Wat is kamasutra

24 nov 2020 | Sexualiteit

Het boek is misschien wel net zo bekend als de bijbel; de Kamasutra. De eeuwenoude Indiase wijsheden in het boek over liefde, seks en speciale technieken is onverminderd populair en wordt wereldwijd nog steeds veel gelezen, als gaat het hier dan wel vaak om vernieuwde versies van het origineel, dat erom bekend staat dat het vrij droog is om te lezen. Maar waarom moet jij nou in dit stokoude boek duiken om jouw seksleven een bijzondere boost te geven? Dat lees je hieronder.

Wat is de Kamasutra

In India is het niet ongebruikelijk dat huwelijken gearrangeerd worden. Het was dan ook niet gek dat de kersverse echtgenoten elkaar totaal niet kenden, laat staan wisten hoe ze elkaar een plezierige nacht konden bezorgen. De Kamasutra werd daarom samengesteld uit eerder geschreven teksten en was bedoeld als een handleiding voor de liefde, intimiteit en seks. Het idee achter het boek was dat de man hier kennis uit kon opdoen waarmee hij zijn nieuwe vrouw stomend hete en vooral liefdevolle erotische nachten kon geven waarna het onvermijdelijk zou zijn dat ze hopeloos verliefd op hem zou worden.

Wie schreef de Kamasutra?

De naam van de auteur die op de originele Kamasutra staat vermeld is die van de Indiase geleerde en dichter Vatsyayana. Hoewel hij het boek schreef baseerde hij zich hierbij wel op de kennis van anderen, uit nog veel oudere teksten. Hij was van mening dat er belangrijke kennis verloren dreigde te gaan en besloot het daarom allemaal te bundelen in een boek. Slimme jongen, die Vatsyayana, want het boek dat hij (vermoedelijk) ergens in de tweede of derde eeuw n.C. schreef is nog steeds mateloos populair en was in India zelfs lange tijd het boek dat in elke huishouden wel te vinden was.

Hier kun je over lezen in de Kamasutra

De meeste mensen denken bij de Kamasutra direct aan een boek dat vol staat met ingewikkelde standjes. Dat is niet geheel onterecht want die standjes staan er ook wel degelijk in en worden tot in de kleinste details uiteengezet zodat jij en je partner ze kunnen uitproberen. Maar naast de standjes staat er nog veel meer in de (originele) Kamasutra. Want in onze moderne tijden hebben we door een gebrek aan tijd misschien de neiging om het voorspel helemaal over te slaan en gelijk aan de slag te gaan met een leuk standje, maar het originele boek besteedt hier juist wel veel aandacht aan. Het boek bestaat namelijk uit 36 hoofdstukken verdeeld over 7 delen waarin onder andere onderwerpen aan bod komen als de liefde in het algemeen, hoe je een vrouw moet versieren en, wanneer je die vrouw dan vervolgens aan je gebonden hebt, kunt begrijpen. Tien hoofdstukken van het boek zijn echter inderdaad volledig gewijd aan seks, maar dit gaat een stuk verder dan alleen de standjes want ook lees je in deze hoofdstukken over allerlei verschillende soorten omhelzingen, kussen, krabben, bijten en zuchten en kun je je uitgebreid verdiepen in zowel het voor- als naspel.

De vele (moderne versies) van de Kamasutra

Wanneer je nu op zoek gaat naar een Kamasutra, online of in de boekwinkel, dan is de kans zeer groot dat je eerst een heleboel nieuwe, moderne versies van het origineel tegen komt, voordat je een letterlijke vertaling zult vinden. Het woord Kamasutra is dan ook bijna een soort merknaam geworden, in plaats van een eeuwenoud geschrift. Misschien is dat ook helemaal niet zo erg, want het origineel schijnt behoorlijk pittig te zijn om je doorheen te worstelen. Je komt ze tegen bij de boekhandel in een handig pocketformaat, of met prachtige illustraties, in de vorm van een scheurkalender of speelkaarten set, met bijpassende speeltjes zoals veertjes en olie, of met expliciete foto’s. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of er is wel een Kamasutra versie van.

De Kamasutra is ruimdenkend, of toch niet?

Ook al is de Kamasutra een eeuwenoud boek, ruimdenkend waren ze in die tijd kennelijk wel. Het boek is dan ook niet alleen voor hetero’s geschreven, maar ook voor homoseksuelen en lesbiennes. Toch blijkt uit andere hoofdstukken en passages weer duidelijk dat het een stokoud boek is. Zo wordt er een heel stuk gewijd aan hoe je als vrouw de perfecte echtgenote kunt zijn, en heeft dat kennelijk voornamelijk te maken met het volledig overboord gooien van je zelfstandigheid en het totaal verwennen en verafgoden van de man. Dat vrouwen bovendien ingedeeld worden in verschillende soorten doet de wenkbrauwen ook wel even fronsen. Dat daarnaast mannen en vrouwen ook nog eens gesorteerd worden op basis van het formaat van hun geslachtsdelen zodat duidelijk is welk standje voor wie bedoeld is, is misschien wel praktisch maar het is niet bepaald flatterend om uit te zoeken of je als man een haas, stier, of hengst bent. Of als vrouw  een ree, merrie, of (ja, echt waar) olifant bent. Wij kunnen ons voorstellen dat je libido hier niet echt van gaat steigeren.

https://www.youtube.com/watch?v=iXgkzv6Ol1g

De Kamasutra; voor stijve en minder stijve harken

Ok, dan zijn we eindelijk aangekomen waar het de meeste mensen die interesse hebben in de Kamasutra echt om gaat. De standjes. In de originele Kamasutra werden er 65 standjes uitvoerig omschreven. Als er al afbeeldingen bij stonden waren dit plaatjes van eeuwenoude kunstwerken. In tegenstelling tot de moderne varianten waar juist de plaatjes voor een goede verkoop zorgen. In de meeste huidige versies van de Kamasutra wordt dan ook vaak alleen het hoofdstuk met de standjes uitgelicht, terwijl het in het origineel juist gaat over de beleving van seks en de invloed die dit heeft op de relatie. Maar goed, wanneer je dan uiteindelijk zo’n boek gekocht hebt vraag je je vast even af of jij dat allemaal wel kan. Nederlanders staan nou eenmaal niet echt bekend om hun soepele heupen. Toch worden er in de Kamasutra duidelijk standjes voor beginners en standjes voor gevorderden onderscheiden. Ben je meer van het type stijve hark? Dat is voor de seksposities voor starters helemaal geen probleem, want eigenlijk moet bijna iedereen die wel kunnen uitvoeren. Natuurlijk zijn er ook standjes bij die alleen op het plaatje al bijna fysiek onmogelijk lijken en dat voor de meeste mensen waarschijnlijk ook zijn, tenzij je een echte elastieken yogi bent.

Inspiratie opdoen op de Kamasutra beurs

Dat de Kamasutra eigenlijk in een soort merk of belevenis is veranderd is wel duidelijk als je kijkt naar de populariteit van de Kamasutrabeurs die sinds 1999 georganiseerd wordt. De Kamasutrabeurs heet inmiddels ook wel het KamaSutrA Erotic Festival en is een erotisch evenement waar je naar toe kunt om allerlei erotische acts en activiteiten te bekijken of te ervaren. Of dit commerciële festival nog werkelijk iets te maken heeft met het originele boek dat bedoeld was als handleiding voor een gelukkig en langdurig huwelijk is natuurlijk maar de vraag. Maar dat mensen er met plezier naartoe gaan staat buiten kijf.