerd om de afwijking tussen de kalender en het zonnejaar te corrigeren. Februari is dus de enige maand die soms 29 dagen heeft, afhankelijk van of het een schrikkeljaar is of niet.