Hier moet je op letten bij het openen van een zakelijke lening

14 sep 2022 | Financiën

Wil je jouw bedrijf uitbreiden? Of ben je van plan te investeren in een nieuwe machine? Dan heb je hier flink wat geld voor nodig. Het eigen vermogen van de meeste ondernemers is helaas niet toereikend om een dergelijke investering te financieren. Gelukkig betekent dit niet dat investeren niet mogelijk is. Je kunt namelijk een zakelijke lening aanvragen. Deze financieringsvorm is geschikt voor langlopende investeringen in een bedrijf. Wil je zo’n lening aanvragen, maar heb je dit nog niet eerder gedaan? Wij vertellen je hier waar je op moet letten bij het openen van een zakelijke lening.

 

1. Hoogte van het bedrag

Een eerste aandachtspunt bij het openen van een zakelijke lening is de hoogte van het bedrag. Je wilt immers genoeg lenen om een investering te financieren, maar te veel lenen is ook niet handig. Als je meer geld leent dan je nodig hebt, vallen de kosten van een zakelijke lening namelijk onnodig hoog uit. Je betaalt namelijk rente over het bedrag dat je leent. Rente zakelijke lening betaal je altijd over het hele bedrag, ongeacht of je wel of niet alles gebruikt.

Uiteraard wil je niet onnodig veel betalen voor een zakelijke lening. In dat geval is het aan te raden om eerst te berekenen hoeveel je nodig hebt voordat je daadwerkelijk een aanvraag indient. Je weet in dat geval precies welk bedrag je moet lenen, waardoor je niet onnodig veel geld kwijt bent.

 

2. Looptijd

Sommige ondernemers kijken alleen naar de hoogte van het bedrag dat zij kunnen lenen als ze een zakelijke lening openen. Hier valt wat voor te zeggen, maar wij raden je aan op meer zaken te letten. Je moet namelijk ook nadenken over de looptijd. Zakelijk krediet heeft een standaard looptijd van 36 maanden, maar de looptijd van een zakelijke lening bepaal je grotendeels zelf. De maximale looptijd is bij de meeste geldverstrekkers vijf jaar. Kies je voor deze looptijd? Dan heb je 60 maanden de tijd om het geleende geld terug te betalen. Toch is het niet altijd interessant om voor de maximale looptijd te kiezen. Je kunt onderaan de streep namelijk (veel) meer geld kwijt zijn als je voor de langst mogelijke looptijd kiest.

 

3. Rente

Last but not least, moet je ook op de rente letten bij het openen van een zakelijke lening. Je betaalt weliswaar altijd rente over een zakelijke lening, maar de rente is lang niet altijd hetzelfde. Dit komt vooral doordat de rentestand van tijd tot tijd kan verschillen. Hierdoor is geld lenen op het ene moment goedkoper dan op het andere moment. Daarbij komt dat niet iedere geldverstrekker met hetzelfde rentepercentage werkt. Reden genoeg om altijd eerst een vergelijking te maken voordat je een zakelijke lening opent. Wil je zakelijke leningen vergelijken? Maak dan gebruik van een vergelijkingssite. Zo’n site laat je binnen de kortste keren zien wat de beste zakelijke lening is. Maak niet de fout om alleen naar de kosten te kijken. Je wilt namelijk een zakelijke lening openen die zowel gunstig geprijsd is als goede voorwaarden heeft.