Wat is een sex toy

3 dec 2020 | Sexualiteit

Sex toys blijken even populair als smartphones. Ze gaan als warme broodjes. Soms over de toonbank, maar vaker nog via een bezorgservice. Celebs zouden, door openlijk over hun seksleven en het gebruik van seksspeeltjes te praten, de verkoop ervan een flinke boost hebben gegeven. Het gaat om ongeveer vijftigmiljard euro per jaar. 

Wie denkt modern te zijn met een dildo op het nachtkastje, komt bedrogen uit. Misschien hadden ze duizenden jaren geleden geen nachtkastje, maar een dildo hadden ze wel. We gaan 28 duizend jaar terug.

Sex toys zijn dus al zo oud als de weg naar Rome en zoals bovenstaande laat zien, nóg veel ouder. In een Zuid-Duitse grot werd in 2005 een aantal stukken steen opgegraven die, toen ze deze probeerden te reconstrueren, de vorm wel erg veel leek op een penis. Daar bleef het niet bij, want er zijn regelmatig soortgelijke fallussen gevonden van steen, ivoor of ander materiaal. Waar deze objecten voor werden gebruikt, is moeilijk te duiden, maar we laten er in onze huidige tijd graag onze fantasie op los. En wetenschappers kijken toch echt wel in de richting van seksspeeltjes.

Shakespeare repte al over de dildo als sex toys

Duidelijker wordt het als de Grieken afbeeldingen op vazen zetten die heus duiden op lust en verlangen. Dan is het zeer waarschijnlijk dat dat ‘ding’ wat die figuur daar in de handen houdt een dildo is. Verderop in de tijd komen we terecht bij de bekende (toneel)schrijver en dichter Shakespeare die zelfs het woord ‘dildo’ gebruikte.

De vibrator, hét trillende speeltje, is ook niet van gisteren. Dit seksspeeltje gaat ook lang terug. Daarvoor moeten we naar het begin van de negentiende eeuw. Het apparaat was meer een machine en werd ingezet om zogenaamde hysterische vrouwen rustig te krijgen. De lading moest eraf, zeg maar. Het was een uitvinding van een mannelijke arts. In 1875 was er sprake van een met stoom aangedreven vibrator. Met de uitvinding en inzet van de elektriciteit werd het apparaat handzamer. Begin twintigste eeuw vond het gretig aftrek. In de jaren twintig hadden veel vrouwen een vibrator in huis.

Dat hield echter geen stand toen de porno-industrie de vibrator regelmatig inzette. Vanaf dat moment leek het veel mensen te ordinair en de vibrator kwam in het verdomhoekje terecht. Er rustte een taboe op. Je kon het nog wel via een postorderbedrijf bestellen, vaak aangeprezen als massagestaaf, maar dat was het dan ook. Als in de jaren zestig en zeventig de seksuele revolutie en emancipatie van de vrouw zijn intrede doen, is de vibrator (op batterijen) weer in zwang. Tot op de dag van vandaag.

Er werd druk geoefend met sex toys in Sex and the City 

De serie Sex and the City, met Sarah Jessica Parker in de hoofdrol, heeft wat betreft het openlijk praten over seksspeeltjes rond de eeuwwisseling wel een duit in het zakje gedaan. Er werd door de vier vriendinnen uit New York, allemaal in de dertig, gesproken over orale seks, biseksualiteit, dildo’s en onenightstands. Het ging erom dat alles kon, zolang je het zelf maar prima vond.

Sex toys: van de opblaaspop tot de buttplug

Tegenwoordig lijken seksspeeltjes uit de taboesfeer, alhoewel je na een bestelling het pakketje discreet zonder afzender op je stoepje aantreft. Helemaal vrijelijk ermee omgaan lijkt dus nog niet helemaal aan de orde. Het aantal speeltjes is wel enorm uitgebreid. Er is een enorme collectie. Van de opblaaspop tot een buttplug en van vibrerende eitjes tot aan anusballetjes.

Dat seksspeeltjes nog altijd behoorlijk tot de verbeelding spreken en leuke hebbedingetjes zijn laat de film Pain & Gain zien, waarin Yolanthe Cabau een rol heeft. De film gaat over een groepje bodybuilders, die op het verkeerde pad belanden en een rijke zakenman uit Miami ontvoeren. Ze dwingen hem om een financiële stukken te ondertekenen terwijl ze hem martelen in hun schuilplaats, een sekswinkel. Om die sekswinkel op de meest waarheidsgetrouwe manier in te richten kocht de regisseur voor 75 duizend dollar seksspeeltjes in. Het was de bedoeling die spullen uiteindelijk voor een groot deel terug te brengen, waarmee de regisseur nog een deel van zijn filmbudget terug zou ontvangen. Helaas is dat laatste mislukt. Een groot deel van de speeltjes was als sneeuw voor de zon verdwenen.

Buttplug met ledlampje is een vrolijke sex toys

Terug naar de sekstoys zelf waar aan de basiscollectie altijd wel een nieuwe variant wordt toegevoegd. Het vibrerende eitje komt je misschien vreemd voor als je deze nog nooit gebruikt hebt. Je kunt het inbrengen en zelfs zonder dat iemand het ziet een intens gevoel beleven. Het eitje is op afstand bedienbaar en heeft 21 standen. Er zijn meerdere varianten van zo’n eitje.

De buttplug kennen de meeste mannen en vrouwen wel, maar wist je dat er ook buttplugs op afstand bedienbaar zijn? Even opladen via de de usb-kabel en je kunt er tijden plezier van hebben. Er zijn zelfs buttplugs met een ledlampje!

Houd je sex toys altijd goed schoon

Voor alle sex toys geldt wel dat je deze altijd discreet moet gebruiken, dat wil zeggen: niet na anale seks de toy direct ook gebruiken voor het penetreren van de vagina. De verspreiding van bacteriën moet je te allen tijde zien te vermijden. Daarom is het belangrijk de speeltjes altijd goed schoon te maken met lauw water of met een speciale cleaner.

Na deze tip eindigen we met waar we begonnen zijn, bij de dildo. Die is er tegenwoordig in alle mogelijke varianten. De huidkleurige recht-toe-recht-aan dildo doet het nog altijd prima, maar wat te denken van een roze exemplaar, een exemplaar van glas die je ofwel koud of warm kunt maken, een prostaat dildo, een voorbind dildo, eentje met een zuignap of een stotende dildo.

En wat betreft de vibrators heeft de ontwikkeling ook niet stilgestaan. Kies eens voor een zogenoemde opleg vibrator die het werk doet als deze op de vagina en clitoris wordt gelegd. Deze vibrator heeft een afstandsbediening waardoor je er niet alleen, maar ook met de partner samen veel plezier aan kan beleven. Spannend op welke stand hij deze zet? En dan zijn er nog toys die zowel vaginaal als anaal gebruikt kunnen worden. Tegelijkertijd.

Varieer, experimenteer en geniet van je sex toys

Kortom; in het land der seksspeeltjes is variatie het motto, experimenteren een aanrader en genieten een gevolg. Alleen of met een partner kan er worden genoten van handmatige, elektrische of op afstand bedienbare sex toys waarmee iedereen aan zijn of haar trekken komt. De dildo mag dan al duizenden jaren oud zijn, de vibrator honderden… ze zijn allesbehalve ouderwets en hebben nog lang niet afgedaan. Sterker nog; sex toys zitten in de lift!