Wat is Libido

5 jan 2021 | Sexualiteit

Er wordt vooral door mannen regelmatig over opgeschept; het libido. Zoals je aan het woord al een beetje kunt horen komt deze term uit het Latijn, waarin het zoiets als ‘begeerte’ betekent. Met het libido omschrijf je de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksueel genot. Het geeft dus aan hoe jouw seksdrive eruit ziet.

Hoe het ervoor staat met iemands libido kan enorm verschillen per persoon, per situatie en per levensfase. Het libido kan namelijk door van alles en nog wat beïnvloed worden. Interne processen waar je weinig aan kunt veranderen, zoals hormonale schommelingen, maar ook externe prikkels zoals een stressvolle of traumatische ervaring kunnen van invloed zijn op je lustgevoelens.

Hebben mannen een hoger libido dan vrouwen?

Zowel bij mannen als vrouwen is het hormoon testosteron heel belangrijk voor het opwekken van lustgevoelens. Testosteron wordt ook wel het mannelijk hormoon genoemd maar is dus evengoed ook bij vrouwen aanwezig en essentieel. Het verschil is echter dat mannen over het algemeen veel meer testosteron aanmaken dan vrouwen, namelijk zo’n 5 of 6 gram meer per dag. Dat betekent dus ook dat mannen doorgaans een hoger libido hebben dan vrouwen. Bovendien zit het vrouwelijk libido wat ingewikkelder in elkaar en zijn er meer dingen die hier invloed op uitoefenen, zoals de hormoonhuishouding tijdens de menstruatiecyclus of de menopauze. Vaak hebben vrouwen dus net even iets meer tijd en aandacht nodig om opgewonden te raken, al geldt dat natuurlijk niet voor alle vrouwen. Net zoals het niet voor alle mannen geldt dat zij een hoog libido hebben.

Hoe krijg je een hoger libido?

Iedereen heeft wel eens een periode dat hij of zij minder zin heeft in seks. Wat de reden daarvoor ook is, vaak gaat het ook weer over en wanneer je er beiden geen probleem mee hebt dan hoef je er ook helemaal geen punt van te maken. Maar wat nou als je structureel een laag libido hebt maar wel graag meer zou willen vrijen of je partner heeft een veel hoger libido? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt proberen om je libido te verhogen.

 Je libido verhogen met een afrodisiacum

Een afrodisiacum is een voedingsmiddel dat lustopwekkend werkt. Over de mogelijkheid je libido te verhogen door bepaalde voedingsmiddelen te nuttigen zijn de meningen verdeeld. Toch zijn er onderzoeken gedaan die deze stelling lijken te ondersteunen en wordt het bovendien overal op de wereld en in alle tijden gedacht dus helemaal onzin zal het zeer waarschijnlijk niet zijn. Wil je proberen om je libido met voeding een flinke oppepper te geven? Dan doe je er goed aan om o.a. de volgende producten op je boodschappenlijstje te zetten; oesters en zeevruchten, vlees en gevogelte, of voor de vegans granen, noten en zuivel, vette vis, vijgen, bananen, watermeloen, eieren en asperges. Ook zijn er diverse kruiden zoals knoflook en gember, die bijdragen aan een hoger libido. Bijna al deze voedingsmiddelen zorgen voor een betere doorbloeding en wat vervolgens weer een verbeterde bloedtoevoer naar de geslachtsdelen oplevert, met als gevolg dat je makkelijker opgewonden raakt. Ook hebben veel van deze voedingsmiddelen een direct effect op je testosterongehalte. Volgens veel mensen zouden ook aardbeien en chocolade een afrodisiacum zijn. Lekker is het wel, en het geeft natuurlijk een leuke twist aan je seksleven, maar echt testosteron verhogend werkt het niet

Je libido verhogen met supplementen

Dat seks verkoopt weet bijna iedereen. Het is dan ook niet gek dat er ook ontzettend veel verschillende supplementen en zogenaamde liefdesmiddeltjes bestaan die het libido zouden verhogen, zoals Spaanse Vlieg of Kamagra. Ook hierover zijn de meningen verdeeld en is de theorie dat deze middelen voornamelijk invloed hebben op het libido door middel van het placebo-effect. Sommige middelen kunnen zelfs gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid zijn wanneer ze niet juist gebruikt worden. Lees daarom voor het gebruik van dit soort middelen altijd goed het voorschrift door, of overleg eerst met een arts of het veilig is om te gebruiken.

Je libido verhogen door middel van een gezonde levensstijl

Wanneer jij graag een iets hoger libido zou willen dan doe je er goed aan om eens kritisch naar je levensstijl te kijken. Maak je wel genoeg gezonde keuzes? Want door er een gezonde leefstijl op na te houden kun je je libido op positieve wijze beïnvloeden. Waar je dan met name aan moet denken is voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding. Door met regelmaat te sporten bevorder je de bloedcirculatie, maak je je spieren sterker en vergroot je je uithoudingsvermogen. Allemaal zaken die je seksleven ten goede komen! Maar sporten zorgt niet alleen voor een gezond lichaam, het draagt vaak ook bij aan een gezonde geest. En laat dat nou erg goed zijn voor een goede seksdrive. Ook voor goede en gezonde voeding geldt dat dit kan helpen je libido te verhogen. Vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn hartstikke goed voor je lijf en kunnen helpen om je libido te verbeteren.

Wat veroorzaakt een lager libido?

Een (tijdelijk) verlaagd libido is helemaal niet raar of afwijkend. Sterker nog, als je altijd hetzelfde libido hebt is dat juist bijzonder, omdat het libido doorgaans door behoorlijk wat factoren beïnvloed kan worden. Natuurlijk zijn er medische oorzaken die voor een verlaagd libido kunnen zorgen. Als je ziek bent is je zin in seks vaak al flink verminderd. Helemaal als je een chronische ziekte hebt, pijn hebt of door ziekte een verlaagd testosteron gehalte kan je seksdrive zelfs volledig verdwijnen. Ook door het gebruik van sommige medicatie, een beruchte is antidepressiva, kan je libido flink kelderen. Ook stress kan een enorme moodkiller zijn. Mensen die erg gespannen zijn hebben vaak ook allerlei fysieke klachten en hebben seks niet erg hoog op hun prioriteitenlijstje staan. Jammer, want een goede vrijpartij kan stress juist flink verminderen. Ons hoofd kan ons libido sowieso flink dwars zitten, want ook somberheid en depressie, angst en onzekerheid of schaamte kunnen een behoorlijke testosterondip veroorzaken.

Je libido en je leeftijd

Ook je leeftijd en de levensfase waar je je in bevindt kan invloed hebben op de hoogte van je libido. Voor mannen geldt dat zij hun seksuele piek bereiken wanneer zij rond de 20 jaar zijn. Vrouwen zijn iets later, namelijk zo tussen de 30 en 40. Toch zegt je leeftijd niet altijd iets over je libido, omdat er ook allerlei andere factoren roet in het eten kunnen gooien. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het krijgen van kinderen. Niet alleen zorgt dat voor een grote afname in de tijd die je voor elkaar hebt, je hebt vaak ook nog eens flink last van slaapgebrek door alle gebroken nachten. Vermoeidheid kan je lustgevoelens behoorlijk in de weg zitten. Zwangere vrouwen hebben daarentegen vaak tijdens een gedeelte van de zwangerschap juist een verhoogd libido. Wanneer we ouder worden neemt de productie van testosteron en oestrogeen af. De afname van testosteron zorgt automatisch voor een verminderde seksdrive bij zowel mannen als vrouwen. Wanneer het oestrogeen gehalte bij vrouwen minder wordt zal bovendien de doorbloeding en de aanmaak van vaginaal vocht, het natuurlijke glijmiddel, verminderen. Hierdoor ervaren vrouwen soms minder plezier bij het vrijen. Toch is je libido net zo persoonlijk als je vingerafdruk en kan het enorm verschillen per persoon. Zo zijn er ook genoeg mensen op leeftijd, die nog een heel actief seksleven hebben en zijn er ook genoeg twintigers die amper actie tussen de lakens zien.

Je libido testen

Veel mensen zijn benieuwd of zij een hoog of laag libido hebben. Wanneer je een korte online zoektocht doet zul je dan ook verschillende ‘tests’ tegenkomen waarmee je dit zou kunnen onderzoeken. Om te achterhalen waar je jouw libido moet plaatsen zul je echter eerst antwoorden moeten hebben op de vragen, wat is een hoog libido, wat is een laag libido en wat is een normaal libido. En die antwoorden zijn nog niet zo makkelijk te vinden omdat mensen wat betreft hun seksleven toch vaak geneigd zijn een tikkeltje te overdrijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders helemaal niet zo vaak de lakens met elkaar delen en dat dit ook geen urenlange, stomende sekssessies zijn. Eigenlijk is de vraag die jij jezelf moet stellen enkel deze; belemmert je libido jou of ervaar je jouw seksdrive of het gebrek daaraan als problematisch? Als het antwoord daarop ja is kan het verstandig zijn om hier eens met je huisarts over te praten om te onderzoeken waar dit aan ligt en wat je er aan kunt doen.