Een sterke samenwerking door middel van teambuilding

28 sep 2023 | Werk en Opleiding

Tegenwoordig is een hecht en functionerend team niet meer zo vanzelfsprekend als het lijkt. Echter is dit van onschatbare waarde, omdat je hiermee een positieve werksfeer creëert en daarbij ook nog eens op de meest efficiënte manier te werk gaat. Iedereen maakt gebruik van zijn sterkste punten en zet zich volledig in voor je bedrijf, omdat ze zich hier zo betrokken bij voelen. Maar voordat je zo’n succesvolle samenwerking hebt, zul je aan teambuilding moeten doen. In deze blogs delen we hoe dit er precies uitziet en hoe je dit kunt toepassen in jouw bedrijf.

Waarom teambuilding?

Een hecht team is de sleutel achter een succesvol bedrijf. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en sterke punten, waarmee ze elkaar aanvullen. Bovendien zijn ze hierdoor gemotiveerd om samen te werken aan belangrijke doelen. En door deze doelen samen te behalen, versterkt het teamgevoel en gevoel van betrokkenheid alleen maar meer. Deze samenwerking is de droom van iedere werkgever. Daarom zul je er energie in moeten steken om dit te bereiken. Een goede samenwerking gaat namelijk niet alleen om interacties en samenwerking op de werkvloer, maar ook om vertrouwen, begrip en een duidelijke communicatie. Door teambuildingactiviteiten te organiseren, kun je deze communicatie en dit onderlinge vertrouwen versterken. De teamleden leren elkaar namelijk op zakelijk én persoonlijk vlak kennen.

Soorten activiteiten

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende teambuildingactiviteiten waar je voor kunt kiezen. Denk hierbij goed na over de doelen die je wilt bereiken met deze teambuilding. Heb je veel sportieve teamleden? Overweeg het dan om een sportdag te organiseren, waarbij communicatie en een sterk teamgevoel bij komt kijken. Iedereen wil tenslotte dat zijn team wint. Om deze onderlinge band te versterken, kun je polsbandjes bedrukken met de diverse teamnamen. Deel deze uit aan je teamleden om dat gevoel van samenwerken nog meer te versterken. Wil je dat iedereen zijn eigen kwaliteiten en talenten ontdekt? Dan is een teambuildingactiviteit zoals een escape room een goed idee. Hierbij kan iedereen zijn eigen sterke punten inzetten, maar ook is het tijdens een escape room erg belangrijk om effectief te communiceren. Het is niet nodig om vaak een teambuildingactiviteit te organiseren. Kleine dingen als dagelijks gezamenlijk lunchen en een regelmatige vrijdagmiddagborrel, zullen er al voor zorgen dat iedereen elkaar op een andere manier leert kennen. Zo versterk je dit teamgevoel en daarmee zorg je uiteindelijk voor een goede samenwerking.

Talentontwikkeling

Daarbij gaat teambuilding hand in hand met talentontwikkeling. Want hoe kun je zorgen dat je team goed samenwerkt als iemand niet eens weet wat zijn talenten en sterkste punten zijn? Door je teamlid te leren kennen kom je erachter wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Hier kun je vervolgens op inspelen. Organiseer je team op zo’n manier dat iedereen datgene doet waar diegene het beste in is. Zo kunnen collega’s onderling elkaar ook helpen met dingen waar ze tegenaan lopen, zodat ze het beste uit elkaar halen. Als je collega’s elkaar nog niet goed genoeg kennen, kun je bij Maxilia mokken bedrukken met ieders naam, foto en functie. Een handig geheugensteuntje, en zo weet iedereen elkaar goed te vinden! Als je teamleden weten naar wie ze het beste toe kunnen lopen als ze ergens op vastlopen, gaat die samenwerking veel soepeler. Of laat iedereen een workshop organiseren over het onderwerp en de functie waar ze gespecialiseerd in zijn. Zo ontdekt iemand anders misschien ook nog wel weer een nieuwe interesse die ze kunnen inzetten binnen jouw bedrijf!