Schurft, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Waar het tot tientallen jaren geleden volledig bleek te zijn verdwenen, zien we dat het nu steeds vaker weer de kop opsteekt. Met name in studentenhuizen zien we dat het aantal personen die een vorm van schurft heeft toeneemt. Maar wat is schurft nu eigenlijk en kunnen alleen wij mensen dit krijgen of bestaat er ook schurft hond? Schurft is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Sarcoptes scabiei. Het zijn microscopisch kleine mijten die zich onder de opperhuid nestelen en daar irritatie veroorzaken, wat leidt tot intense jeuk en uiteindelijk schilfers en rode bultjes op de huid. Schurft is besmettelijk en kan van persoon op persoon worden overgedragen door direct huidcontact of door delen van beddengoed of kleding die met de huid in aanraking zijn gekomen. Behandeling bestaat meestal uit het aanbrengen van een speciaal middel op de huid.
Hoe ontstaat schurft?
Schurft ontstaat door besmetting met de Sarcoptes scabiei-mijt. Deze mijten leven onder de opperhuid en bewegen zich door de huid om hun eieren te leggen. Dit proces veroorzaakt irritatie en een intense jeuk, die leidt tot het krabben van de getroffen gebieden. Hierdoor kunnen de mijten zich verder verspreiden naar andere delen van het lichaam of zelfs naar andere personen via direct huidcontact of door delen van beddengoed of kleding die met de huid in aanraking zijn gekomen. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit vooral in studentenhuizen, waar het met de hygiëneregels vaak niet zo nauw wordt genomen een stuk vaker voorkomt dan bij een doorsnee gezin.
Schurft behandelen
Schurft kan best vervelend zijn. Het veroorzaakt jeuk en je krijgt last van bultjes en schilfers op de huid. Vooral bij kinderen en dieren kan dit voor enorme problemen en daarbij ook ongemakken zorgen. Volwassenen weten dat ze niet mogen krabben, maar leg dat maar eens uit aan je kind, hond of kat. Stel dat je huis dier zichzelf dusdanig heeft gekrabd, dan is een pijnstiller kat en het verbinden met verband de enige optie. Waar wij mensen kunnen smeren met een speciale crème direct op de huid, is dit bij huisdieren vaak net even iets lastiger. Dus heb je het gevoel dat je huisdier ineens een stuk meer krabt dan voorheen, dan is het verstandig dit even na te laten kijken bij de dierenarts.
Hoe kun je schurft voorkomen?
Voorkomen is altijd beter dan genezen zeggen ze wel eens. Maar hoe zorg je er nu voor dat je schurft voorkomt? De voornaamste reden waardoor schurft ontstaat, is doordat de hygiëne niet zo strikt wordt genomen. Belangrijk is dus dat je jezelf goed wast, maar dat je ook je kleding op de juiste temperatuur en tijdig in de wasmachine doet. Heb je nu het idee dat je in aanraking bent geweest met iemand die schurft heeft, raadpleeg dan direct je huisarts. Het zou namelijk zonde zijn dat je straks al in een dusdanig ver stadium zit, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig was geweest.