Wat is panseksueel?

8 jun 2022 | Media

 

We weten allemaal wel wat homoseksueel en biseksueel is. Maar als het om seksualiteit gaat komen er steeds meer termen bij en het is best lastig om bij te houden wat alles betekent. Neem bijvoorbeeld de LGBTQ+  gemeenschap. Die letters staan voor Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender en Queer. De plus staat voor alle andere vormen van geaardheid. Zoals aseksueel en panseksueel. Iemand die aseksueel is voelt zich niet seksueel aangetrokken tot personen van welke geaardheid dan ook. Maar wat is panseksueel?

Het Griekse woord ‘pan’ betekent ‘alles’. Dus als je panseksueel bent, dan voel je je aangetrokken tot alle geslachten. De vraag komt dan natuurlijk op wat het verschil is met biseksueel. Dat zullen we uitleggen. Bij biseksualiteit val je specifiek op zowel mannen als vrouwen. Panseksueel gaat verder; er zijn geen hokjes, het geslacht speelt geen rol. Als je panseksueel bent kun je je ook aangetrokken voelen tot bijvoorbeeld transgenders, non-binaire personen (die voelen zich niet specifiek man of vrouw) en interseksuelen (mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken, ook wel hermafroditisme genoemd). Het gaat om de persoon met bijbehorend karakter en persoonlijkheid, niet om de sekse of het geslacht.

Om het ingewikkeld te maken bestaat er ook nog omniseksualiteit, dat erg lijkt op panseksualiteit. Het verschil is dat een omniseksueel het geslacht waarmee iemand zich identificeert erkent, terwijl een panseksueel ‘genderblind’ is. Het gaat om de binnenkant, het geslacht van de ander speelt geen rol. 

Wist je dat er een panseksuele vlag bestaat? Die bestaat uit roze, blauw en geel. Hieronder zie je de panseksuele vlag:

 

Hoewel er ook in ons land nog steeds taboes bestaan en tegenstand is als het gaat om seksuele geaardheid, de jongere generatie praat er wel makkelijker over dan vroeger het geval was. In deze podcast vertelt Franka over panseksueel zijn. Anke de Klerk, student Social Work, geeft voorlichting bij het COC over panseksualiteit. Ze dacht altijd dat ze biseksueel was, maar kwam de term panseksueel tegen en die paste beter bij haar. Anke bezoekt scholen om voorlichting te geven. Een van de vragen die ze kreeg was of ze ook op dieren valt. Dat begrijpt ze, want het is ook best een ingewikkeld onderwerp.