Wat is IPTV?

31 jan 2024 | Techniek

De afkorting IPTV staat voor Internet Protocol Television. Het betekent dat televisiediensten geleverd worden via het internet, in plaats van via de kabel of satelliet.

Bij de meeste mensen loopt het tv-signaal via de kabel. Ze hebben dan vaak een abonnement, bijvoorbeeld bij Ziggo of KPN met tv, internet en bellen ineen. Een andere manier van tv kijken is satelliet tv. Het signaal loopt dan via een schotelantenne. Dan is er nog ether tv. Daarbij wordt het signaal uit de lucht gehaald en omgezet naar een digitaal signaal. Een voorbeeld is Digitenne van KPN. Tenslotte kun je tv kijken via een internetaansluiting: IPTV. Het tv-signaal wordt daarvoor eerst omgezet naar een compact digitaal formaat en vervolgens naar je apparaat gestuurd. Dat kan een smart-tv zijn, maar ook een computer, laptop of smartphone. Je hebt logischerwijs wel een goede internetverbinding nodig. Dat zorgt voor een hoge beeld- en geluidskwaliteit.

Verschil tv kijken via internet en IPTV

Wat is nou het verschil tussen IPTV en tv kijken via internet? Dat laatste doe je door naar de websites van tv-aanbieders te surfen (bijvoorbeeld NPO Start) en daar een televisieprogramma te streamen. Een andere manier is dat je tv kijkt via de app van je provider.

IPTV is ook een manier van tv kijken via internet. De zenders staan echter op een server en worden door middel van software met de kijker gedeeld. Het maakt gebruik van een afgesloten gecodeerd signaal via het internetprotocol (IP); de kwaliteit van dat signaal is hoog. 

Voordelen IPTV:

 • Interactief: je hebt veel mogelijkheden, zoals opnemen, pauzeren en terugspoelen
 • Zenderaanbod: toegang tot heel veel zenders, zowel nationaal als internationaal (en dus een goede vervanger voor de schotel)
 • Flexibel: als je een apparaat met goede internetverbinding hebt kun je overal tv kijken 

Nadelen IPTV:

 • Je hebt altijd een goede internetverbinding nodig; een slechte verbinding heeft invloed op de beeldkwaliteit
 • Er is een speciale decoder of app nodig
 • Het heeft invloed op je internetsnelheid
 • Beperkt geografisch beschikbaar

Dit heb je nodig voor IPTV

 • Een internetabonnement, waarbij 25 tot 50 Mbps aangeraden wordt
 • Een legaal IPTV-abonnement, waarvoor je terecht kunt bij de meeste internetproviders
 • Een ontvanger, die je via de provider krijgt
 • Een televisie met een HDMI-aansluiting, het liefst een smart-tv
 • Een app op je smart-tv of mobiele apparaat

Illegale IPTV 

Helaas zijn er veel illegale IPTV-aanbieders. Illegale streams zijn over het algemeen minder van kwaliteit en een illegaal abonnement geeft toegang tot televisiekanalen zonder dat er licentievergoedingen zijn betaald. Dat is dus strafbaar; niet alleen voor de aanbieder, maar ook voor de kijker. Een boete kan je heel veel geld kosten. Daarnaast loop je het risico op virussen en malware doordat je illegale software download. Kies daarom altijd voor een legale aanbieder van IPTV.

De politie rolt regelmatig illegale aanbieders op. In mei 2023 haalden de FIOD en het OM een illegale IPTV tv-dienst uit de lucht. Deze dienst, met meer dan een miljoen kijkers in Europa, werd via belwinkels verkocht voor tien euro per maand. Contante betaling was een vereiste. Voor die tien euro kon je meer dan tienduizend tv-zenders bekijken waaronder Netflix, Disney+ en Videoland.