Slimmer boekhouden als zzp’er: een boekhouder én boekhoudprogramma

28 apr 2025 | Financiën

Het online boekhoudprogramma wint terrein, maar niet volledig ten koste van de boekhouder. Er lijkt voor allebei een rol, dankzij nieuwe manieren van samenwerken. Hoe zit dat precies? En welke kansen bieden AI, cloudcomputing en een lokale boekhouder, bijvoorbeeld in Amsterdam? Wij leggen het je uit.

Vooral dienstverlenende zzp’ers doen hun administratie steeds vaker zelf. Dat is relatief eenvoudig, als ze kiezen voor een goed boekhoudprogramma. Tegelijkertijd merken boekhouders dat er veel vraag blijft naar hun diensten, ook al is de werkwijze veelal anders dan een aantal jaren geleden.

 

AI als digitale assistent

De kans is klein dat AI de volledige boekhouding zal overnemen. Maar, het verandert wel de taken van bijvoorbeeld een boekhouder in Amsterdam. “We merken dat we veel vaker freelancers adviseren, bijvoorbeeld over de btw-aangifte, aftrekposten of het bepalen van het uurtarief.”

Het tekent de ontwikkelingen. Een boekhoudprogramma kan bijvoorbeeld automatisch facturen verwerken, of daar op z’n minst suggesties voor doen. Met slimme apps is het al langer mogelijk om een bonnetje te fotograferen en daar de btw en andere informatie voor een boeking automatisch uit te laten afleiden.

Ook kan kunstmatige intelligentie dubbele of ontbrekende facturen herkennen, net als andere eventuele fouten in de administratie. Dat scheelt zowel de boekhoud als de zzp’er die dit zelf doen veel tijd.

 

Nieuwe manieren van samenwerken

Het boekhoudprogramma in de cloud maakt het al langer mogelijk om altijd en overal de administratie bij te werken. Dat geldt op kantoor, thuis en zelfs onderweg of bij de klant op locatie.

Dankzij nieuwe manieren van samenwerken kan ook de lokale boekhouder in Amsterdam veilig inloggen, met een eigen account. Dat voorkomt gedoe met e-mails en de uitwisseling van Excel-bestanden. In plaats daarvan werken beide altijd in dezelfde actuele versie van de administratie.

Tip: in de beste boekhoudprogramma’s kunnen boekhouders het met een kleur of een markering aangeven welke delen ze hebben gecontroleerd of waar ze wijzigingen aanbrengen. Handig, zodat zzp’ers zeker weten dat er geen fouten worden gemaakt.

 

Het boekhoudprogramma van de toekomst

Uiteindelijk is een boekhoudprogramma zowel voor de zzp’er als voor de boekhouder een tool. Het is een middel, om de administratie bij te houden op de wijze zoals de Belastingdienst dat graag ziet. En minstens zo belangrijk, op een manier die de boekhouder de mogelijkheid biedt om mee te kijken en te adviseren. En op een manier die ervoor zorgt dat ondernemers inzicht hebben in de inkomsten en uitgaven.

Dus denkt een freelance coach eraan om een kleine bv op te richten? Of is het onduidelijk hoeveel buffer er moet worden aangehouden om de btw af te dragen en de inkomstenbelasting te betalen? Dankzij nieuwe vormen van samenwerken heeft de boekhouder in Amsterdam tijd om zich daarmee bezig te houden. Zzp’ers kunnen veel zelf doen, maar kunnen anderzijds vertrouwen op een specialist die met ze meekijkt.