Benzineprijzen: weer een stijging op komst

18 sep 2023 | Mobiliteit

Dat autorijden geen goedkope hobby is, dat wisten we al lang. Niet alleen de aanschaf is een grote hap uit je portemonnee, wanneer je de auto eenmaal hebt, zitten hier continu kosten van onderhoud, verzekeringen en belastingen aan vast. En dan heb je daar ook nog de (stijgende) brandstofkosten. Een andere manier om je auto te kunnen gebruiken zonder al te veel uitspattingen in kosten, is het leasen van een auto. Dit kan je qua maandbedrag natuurlijk zo gek maken als je wilt; het leasen van een occasion kan je veel geld schelen.

Accijnskorting

Sinds de oorlog in Oekraïne uitbrak vorig jaar is er veel veranderd in de brandstofprijzen. Zo werden de benzineprijzen torenhoog, waarop door het kabinet besloten is een tijdelijke korting in te voeren. Met de nadruk op tijdelijk, want die korting moet nu in twee delen weer worden afgeschaft, waarvan het begin in juli al is gemaakt.

Inflatiecorrectie

De bedoeling is de korting volledig af te schaffen in januari. Door de inflatiecorrectie betaal je nu alweer zo’n 14 cent meer voor benzine, en 10 cent meer voor diesel. Omdat er ook in januari weer inflatiecorrectie aankomt, is het nog de vraag of de korting dan echt in z’n geheel wordt afgeschaft. Wanneer de prijzen te veel verschillen van aangrenzende landen, wordt dit opnieuw bekeken.

Private leasen: alles in één

De aanschaf en het onderhouden van een auto komt samen met een aantal wisselende kostenposten. Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan? Dan is leasen ook een optie. Wanneer je een auto leaset, blijft deze in beheer van de leasemaatschappij. Daar tegenover staat dat je voor een vast maandbedrag de auto ‘all inclusive’ kunt gebruiken: onderhoud, verzekeringen en belastingen zitten al in dit bedrag. Alleen de benzineprijzen komen hier nog bij.

Occasion lease

Heb je geen budget voor een nieuwe auto leasen, is het leasen van een occasion een zeer goed alternatief. Een occasion leasemaatschappij zoals Private lease used heeft jonge, goed onderhouden occasions in beheer die je voor een scherpe prijs per maand kunt leasen. Het aanbod is gevarieerd in merken en modellen, zo heb je alleen al een ruime keuze binnen private lease occasion volkswagen. Verder werkt het leasen van een occasion net als het leasen van een nieuwe auto: je betaalt een vast bedrag per maand voor een bepaalde contractperiode. Ook bouw je gewoon schadevrije jaren op bij deze vorm van leasen.