Wat is een Spaanse vlieg?

7 jan 2021 | Sexualiteit

Een banaan eten lustopwekkend? Neem dan ook een paar oesters. Misschien werkt het eten van pure chocolade nog wel beter. Kortom; experimenteer eens met mogelijk lustopwekkende voedingsmiddelen of de Spaanse Vlieg. De Spaanse Vlieg? Dat leggen we uit. 

Het is een oeroud gegeven en er wordt nog altijd gezocht naar het ei van Columbus oftewel dát middeltje dat gegarandeerd een lustopwekkende werking heeft. Vaak wordt gezocht in het rijk der plantaardige of dierlijke producten. Voedingsmiddelen zoals oesters en chocolade zouden al lustopwekkend werken.

‘De European Food Safety Authority (EFSA) beoordeelt de wetenschappelijke literatuur over lustopwekkende stoffen en producten. En beslist of die stoffen of producten de claim mogen dragen dat ze lustopwekkend zijn. Of erectiebevorderend. Er is op dit moment nog voor geen enkele stof of product een claim goedgekeurd,’ schrijft het Voedingscentrum. Toch moet ook dit centrum toegeven dat er in de geschiedenis regelmatig een verband werd ontdekt tussen een middel en de lust. Bij gewone voedingsmiddelen kan dat geen kwaad en kun je dat prima eens uitproberen. Wie een betere erectie krijgt door het eten van amandel of granaatappel, moet dat vooral niet laten. Gaat het echter om stoffen die ook in bepaalde hoeveelheden een giftige werking kunnen hebben, dan is het beter niet zelf te gaan dokteren, maar je aan de juiste hoeveelheid te houden. De Spaanse Vlieg is daar een voorbeeld van.

Wat kan een Spaanse vlieg nu kwaad doen?

Wat is die Spaanse Vlieg nu eigenlijk? Dit beestje is opvallend metallic groen van kleur en komt vooral in Zuid-Europa voor. Cantharide is de naam oftewel Spaanse vlieg. Wat kan een vlieg nu kwaad doen, zou je denken, maar als dit diertje, behorende bij de oliekevers, gevaar voelt scheidt het een stof af die niet alleen enorm smerig is en stinkt, maar ook blaren achterlaat op de huid van mensen. Gelukkig verdwijnen die blaren vanzelf weer, maar het lijkt geen pretje dus om met dit diertje in aanraking te komen. Het zal je echter verbazen waartoe het diertje nog meer in staat is.

Wordt dit diertje namelijk vermalen dan komt de stof cantharidine vrij. Dit is een giftige stof die het mannelijke dier bij de paring overdraagt op het vrouwtje. Ze bedekt haar eitjes ermee tegen indringers. Geen onbeduidend stofje dus, waar iedere kever voor zo’n 0,5 tot 1 procent uit bestaat.

Wij mensen blijken echter dol op het stofje cantharidine. De Franse scheikundige Pierre Robiquet ging in 1810 al met catharidine aan de slag. Het werd en wordt in poedervorm, tabletjes of als drankje verkocht. Nemen mannen het stofje in dan raakt hun urineleider geïrriteerd. Nu is ons lichaam behoorlijk slim en vooral zelfhelend met als gevolg dat er op dat moment meer bloed naar de schaamstreek wordt gepompt met als bijkomend voordeel dat het gemakkelijker wordt om een erectie te krijgen. En dat laten mannen zich geen twee keer zeggen.

Nu is het niet de bedoeling dat je er veel van binnenkrijgt, want dan kan het stofje schadelijk zijn of zelfs dodelijk. Voorzichtigheid geboden dus, maar in het geval het wordt toegepast als zogenoemd afrodisiacum oftewel een liefdesdrankje, gaat het om een sterke homeopathische verdunning. Kan geen kwaad. En of het bij jou werkt, is een kwestie van uitproberen. Werkelijke bewijzen dat dit soort producten lustopwekkend of erectiebevorderend zouden werken, zijn er eigenlijk niet. Bij de een werkt het en bij de ander niet. En er spelen natuurlijk meerdere factoren een rol.

Naast de Spaanse vlieg kan ook chocolade de lust opwekken

Hetzelfde geldt voor die voedingsmiddelen. Als je relatie naar de knoppen is, doen kilo’s oesters heus hun werk niet meer. Maar er zitten wel degelijk bepaalde stoffen in voedingsmiddelen die lustopwekkend kúnnen werken. In chocolade zit bijvoorbeeld PEA dat zorgt voor het vrijkomen van emoties. Ook komt er als gevolg van het eten van chocolade dopamine vrij dat ook gebeurt als je een orgasme hebt. Nooit verkeerd dus om een reepje op te peuzelen. Kies dan wel de pure chocolade variant.

Volgens deskundigen gaat het hier om alle mogelijke stoffen en kruiden die goed zijn voor je hart, want dan pompt het bloed lekker gezond in het rond. Het gevolg: je voelt je fit, je voelt je goed en dan is de seks een fluitje van een cent.

Tot de lustopwekkende voedingsmiddelen zouden onder meer ook die eerdergenoemde oesters behoren. Dat is te danken aan de hoge concentratie fosfor en zink die de oesters bevatten wat bij de man zijn hoeveelheid testosteron kan verhogen. De gevolgen mogen duidelijk zijn. Maar wees eens eerlijk. Hoe eet je die oesters? Precies, alleen dat kan al een lustopwekkende werking hebben. Flesje champagne erbij en het effect is duidelijk.

Voedingsmiddelen die energie geven zijn altijd goed

Watermeloen zou dezelfde stofjes bevatten als er in Viagra zitten. Asperges zouden stoffen bevatten die je energie geven. De vitamine E in asperges zorgt voor een verbeterde bloedtoevoer. Ook naar die plekken waar je het bloed hebben wilt. En dan zijn bananen (enzymen), tomaten en avocado’s (lekker veel foliumzuur en vitamine B6) ook super. Allemaal voedingsmiddelen die gezond zijn en jouw energielevel een flinke boost kunnen geven en daarmee de zin om te vrijen.

Vooruit; nog een aantal. Koffie. Koffie? Jazeker, koffie stimuleert de serotonine en dopamine. De hormonen die jou een goed gevoel geven. Bruine rijst zit vol zink wat gunstig is voor je libido. Selderij bevat androsterone, een mannelijk hormoon dat vrouwen lijkt op te winden. Vijgen bevatten veel aminozuren die zorgen voor de aanmaak van dopamine en zeewier bevat ijzer, calcium en jodium dat lustopwekkend zou werken. Pinda’s doen ook een duit in het zakje door het stofje histidine dat ervoor kan zorgen dat je een intenser orgasme ervaart.

De Spaanse vlieg kan net dat duwtje geven

Uit bovenstaande producten is vast een heerlijke maaltijd samen te stellen. Staat natuurlijk buiten kijf dat niet alleen voedingsmiddelen het libido verhogen en een erectie doen groeien. Veel meer factoren spelen een rol in een relatie. Niet alleen moet er van alles goed smaken, maar ook goed voelen. Zit dat wel snor, maar wil je toch die vrijpartij een duwtje in de juiste richting geven, dan kunnen niet alleen voeding maar ook een paar druppels van de Spaanse Vlieg je heerlijk opwinden. Mits je daarvoor open staat en gewoonweg goeie zin hebt natuurlijk. En hoe spannend is het om zoiets eens uit te proberen. Maar zoals altijd geldt ook hier de regel: doe het met mate.