Bureau Burgwallen is een politieserie die anders is dan we van de meeste politieseries op televisie gewend zijn. Hier gaat het om de werkelijkheid. De dagelijkse werkelijkheid van politiewerk. Ewout Genemans volgt de agenten van Bureau Burgwallen in Amsterdam op de voet. Zowel op kantoor als bij arrestaties. Niet eerder werd politiewerk van zo dichtbij gevolgd.
Achter de schermen meekijken bij de politie levert in de meeste gevallen veel kijkers op. Zo romantisch zoals het in televisieseries wordt voorgesteld is het meestal niet. Het volgen van politieonderzoek is fascinerend of misschien nog wel meer boeiend als je weet dat je met de werkelijkheid te maken hebt. Televisiemaker Ewout Genemans laat ons meekijken.
Politieseries die in niets op Bureau Burgwallen lijken
Eerst even over politieseries op televisie. Een serie de misschien wel het meest lang op tv te zien was is de Amerikaanse serie Colombo. Het was een enorm succes aangezien het wel dertig jaar lang doorliep. CSI is eveneens een enorme hit. Deze serie onderscheidt zich doordat het niet zozeer om bijvoorbeeld moord gaat, maar om forensisch onderzoek. Dat was in het begin van de serie vrij nieuw. Ineens zagen we als kijkers een ander aspect dat met politiewerk te maken had. Naast de serie die plaatsvindt in Las Vegas, is CSI uitgebreid met spin-offs over New York, Miami en een serie die zich richt op cybercriminaliteit. De serie kent soms heftige beelden, menen veel kijkers. Dat heb je als het zo realistisch mogelijk wordt voorgesteld.
Daar lijnrecht tegenover staat ons Hollandse Baantjer dat vooral een romantisch beeld biedt van de criminele wereld. Zo romantisch is ook het Britse Sherlock en heerlijk traag en minimalistisch zijn de Scandinavische crimi’s. Kortom; het wemelt van de politieseries, de één realistischer voorgesteld dan de ander. Maar zelden is het ‘echt’.
Bureau Burgwallen; de realiteit van het politiewerk
Echt én realistisch is de Nederlandse televisieserie Bureau Burgwallen. Het is immers de dagelijkse praktijk van het politiewerk dat wordt gevolgd. Het telde acht afleveringen en speelde zich af in onze hoofdstad Amsterdam. Daarna volgde een nieuwe serie opgenomen in Eindhoven onder de naam Bureau 040. Ewout Genemans is de maker en presentator.
Genemans liep vier maanden mee bij het Amsterdamse politiebureau Burgwallen en kwam er al snel achter dat een baan als agent een stevige baan is. In grote steden is het werk weliswaar veelzijdig, maar ook soms heel hard. We denken als buitenstaander vaak wel te weten hoe het er bij de politie aan toe gaat, maar de realiteit is regelmatig anders. Vriendelijker soms, maar zeker ook wel eens veel heftiger dan je zou denken.
Genemans heeft aan beide series, Bureau Burgwallen en Bureau 040, een bijzonder vervolg gegeven want hij maakte ook de tweedelige documentaire waarin hij en zijn team drie jaar lang de zaak Nicky Verstappen volgden. Het rechercheteam dat de zaak onderzoekt en, zonder dat het filmteam het in het begin kon weten uiteindelijk tot een dader komt, wordt op de voet gevolgd. De verdwijning van Nicky Verstappen heeft Nederland en zeker de politie jarenlang in de greep gehouden. Verdachte Jos B. werd in de zomer van 2018 opgepakt en eind 2020 veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het in 1998 misbruiken en ontvoeren van de elfjarige jongen.
Na Bureau Burgwallen volgt Genemans de rechercheurs in de zaak Nicky Verstappen op de voet
In deze uitzendingen met de titel: ‘De zaak Nicky Verstappen: achter de schermen bij het politieonderzoek’ is te zien hoe Ewout Genemans de rechercheurs en officieren van Justitie volgt tijdens de vele aspecten van het onderzoek naar de dood van de 11-jarige Nicky, die tijdens een jeugdkamp op de Brunsummerheide in 1998 verdween. De documentaire geeft een unieke inkijk in een recherchezaak die een kant belicht van een zaak die we allemaal kennen, maar nog niet op deze manier hebben gezien.
Het tweede deel van de documentaire over de verdwijning van Nicky Verstappen behaalde maar liefst 993.000 kijkers. Dat is iets meer dan het aantal kijkers voor deel 1 op de avond daarvoor. Duidelijk is dat het boeiend is om te kijken hoe de een rechercheteam zo’n onderzoek opzet en uitvoert.
Het was nog even spannend of de documentaire wel uitgezonden zou worden omdat de advocaat van Jos B. dit tegen wilde houden. Jos B. zou als dader worden neergezet. Al die tijd was er nog geen uitspraak en volgens RTL4 die de documentaire uitzond, was er geen sprake van het duiden van Jos B. als dader, maar als verdachte. Compleet met balkje voor de ogen.
Genemans heeft zich vanaf Bureau Burgwallen ontwikkeld tot documentairemaker
De veelzijdige Genemans (35) lijkt inmiddels behoorlijk bedreven in het zo goed mogelijk weergeven van het werkelijke politiewerk. Hij is naast presentator en documentairemaker ook televisieproducent en acteur. In 2007 leerde het publiek Genemans vooral kennen van zijn presentatie voor Willem Wever. Af en toe presenteerde hij de BZT show, en weer later de Museumbende. Vervolgens deed hij mee aan Sterren dansen op het ijs. In 2010 presenteerde Genemans het junior songfestival en in 2011 deed hij voor de AVRO verslag bij het Gouden Televizier-Ring Gala. Zijn deelname aan Wie is de Mol werd geen hit. Hij ging er na de eerste aflevering al uit. Fans!, Ik heb HET nog nooit gedaan en Voetbalfans zijn eigen producties van zijn bedrijf No Pictures Please dat inmiddels is overgenomen door FremantleMedia.
Met de televisieprogramma’s waarin goed te volgen is hoe de politie werkt, heeft Genemans inmiddels naam gemaakt. Wat begon met Bureau Burgwallen heeft een succesvol vervolg gekregen in Bureau 040 en weer later de documentaire over de zaak Nicky Verstappen.