Series en films over oorlogen zijn in de meeste gevallen serieus en hard. Een aantal televisieseries benaderde het fenomeen oorlog vanaf een heel andere kant. De dokters uit M*A*S*H konden de ellende van de oorlog een beetje vergeten door er een flinke dosis humor in te gooien. In Alo’ Alo’ trok het cafépersoneel zich niet zoveel aan van de Duitse bezetter die als gasten de kroeg bezochten en in Oh moeder, wat is het heet vermaakte de soldaten-theatergroep niet alleen de gasten, maar vooral ook zichzelf. Heerlijk om naar te kijken, ondanks alle ellende. De series waren stuk voor stuk een groot succes en worden nog regelmatig herhaald.
Britse komedies doen het altijd goed. Op de een of de andere manier wordt de Britse humor ook buiten die landsgrenzen gewaardeerd. Eén van die series die het al jaren goed doet is ‘It ain’t half hot mum’ oftewel ‘oh moeder, wat is het heet’.
De serie werd door de BBC uitgezonden tussen 1974 en 1981. Begin dit jaar startte omroep ONS opnieuw met het uitzenden van de serie. In 1976 werd het in ons land uitgezonden door de TROS, in 1990 door Veronique, in 2003 en 2004 op RTL5, in 2006 op RTL7 en in 2013 en 2014 op NostalgieNet. Dat heeft geen uitleg meer nodig. De serie was en is een enorme hit en de in totaal 56 afleveringen, verdeeld over acht seizoenen, worden tot in den treure herhaald.
Theatergroep in ‘Oh moeder, wat is het heet’ bezorgt Britse troepen een hoop lol
Wat is er nou zo fascinerend, interessant en vooral leuk aan een comedy tijdens de Tweede Wereldoorlog? Het zijn geen gewone soldaten die de hoofdrollen spelen, het gaan om het leven van een aantal leden van het Britse koloniale leger in Brits India die gezamenlijk een theatergroep vormen. Zij bezorgen de Britse troepen een dosis vrolijkheid voordat ze naar het front gaan.
Alle leden van de theatergroep zijn stuk voor stuk karaktervolle types. Soms stoer, soms sullig en soms zeer ongeschikt voor het leger. Misschien is het wel dat laatste waarom het tot hilarische scènes leidt. Kolonel Charles Reynolds (Donald Hewlett) voert het clubje aan. Sergeant-majoor Williams, befaamd om zijn ‘shut up’ taal en gespeeld door Windsor Davies, vindt dat de groep maar uit mietjes bestaat en doet er alles aan hier een beetje verandering in te brengen. Het personage leverde ook een nummer 1-hit op in het Verenigd Koninkrijk, met een komische versie van het nummer Whispering Grass. Davies is vorig jaar op 88-jarige leeftijd overleden.
De cast bestond voorts uit een onnozele kapitein Jonathan Ashwood, de assistent van kolonel Reynolds, de verwijfde soldaat (en vanaf seizoen drie korporaal) ‘Gloria’ Beaumont, de kleine soldaat ‘Lofty’ Sugden, die vaak de pineut was bij het uitvoeren van gevaarlijke opdrachten. Soldaat ‘Parky’ Parkins, de zogenaamde zoon van de sergeant-majoor die regelmatig werd voorgetrokken, soldaat ‘Padoruski’ Graham, de pianist van de theatergroep. De stoere soldaat ‘Atlas’ Mackintosh, de onnozele soldaat ‘Nobby’ Clark, veelvraat soldaat ‘Nosher’ Evans, theeverkoper ‘Char Wallah’ Muhammed, de drager van de theatergroep, Rangi Ram, waaierknecht ‘Punka Wallah’ Rumzan, Chinese kok Ah Syn en korporaal ‘Solly’ Solomons.
Oh moeder, wat is het heet had twee komische concurrenten
Allo’ Allo’
De serie heeft weinig concurrentie gekend. Over de Tweede Wereldoorlog zijn uiteraard veel series en films gemaakt, maar zelden komedies. Eén van de weinige komedieserie die hiermee kan wedijveren is ‘Allo ‘Allo’ dat in 1982 in première ging. Kroegbaas René Artois (Gordon Kaye) zwaait de scepter in zijn Franse café waar de Duitsers regelmatig een borrel drinken, maar dat lijkt hem eigenlijk niet te deren. Hij heeft meer te stellen met de dames die hij om zich heen heeft zoals zijn vrouw Edith en serveersters Yvette en Maria, later Mimi. De serie liep tien jaar en er werden maar liefst 85 afleveringen gemaakt. De serie werd in eerste instantie negatief ontvangen door de critici. Zij vonden het ongepast een komische serie te maken over iets ernstigs als de Tweede Wereldoorlog. Over ‘Oh moeder, wat is het heet’ werd niet gerept. In ieder geval waren vanaf het begin de kijkcijfers zeer hoog waardoor de serie doorliep. De afleveringen werden altijd aan elkaar vast ‘geschreven’. Het was een doorlopend verhaal.
Oh moeder wat is het heet en uiteraard ook M*A*S*H
Een andere serie die we niet ongenoemd mogen laten is M*A*S*H. Deze serie was Amerikaans en liep van 1972 en 1983, gebaseerd op en in navolging van een film uit 1970. M*A*S*H staat voor Mobile Army Surgical Hospital en speelt zich af rond een mobiel veldhospitaal tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig. De serie is niet louter vol humor, maar kent een serieuze ondertoon wat de sfeer zeer uniek maakt. De bekende Alan Alda speelde kapitein Benjamin Franklink Pierce ofwel Hawkeye en wie kent niet Hotlips gespeeld oor Loretta Swit.
De laatste aflevering van deze serie werd in Amerika uitgezonden op een maandagavond in 1983 door CBS-TV. Het was op dat moment het meest bekeken programma. De uitzending duurde ruim twee uur en trok 125 miljoen kijkers. Het versloeg daarmee het toen hoogste aantal kijkers van de Super Bowl in 1982 (110 miljoen).
Welke series waren er naast oh moeder wat is het heet nog meer te zien in 1976?
Terug naar dat jaar 1976 in Nederland waarin televisieseries enorm populair waren. Denk aan De Jordaches met de bekende Peter Strauss als Rudy Jordache en Nick Nolte als zijn broer Tom. Wie kent nog de tweedeurs Ford Torino van de twee agenten uit Zuid-California; de donkerharige David Starsky (Paul Michael Glaser) en de blonde Kenneth ‘Hutch’ Hutchinson (David Soul)? Starsky & Hutch was als serie een enorme hit. Ook deze serie werd flink vaak herhaald, maar vooral door de BBC. Veronica zond tussen 1976 en 1994 alle afleveringen van Starsky & Hutch uit. Een bekende Néderlandse serie uit dat jaar was Hollands Glorie, gebaseerd op het boek van Jan de Hartog, met Hugo Metsers, Coen Flink, Leen Jongewaard, Jan Blaaser en Rudi Falkenhagen. Deze serie werd in 2011 herhaald. En wie weet wanneer nog eens?