Alleen nog wijn drinken bij gelegenheden? Zo pak je dat aan!

21 apr 2023 | Eten & Drinken

Misschien wil je om wat voor reden dan ook even wat minder drinken, maar ben je wel een ontzettende wijnliefhebber. Gelukkig is er een gulden middenweg, en hoef je niet gelijk alle wijn vanaf nu te laten staan. Je kunt ervoor kiezen om niet meer doordeweeks te drinken, of om alleen bij speciale gelegenheden die mooie fles wijn te ontkurken. Dat maakt het drinken van een wijntje ook gelijk een stukje specialer.
Hoe pak je dit het beste aan? Ontdek het in dit blogartikel!

Wil je niet meer alleen drinken of juist niet meer in sociale situaties?

Iedereen heeft natuurlijk een andere reden om te willen minderen met wijn. Waar de een de ontspanning uit zichzelf wil leren halen in plaats van elke keer die lekkere Merlot of Tempranillo wijn te openen na een lange werkdag, wil een ander misschien juist bij sociale gelegenheden nuchter blijven. Bepaal dus allereerst wanneer je niet meer wilt gaan drinken. 
De gelegenheden waarbij je van jezelf wel een glaasje wijn mag drinken, hoeven natuurlijk niet altijd de sociale gelegenheden te zijn!

Trakteer jezelf op een bijzondere wijn bij gelegenheden

Je hebt met jezelf afgesproken dat je niet meer dagelijks vanzelfsprekend aan de wijn gaat, en dat je ook eens in de weekenden wat vaker de wijn laat staan. Omdat je hierdoor geld overhoudt, kun je daar tegenover stellen dat je op je verjaardag, of tijdens een ander speciaal moment wél je lievelingswijn mag openmaken. Eentje waar je misschien wel fijne herinneringen aan hebt, zoals een schitterende luxe Champagne, of een elegante klassieke Barolo die je doet denken aan heerlijke vakanties in Italië. Als het geen gewoonte meer is, zul je de wijn ook meteen meer waarderen!

Onderzoek wat jouw alternatieven zijn om te kunnen ontspannen

Als je minder wil drinken omdat je de ontspanning meer uit jezelf wil leren halen, is het goed om een aantal alternatieven uit te proberen die voor jou ook ontspannend werken. Misschien kom je wel net zo goed tot rust door een warm bad te nemen, thee te drinken of door een boek te lezen?

Bepaal van tevoren op welke momenten je wel wijn wil drinken, en wanneer niet Tot slot: wees niet te streng, maar wel duidelijk voor jezelf. Als je van tevoren een helder plan maakt over wanneer je wel en niet wil drinken, is het ook makkelijker om je hier écht aan te houden. Besluit bijvoorbeeld dat je op de vrijdagmiddagborrel vanaf nu de wijn laat staan, maar dat je met kerstmis wél een mooie fles rode wijn mag openen. Of juist andersom. Zou je dit niet doen, dan is het een stuk moeilijker om dat wijntje af te slaan als iemand het je aanbiedt.
Veel succes!