Wat is missionaris

17 nov 2020 | Sexualiteit

Op zoek naar de ins en outs van het missionaris standje vind je niet zoveel. Best vreemd als je weet dat dit het meest klassieke standje is bij een vrijpartij. Dat geeft wel aan dat er niet zoveel voor nodig is om dit standje tot een succes te maken. Dit kan iedereen en je kunt er naar hartenlust zelf op variëren. 

Bij een vrijpartij tussen man en vrouw is de missionaris het meest voorkomende standje. De man ligt bovenop, de vrouw ligt op haar rug onderop. Uit nieuwsgierigheid is er in de loop der eeuwen toch onderzoek gedaan naar dit standje. Want waarom doen we het zo? Amerikaans bioloog en seksuoloog Alfred Charles Kinsey was één van die onderzoekers. Uit zijn onderzoek, halverwege de vorige eeuw, kwam naar voren dat maar liefst 91 procent van de mannen en vrouwen op die manier vrijen. Negen procent van de stellen doet het altijd zo.

Geen woord over de missionaris in de Kamasutra

Waarschijnlijk komt de missionarishouding zo veel voor omdat we er niet over na hoeven denken en het een logisch standje lijkt. We hoeven er niet over onderwezen te worden en dat is mogelijk ook de reden dat dit standje niet in de Kamasutra voorkomt.

De Kamasutra is het Indiase leerboek over de uitvoering van seksuele handelingen, zeg maar een tutorial avant la lettre. De Kamasutra staat vol verschillende standjes, leuk om eens uit te proberen. Het kan je seksleven een boost geven.

Het boek stamt uit de tweede eeuw na Christus waaruit je zou kunnen concluderen dat het een belangrijk boek is. We hebben het er immers nog steeds over. Het was oorspronkelijk gecreëerd als een handleiding voor pasgetrouwde stellen die nu niet per se verliefd op elkaar waren. Bij gearrangeerde huwelijken was een handleiding soms noodzakelijk om nader tot elkaar te komen en elkaar te ontdekken. Om er op die manier toch nog iets van te maken. Het is duidelijk dat de missionarishouding niet uitgelegd hoefde te worden en deze ontbreekt dan ook in de seksuele ontdekkingstocht.

Missionaris houding meest menselijke houding?

Dan blijft nog altijd de vraag over waar die naam missionarishouding vandaan komt? Volgens Wikipedia zouden missionarissen deze houding aanbevelen aan volkeren in landen waar ze op missie waren. Op z’n hondjes vrijen vonden ze ‘not done’, te dierlijk. Zij meenden dat dit standje het meest natuurlijk en het meest liefdevol was en daarom de juiste houding om seks te hebben. Alle andere standjes waren voor heidenen en slecht voor de vruchtbaarheid.

Terugkomend op die dierlijke ‘hondjeshouding’ wordt wel beweerd dat dieren het altijd zo doen en alleen de mens het met de missionarishouding doet. Dieren zouden die missionarishouding niet kennen. Dit kan echter direct naar het land der fabelen worden verwezen want er zijn gorilla’s gezien die ook de missionarishouding bezigden. Het gaat om de bonobo’s. Ook bonobo’s paren face-to-face. Zelfs de orang-oetan zou het af en toe zo doen. Met andere woorden, die missionarissen hadden het niet bij het juiste eind.

Het zou ook iets te maken kunnen hebben met de seksuele prestaties van de missionarissen zelf. Het lijkt gissen, maar de meest aannemelijke verklaring lijkt die uit 2001 van Robert J. Priest. Deze onderzoeker publiceerde in het tijdschrift Current Anthropology een artikel waarin hij duidelijk probeerde te maken dat de seksuoloog Alfred Kinsey een vergissing had gemaakt en een onjuiste samenvatting had gemaakt van een eerdere studie.

Studies en verwarring over ‘de missionaris’

Het zou gaan om een studie van de Poolse antropoloog Bronislaw Malinowski uit 1929 waarin hij beschrijven geeft van ‘The sexual life of savages in north-western Melanesia’. Daarin beschrijft hij het volk de Trobianders, die in het zuidwesten van de Grote Oceaan leefden (Nieuw-Guinea-Kiriwina eilanden). Als twee Trobianders hand in hand liepen werd dat genoemd: ‘zoals de missionarissen doen’. Deze protestantse missionarissen waren veelal getrouwd en liepen soms hand in hand, iets wat de Trobianders eigenlijk als onzedelijk beschouwden. Kinsey schreef in zijn samenvatting over een seksstandje met die naam. Gewoonweg een verkeerde interpretatie van wat hij in het onderzoek van Malinowsky gelezen had. Priest maakte dat duidelijk en gaf daarmee een mogelijke verklaring voor de naam van het seksstandje. Jaren later, tijdens de jaren zestig en zeventig toen bij ons de seksuele revolutie gaande was, werd de term missionarishouding regelmatig genoemd en is daarna niet meer uit het seks-vocabulaire verdwenen.

De missionaris leent zich ook voor de inzet van seksspeeltjes

Nu even over het standje zelf. Het is een van de makkelijkste standjes en je kunt elkaar aankijken. De vrouw spreidt haar benen, de man ligt bovenop, tussen haar benen in en kan gemakkelijk bij de vrouw naar binnen. Hij heeft de meeste controle, wat mannen vaak fijn vinden, maar hij moet ook goed op zijn handen leunen. De vrouw kan spelen met de kracht van de penetratie door haar benen naar elkaar toe te trekken of de bekkenbodemspieren aan te spannen. Overigens; vrouwen vinden deze stand ook vaak fijn omdat ze de handen vrij hebben om te doen wat ze willen en ze hebben zicht op hun partner. Bovendien kun je elkaar ook zoenen, wat het nog opwindender maakt.

Soms kan een kussen onder de billen van de vrouw het standje net even meer power geven, omdat dan het bekken van de vrouw kantelt. De penetratie gaat dieper en daarbij wordt de g-spot van de vrouw binnen in haar vagina geraakt. Succes verzekerd! En dan hebben we het nog niet gehad over de extra seksspeeltjes die bij deze stand gemakkelijk ingezet kunnen worden. Denk aan een dildo of buttplug voor hem of een koppelvibrator voor beiden.

Laat zien wat lekker is bij de missionaris houding

Gezichtsuitdrukkingen spreken vaak boekdelen, ook tijdens de seks. Kies je voor de missionarishouding dan heb je zicht op elkaar en zie je snel genoeg of iets lekker of nog lekkerder is. Dan ga je daarmee door natuurlijk! Het is juist spannend om op die manier met elkaar te communiceren. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen maken woorden overbodig. Maak daar gebruik van tijdens een vrijpartij in de missionarishouding.

Missionaris houding is meest paradijselijke standje

Terug naar de verre geschiedenis lijken missionarissen zelfs te weten hoe Adam en Eva het deden: precies. De missionarishouding gaat nog altijd door voor het meest christelijke standje. Andere benamingen? Het zendelingenstandje, pastoorsstandje, recht-op-en-neertje, standaardwip, adam-en-eva-standje en standje Adam en Eva. Die woorden doen vermoeden dat ze het in het paradijs ook al zo deden.