Drie vragen over de uitvaart beantwoord

26 jan 2023 | Gezondheid

Niet iedereen vindt het comfortabel om over het levenseinde na te denken. Toch kan het zo zijn dat je onrust ervaart omdat bepaalde vragen onbeantwoord zijn. Misschien heb jij nog niet zo’n duidelijk beeld bij de uitvaart. Als dat het geval is, heb je het juiste artikel aangeklikt. Wij gaan in dit artikel namelijk drie veel voorkomende onduidelijkheden over de uitvaart behandelen.

Wat is het verschil tussen een uitvaart en een begrafenis?

Wanneer er iemand overlijdt, moeten er veel zaken geregeld worden. Er moet een kist worden besteld, iemand moet zich ontfermen over de catering, het lichaam moet worden afgelegd, er moet worden nagedacht over een locatie en er zijn nog veel meer zaken die erbij komen kijken. Dit proces wordt de uitvaart genoemd. De begrafenis of crematie is een onderdeel van de uitvaart; dit gaat namelijk specifiek over het moment waarop de overledene wordt herdacht en begraven of gecremeerd.

Waarom is een uitvaart zo duur?

Je hebt het net ook al gelezen; er komen veel verschillende diensten bij een uitvaart kijken. Daarom kun je ervan uitgaan dan een simpele uitvaart ongeveer €7000 kost. Je moet er rekening mee houden dat deze kosten niet alleen de diensten dekken; dit bedrag is inclusief alle andere zaken die bij een uitvaart komen kijken. Als je ervoor kiest om begraven te worden, moet je ook een grafsteen kopen. Ook moet je een mooie plek op een begraafplaats huren of kopen. Sommige mensen vinden het prettig om thuis begraven te worden. Dit is in sommige gevallen mogelijk. Informeer hiernaar wanneer dit jouw persoonlijke wens is.

Wat gebeurt er als ik geen geld heb voor een uitvaart?

Als je komt te overlijden wordt jouw uitvaart betaald van je spaargeld, maar wat gebeurt er als je niet voldoende geld op je rekening hebt staan? Omdat de overheid geen verantwoordelijkheid draagt over de kosten die worden gemaakt op de uitvaart, zullen de kosten voor de rekening van jouw nabestaanden komen. Als je (nog) niet voldoende spaargeld hebt en dit een naar idee vindt, kun je ervoor kiezen om een uitvaartverzekering te nemen. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat de kosten van een uitvaart worden gedekt door de verzekeringsmaatschappij. Of het voordeliger is om wel of geen uitvaartverzekering af te sluiten is geheel afhankelijk van jouw eigen situatie. Als je met vragen rondloopt, kan het fijn zijn om informatie op te vragen bij een professional.