Wat is tarot?

13 feb 2023 | Media

Je hebt het vast wel eens gezien. Tarot kaarten. Kaarten waarmee de toekomst wordt voorspeld. Wat zijn deze kaarten en hoe werken ze? Kunnen ze echt de toekomst voorspellen? Weten ze bijvoorbeeld dat je werkt in de autoverhuur sector? En waarom vinden zoveel mensen het eng? Hieronder staat alles wat je over tarot moet weten!

Geschiedenis achter tarot

Tarot heeft een heel lange geschiedenis. Zo lang dat de echte afkomst onbekend is. Het komt of uit Egypte of uit China. Wel is het bekend dat deze kaarten niet tarot werden genoemd en ook dat ze (nog) niet werden gebruikt voor voorspellingen. Tarot wordt tegenwoordig in veel media gebruikt. Zo heb je vast wel eens een film gezien waar ze zeggen: “je gaat een auto huren Malaga en tijdens deze reis ga je een heel bijzonder persoon ontmoeten”. En dan is het of een heel positief bericht of juist een heel negatief bericht. Als we terug gaan naar de tijd van de romeinen dan werden er kaarten gebruikt om verhalen weer te geven. Net zoals dat de kaarten nu gebruikt worden om verhalen te vertellen, deden ze dat vroeger ook. Het enige verschil is dat het toen ging om verhalen die al gebeurd waren, en nu over verhalen die nog moeten gebeuren. Pas in de jaren 1800 en 1900 werd tarot meer gebruikt op een spirituele manier.

Echt of niet echt?

Veel mensen die tarot zien zullen twijfelen of het wel echt is. Hoe weten die kaarten nou dat je iemand gaat ontmoeten? Of weten die kaarten dat helemaal niet en is het de kaartlezer die het weet. Tarot en waarzeggerij is geen exacte scheikunde. Veel mensen geloven dat de kaarten een middel is om met energieën van buitenaf te praten. Denk hierbij aan goden, overleden mensen en ook ons hogere bewustzijn. Dit is echter een kwestie van geloof. Of je gelooft het, of je gelooft het niet. Toch is er een wiskundige manier om naar de kaarten te kijken. Namelijk kans berekening. Er zijn heel veel kaarten in een deck en hier kun je oneindig veel combinaties mee maken. De verschillende combinaties zijn verschillende uitkomsten voor de lezer.

Filosofie

Naast dat je het op een spirituele wijze kunt gebruiken, kun je het ook op een filosofische manier gebruiken. Zoals eerder benoemd worden de kaarten gebruikt om verhalen te vertellen. Deze verhalen worden op de kaarten afgebeeld. Er zijn 74 kaarten in totaal en op al deze kaarten staan mensen en symbolen. De eerste 22 kaarten vormen samen een verhaal. Een verhaal van een persoon die het leven meemaakt. Als je een lezing krijgt, zul jij die persoon worden. Het menselijke leven is heel erg herkenbaar. Het is daarom makkelijk om jezelf te herkennen in de kaarten. De andere 52 kaarten geven veel kleine details. Dit kunnen echt het verschil maken of het over jou of over je buurman gaat. De symbolen op de kaarten kunnen ook speciale betekenissen hebben voor mensen. Zo worden er dieren, activiteiten of kleuren afgebeeld. Misschien is je kat net overleden en krijg je allerlei kaarten met katten. Jij gaat dan meteen aan je kat denken terwijl een andere persoon dezelfde kaarten kan krijgen en de katten niet eens ziet!