Wat is een vrouwencondoom

17 nov 2020 | Sexualiteit

Seks is het prettigste wanneer je ontspannen bent en je nergens zorgen over maakt. Bovendien is het natuurlijk heel belangrijk dat seks veilig is, dat je er geen ongewenste zwangerschap of een geslachtsziekte aan overhoudt. De meeste mensen gebruiken daarom een anticonceptie middel, waarvan de meest bekende en meest gebruikte het condoom is en de anticonceptiepil. Toch zijn er nog een heleboel andere mogelijkheden om jezelf en de ander te beschermen, waaronder het vrouwencondoom.

Wat is een vrouwencondoom?

Een vrouwencondoom is net als het condoom voor mannen een voorbehoedsmiddel. Het lijkt een beetje op een zakje gemaakt van kunststof met aan beide uiteinden een soepele ring van rubber. Je brengt het vrouwencondoom vaginaal in voordat er geslachtgemeenschap plaatsvindt. Net als bij een condoom dat de man draagt heeft het vrouwencondoom als doel de kans op zwangerschap te verkleinen door het sperma op te vangen in het condoom en beschermt het jou en je partner tegen een SOA.

Wanneer kies je voor een vrouwencondoom?

Je kunt voor een vrouwencondoom kiezen wanneer je op zoek bent naar een ander voorbehoedsmiddel dan het condoom, bijvoorbeeld wanneer je allergisch bent voor latex, en je liever geen hormonen wilt gebruiken, zoals bij de anticonceptiepil. Ook kan het vrouwencondoom handig zijn wanneer je graag seks wilt hebben tijdens de menstruatie. Door dan een vrouwencondoom te gebruiken hou je het hygiënisch en blijft je beddengoed ook schoon. Als je een voorbehoedsmiddel zoekt dat je zelf kunt aanschaffen zonder eerst bij de huisarts langs te hoeven, is het vrouwencondoom ook een goede keuze. En het vrouwencondoom is een alternatief voor het mannencondoom wanneer de man deze om wat voor reden dan ook niet kan of wil dragen.

Wat zijn de voordelen van een vrouwencondoom?

Een groot voordeel van het vrouwencondoom is dat je als vrouw zelf de regie in handen hebt als het om jouw bescherming (en die van je partner) gaat. Je bent dus niet afhankelijk van een man die het condoom wel of niet bij zich heeft, wel of niet wil dragen of een stokoude condoom uit zijn portemonnee tevoorschijn haalt. Het vrouwencondoom beschermt je tegen HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen en omdat het ook je buitenste schaamlippen goed bedekt loop je bovendien minder kans op herpes en genitale wratjes. Je hoeft geen afspraak te maken met je dokter voordat je het vrouwencondoom kunt gebruiken want je kunt het gewoon bij de drogist kopen. Wat veel vrouwen ook fijn vinden is dat je geen hormonen binnen krijgt en je natuurlijke menstruatiecyclus blijft doorlopen. Een ander voordeel is dat je het vrouwencondoom, in tegenstelling tot het mannencondoom, al een tijdje voordat je seks gaat hebben in kunt brengen. Dat scheelt weer een onhandige onderbreking midden in het voorspel. Bovendien hoef je het vrouwencondoom niet onmiddellijk te verwijderen na gebruik, maar kun je er gerust even mee blijven liggen om samen uit te puffen en nog even na te genieten. Ook is het vrouwencondoom dus heel praktisch wanneer je wilt vrijen tijdens de menstruatie.

Wat zijn de nadelen van een vrouwencondoom?

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen te noemen van het gebruik van een vrouwencondoom. Zo moet je er even handigheid in krijgen om het vrouwencondoom goed in te brengen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor het omdoen van een condoom, dat gaat ook niet altijd direct vlekkeloos. Wanneer het vrouwencondoom niet juist gebruikt wordt is het niet meer veilig. Je moet dus goed opletten dat de penis niet langs het condoom naar binnen gaat of dat het condoom naar binnen glijdt. Het vrouwencondoom wordt aan de buitenkant over de schaamlippen heen gelegd en is dus van de buitenkant goed zichtbaar. Voor sommige mensen kan dit afbreuk doen aan de opwinding. Bovendien is het vrouwencondoom voelbaar en ook niet altijd geheel geluidloos, wat kan afleiden of het gevoel kan verminderen. Het vrouwencondoom is daarnaast niet echt goedkoop. Per stuk kost een vrouwencondoom omgerekend ongeveer zo’n twee euro. Voor een mannencondoom is dat gemiddeld nog geen 0.80 eurocent per condoom. Daarnaast blijft het vrouwencondoom niet altijd even goed zitten.

Hoe breng je het vrouwencondoom in?

Hoe je het vrouwencondoom in moet brengen staat altijd duidelijk vermeld in de gebruiksaanwijzing. Lees deze voor gebruik daarom goed door, controleer meteen de houdbaarheidsdatum en kijk of het vrouwencondoom het Europese keurmerk (CE-logo) draagt. Check het condoom op beschadigingen nadat je het uit de verpakking hebt gehaald. Je kunt het vrouwencondoom zelf vaginaal inbrengen. Dit doe je door de soepele binnenring aan de gesloten zijde samen te knijpen en zo diep mogelijk in te brengen in de vagina. Het helpt wanneer je tijdens het inbrengen zoveel mogelijk probeert te ontspannen, net als bij het inbrengen van een tampon. Probeer de binnenring net voorbij het schaambeen te plaatsen. Dit kun je controleren door met je vinger in je vagina te gaan en aan de kant van je buik te voelen naar het schaambeen. Om het inbrengen makkelijker te maken kun je eventueel wat (extra) glijmiddel op waterbasis gebruiken. De grotere buitenring breng je niet in maar gebruik je om de grote schaamlippen goed mee te bedekken.

Met het inbrengen van het vrouwencondoom hoef je niet per se te wachten tot je aan het voorspel begint, het kan zelfs daarvoor al ingebracht worden. Hoe lang voor de geslachtsgemeenschap je het vrouwencondoom in kunt brengen lees je in de bijsluiter. Zorg er bij penetratie voor dat de penis goed in het vrouwencondoom steekt en niet ernaast glijdt. Een vrouwencondoom en mannencondoom gaan overigens niet samen. Door de wrijving kunnen er dan beschadigingen ontstaan waardoor beide condooms niet meer veilig zijn.

Hoe verwijder je het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom hoeft na de seks niet per se onmiddellijk verwijderd te worden, in tegenstelling tot het mannencondoom. Als je gewoon plat blijft liggen gaat het opgevangen sperma nergens heen. Wanneer je het vrouwencondoom wilt verwijderen hoef je alleen de buitenring een kwartslag te draaien zodat het vrouwencondoom afgesloten is en het sperma er niet uit kan lopen. Daarna trek je het vrouwencondoom er voorzichtig uit waarna je het weggooit in een afvalbak. Net als bij een mannencondoom is een vrouwencondoom enkel geschikt voor eenmalig gebruik.

Waar koop je een vrouwencondoom

Het vrouwencondoom kun je zonder doktersvoorschrift of doktersrecept kopen bij de meeste drogisterijen of online. Toch kan het in sommige gevallen juist verstandig zijn om bij de huisarts een gesprek over anticonceptie aan te vragen.

Welke merken en soorten vrouwencondooms zijn er?

Er zijn niet zoveel verschillende soorten vrouwencondooms in vergelijking met het aanbod mannencondooms, maar toch kun je wel degelijk ergens uit kiezen. Denk bijvoorbeeld aan het latexvrije vrouwencondoom, een vrouwencondoom dat natuurlijk aanvoelt in het gebruik of gemaakt is van natuurlijk latex. Je hebt vrouwencondooms van latex, polyurethaan en nitril. Vrouwencondooms worden door verschillende merken gemaakt waarvan de bekendste Femidom, Ormelle en Pasante zijn.