Soms komt het ineens op je pad, je hebt direct stroom of gas nodig. Misschien ben je net verhuisd en blijkt er geen energie te zijn, of dreigt je huidige aansluiting binnen een paar dagen afgesloten te worden. Geen pretje natuurlijk, maar gelukkig is daar de spoedaanvraag. Zo’n aanvraag zorgt ervoor dat je sneller dan normaal energie krijgt, vaak zelfs binnen 24 uur. Ideaal voor situaties waarin je echt niet kunt wachten.
Hoe werkt een spoedaanvraag precies?
Een spoed energie aanvraag betekent simpelweg dat je de gebruikelijke wachttijd overslaat. Normaal moet je namelijk rekening houden met een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, maar bij spoed mag je die laten vallen. Dat betekent wel dat je contract meteen ingaat en dat je dus vanaf dag één betaalt. Je kunt dan ook niet zomaar meer gratis annuleren. Sommige leveranciers bieden nog wel de mogelijkheid om op te zeggen binnen die 14 dagen, maar alles wat je dan al aan energie hebt verbruikt, moet je alsnog betalen. Logisch toch? Gratis energie bestaat helaas niet.
Spoedaanvraag bij een verhuizing
Bij een verhuizing is het vaak net wat makkelijker om een spoedaanvraag te doen. Geef bij het aanvragen duidelijk aan dat het om een verhuizing gaat en vermeld de datum van de sleuteloverdracht. Die datum mag niet al in het verleden liggen, dus wees daar scherp op. Als alles goed staat ingevuld, pakt een leverancier zoals Cura energie de aanvraag meteen op. Soms wordt er wel om een kopie van je huur- of koopcontract gevraagd om te bewijzen dat het écht om een verhuizing gaat.
Spoedaanvraag terwijl je op hetzelfde adres blijft
Blijf je op hetzelfde adres wonen en moet je met spoed energie aanvragen? Dan is de kans groot dat de energieleverancier even extra zekerheid wil. Dit komt meestal in de vorm van een borg. Vaak denken leveranciers dan dat er misschien een betalingsprobleem is geweest, anders zou je namelijk niet zo laat nog een contract aanvragen. De borg kan oplopen tot zo’n 500 euro, maar je krijgt dit bedrag gewoon weer terug aan het einde van je contract, zolang alles netjes betaald is.
Waarom vraagt niet elke leverancier om een borg?
Niet iedere energieleverancier werkt met een borg bij spoed. Als uit de kredietcheck blijkt dat je gewoon keurig je rekeningen betaalt, kan het zomaar zijn dat je zonder borg verder mag. Dat maakt het natuurlijk een stuk fijner en toegankelijker. Bij sommige leveranciers hoef je bij een spoedaanvraag bij verhuizing zelfs helemaal geen borg te verwachten, tenzij er écht iets aan de hand is.
Tip om problemen te voorkomen
Probeer op tijd je energie te regelen, zeker als je weet dat er een verhuizing aankomt. Vaak blijft er tijdelijk energie geleverd worden via de netbeheerder, ook als het oude contract al is gestopt. Je ontvangt dan een brief met daarin de datum waarop je uiterlijk een nieuw contract moet hebben. Heb je nog een paar dagen? Dan kun je vaak gewoon nog een normale aanvraag doen, zonder spoed. Zo voorkom je onnodige stress én misschien ook die borg.