Betonrot: wat is het en wat zijn de gevaren?

18 mrt 2024 | Algemeen

Betonrot, iets wat veel huiseigenaren liever niet willen horen. Het is als een nachtmerrie voor zowel de eigenaren van het huis of gebouw maar ook voor architecten. Het klinkt misschien niet zo heftig, maar het kan echt voor grote rampen en schade zorgen. Vooral als het gaat om balkons, maar wat is betonrot nou eigenlijk en wat kan je er tegen doen? Maar nog belangrijker, hoe voorkom je dat er betonrot ontstaat? Dat lees je in deze blog!

Betonrot

Betonrot wordt in de bouw ook wel betonkanker genoemd. Betonrot komt eigenlijk altijd voor bij gewapend beton. Dat is beton met staal aan de binnenkant. Dat staal zorgt voor extra stevigheid waardoor het minder snel breekt en dus veel sterker is. Maar als er iets van vocht in het beton komt kan dat rooster gaan roesten wat er dus voor kan zorgen dat er betonrot ontstaat. Doordat het rooster gaat roesten, verstoort hij stukken beton, wat dus los kan laten. Dit kan ervoor zorgen dat gebouwen en huizen verslappen en zelfs kunnen afbreken. Dat is ook een probleem waar ze bij balkons tegenaan lopen. Mensen leggen steeds meer zonnepanelen aan en je hebt tegenwoordig ook al balkon zonnepanelen. Houten balkons kunnen die niet houden waardoor beton de beste optie is.

Waar komt betonrot het meeste voor?

Betonrot komt het meeste voor op plekken waar het beton bloot wordt gesteld aan de natuurlijke elementen. Denk daarbij aan regen, sneeuw, hagel en harde wind. Zodra er ergens een scheurtje of een plek is waarbij het water in het beton kan kruipen ben je al de pineut. Daarom zijn balkons vaak de grootste aanstekers voor betonrot. Ze worden namelijk veel meer blootgesteld aan het weer doordat ze uitsteken. Daarnaast zijn ze ook een stuk kwetsbaarder dan een compleet gebouw doordat ze vaak geen ondersteuning van onderen hebben maar alleen aan het gebouw vastzitten. Gelukkig kan je het wel verhelpen en ook oplossen als je last hebt van betonrot.

Wat kun je tegen betonrot doen?

Als het niet een al te grote oppervlakte is, kun je het gemakkelijk zelf repareren. Je kan namelijk door middel van het openbreken van het beton, precies waar het beton laat zien dat er betonrot aanwezig is. Door het wegbreken van het beton op de plek waar de betonrot zich bevindt, komt het roestende rooster tevoorschijn. Deze kan je dan behandelen tegen roest wat er hopelijk voor zorgt dat het weg gaat. Het nadeel dan is dat er een tijdje een stuk beton mist. Als het rooster weer goed is kan je dat wel weer toevoegen maar soms kiezen mensen ervoor om het hele stuk wat dan aangetast is door de betonrot er uit te halen. En dan gewoon nieuw laten storten of maken.

Het bouwen en onderhouden van gebouwen heeft zijn uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste professionals erbij hebt die jou kunnen helpen en ondersteunen bij deze taken. Die hebben meer ervaring en zijn altijd bereid om jou te hebben en ondersteunen.