Wat is POV?

28 jun 2024 | Algemeen

POV is een afkorting en staat voor Point of View, ofwel gezichtspunt vrij vertaald in het Nederlands. Het is een term die vaak wordt gebruikt om het perspectief of standpunt van waaruit een verhaal wordt verteld aan te geven. Dit concept is niet nieuw en wordt al lange tijd gebruikt in literatuur en film, maar het heeft de afgelopen jaren een nieuwe dimensie gekregen op sociale media en in videospellen.

 

TikTok en Instagram

Op platforms zoals TikTok en Instagram is de betekenis van POV uitgegroeid tot een populaire manier om video’s te maken. Deze video’s worden vanuit het perspectief van de maker opgenomen, waardoor de kijker het gevoel krijgt dat ze de wereld door de ogen van de maker zien. Dit kan resulteren in een intieme en meeslepende ervaring, waarbij de kijker zich meer verbonden voelt met de inhoud​. POV-video’s kunnen verschillende vormen aannemen, van grappige en herkenbare scenario’s tot emotionele en educatieve momenten. Voorbeelden zijn video’s waarin de kijker zich inleeft in het leven van een barista die een latte maakt, of in het perspectief van een huisdier dat op zijn baasje wacht​​. Deze video’s zijn vooral populair onder tieners en jongvolwassenen, maar trekken een breed publiek aan door hun veelzijdigheid en creatieve mogelijkheden.

Memes

POV wordt ook vaak gebruikt in memes. Hier dient het om een context te creëren waarin een grap beter begrepen kan worden. Een typische POV-meme kan bijvoorbeeld de kijker vragen zich voor te stellen in een specifieke situatie voordat de grap wordt onthuld​.

Games

In de wereld van videogames is het gebruik van POV al langer ingeburgerd, met name in first-person shooters (meer over de betekenis van FPS). In deze spellen speelt de gamer vanuit het perspectief van het spelpersonage, waardoor een directere en meeslependere spelervaring ontstaat. Bekende voorbeelden zijn spellen zoals “Call of Duty” en “Halo”​.

GoPro camera’s

Actiecamera’s zoals de GoPro hebben het POV-perspectief populair gemaakt in de wereld van sport en avontuur. Door de camera op een helm of borstband te bevestigen, kunnen sporters en avonturiers hun ervaringen vastleggen vanuit hun eigen perspectief, waardoor kijkers de actie kunnen beleven alsof ze er zelf bij zijn​.

Boeken en films

In literatuur en film wordt POV gebruikt om verhalen vanuit verschillende perspectieven te vertellen, wat helpt om de emoties en ervaringen van personages op een dieper niveau over te brengen. Dit kan variëren van het eerste-persoonsperspectief, waarbij de lezer direct in de schoenen van een personage staat, tot het alwetende perspectief, waarbij de verteller alle gedachten en gevoelens van de personages kent​.