Wat is anale seks 

20 nov 2020 | Sexualiteit

Is anale seks een taboe of kunnen we er openlijk over praten? Niet tijdens een verjaardag misschien, maar wel met de partner. Er is een aantal aspecten die belangrijk zijn om op een fijne manier samen anale seks te hebben. 

Anale seks, het penetreren van de ander via de anus, blijkt voor sommige mensen een verrijking van het seksleven, anderen zien er liever vanaf. Een persoonlijke keuze die vooral te maken heeft met vertrouwen en overgave, juist omdat anale seks misschien wel de meest intieme vorm van vrijen betreft.

Gezondheidsexperts en seksuologen menen dat anale seks allang niet meer bij de extreme vormen van seks hoort. Het is niet raar, niet vies, niet ongepast. Wie het fijn vindt, of ermee wil experimenteren staat niets in de weg. Mits beide partners dit willen.

Anale seks is prima als je het allebei wilt

De anus en de huid rondom is een gevoelige plek waar veel zenuwen zich bevinden. Bij een vrijpartij kan deze plek een belangrijke rol spelen. De stimulatie van zo’n plek kan prettig voelen en heel opwindend zijn. Om ermee te beginnen is het belangrijk er eerst over te praten met de partner. Wil je het allebei dan is experimenteren met de vingers een start, daarna kan er met de penis gepenetreerd worden of eventueel met een seksspeeltje. In dit geval is het gebruik van een glijmiddel, zeker in het begin, een aanrader.

Laat je bij anale seks door niets weerhouden  

Het idee dat er sprake kan zijn van ontlasting wat de vrijpartij in de weg gaat zitten en dat tot gênante vertoningen kan leiden, zit veel mensen in de weg. Het wordt in ieder geval aangeraden om als voorbereiding niet te gekruid en te zware maaltijden te eten. Sommige mensen kiezen van tevoren voor een klysma of een anale douche, maar een gewoon toiletbezoek is nog altijd het meest natuurlijk en vaak het beste. En als er toch wat ontlasting aan een penis, condoom of vingers blijft zitten? Dat hoort bij het leven. Nieuw condoom, handen goed wassen. En je er niet door laten weerhouden.

Ontspannen is een vereiste bij anale seks

Ontspannen zijn en daarmee ontspannen spiertjes rond de anus zijn een must. Dat betekent in ieder geval dat je vrijt met iemand die je volledig vertrouwt en die de tijd voor je neemt. Met kussen en likken en misschien eerst wel klaarkomen, zijn de meeste mensen het meest ontspannen om ook anale seks als prettig te kunnen ervaren.

Anale seks: doe het stap voor stap

Zorg ook voor een heldere communicatie en spreek met elkaar af dat het uitgesproken wordt als het pijn doet. De eerste keer is spannend en misschien hoeft niet ‘alles’ tegelijk. Probeer het een klein beetje en ga de volgende keer weer wat verder. Dat kan het allemaal nog spannender maken. Sommige partners kiezen ervoor eerst wat met seksspeeltjes zoals een buttplug te oefenen om de boel los te maken. En oefening baart kunst.

Zet een glijmiddel in bij anale seks

Zoals gezegd is glijmiddel belangrijk om vooral in het begin te gebruiken. De anus maakt zelf geen vocht aan, dus het kan stroef voelen. Overigens zijn er verschillende glijmiddelen, dus dat is een kwestie van uitproberen. Soms bevalt die op oliebasis het beste, een ander heeft liever een goedje op siliconen- of waterbasis. Een condoom is ook belangrijk, een aanrader om een soa te voorkomen. Maar dat wist je natuurlijk al.

Kies voor een seksspeeltje om de anale seks rustig te beginnen

Begin ook rustig en klein. Gebruik eventueel een klein seksspeeltje om op gang te komen, de spiertjes te laten wennen aan de penetratie en om zo ontspannen mogelijk de ander te ontvangen. Een dildo of anale kralen kunnen ook helpen om van achteren meer ontspannen te raken. Een vibrerend speeltje kan ook zijn werk doen.

Experimenteer eerst zelf met anale seks

Datzelfde geldt voor andere erogene zones. Stimuleer de clitoris, tepels, de huid, oren en ga zo maar door. Doe wat prettig voelt bij elkaar. Dat geeft de beste ontspanning en is een goede manier om uiteindelijk tot anale seks te komen. En misschien is het relaxed om eerst zelf een beetje te experimenteren met anale seks voordat je samen met je partner het avontuur aangaat. Op deze manier heb je zelf de controle en raak je vertrouwd met het gevoel. Als het gevoel je bevalt, smaakt het naar meer. Dan is de stap om het samen te gaan ervaren mogelijk minder groot.

En dan nog even over het standje. De meeste mensen menen dat het louter doggy-style mogelijk is. Niet dus. Liggend op de rug met opgetrokken knieën is ook prima mogelijk. Kies voor die stand die voor beiden prettig is. En experimenteer daarmee.

-Dit moet je vooral niet doen bij anale seks

Ga niet na de anale penetratie met ofwel de penis of een seksspeeltje opnieuw de vagina in. De bacteriën in en rond de anus kunnen bij de vagina voor infecties zorgen. Houd het dus vooral zo hygiënisch mogelijk.

Doe het rustig aan. Zachtjes naar binnen, en rustig er weer uit. Ga ook niet direct met de volledige penis naar binnen. Bouw dit op. Misschien binnen één vrijpartij of over meerdere vrijages verdeeld.

Doorgaan als er zich een anaal bloedinkje voordoet is natuurlijk niet oké. Het kan zich voordoen nadat je anaal gevreeën hebt en naar het toilet gaat. Dat is niet heel erg, maar het is wel belangrijk dit goed in de gaten te houden.

Heb je last van een branderig gevoel na anale seks dan kan een warm bad de boel doen ontspannen. Het geneest vanzelf weer en het is een teken dat het de volgende keer ietsje rustiger en zachter kan.

-Dit moet je vooral wel doen bij anale seks

Ontspannen en genieten. Als je kiest voor anale seks is het vooral de bedoeling dat het fijn is. Pijnloos en opwindend. Zorg voor de juiste hygiëne, start rustig, gebruik anale seksspeeltjes om op gang te komen, communiceer helder en duidelijk met je partner en geef aan wanneer het genoeg is. Op die manier beleef je zelf het meeste plezier aan een vrijpartij en is niet gek, vies of not-done. Als het fijn voelt is het goed.