Wat is omzet?

17 dec 2020 | Financiën, Werk en Opleiding

wat is omzet

Het wil nog wel eens voor verwarring zorgen: de omzet. Is dat wat je verkoopt? Wat er verdiend wordt? En hoe zit het dan met de kosten en de btw? Hier volgt een basale uitleg. Van Shell tot Tony’s Chocolonely!

De omzet die een bedrijf draait is het totaalbedrag van de verkopen, in een bepaalde periode. De omzet wordt berekend aan de hand van de prijs van het product die wordt vermenigvuldigd met de hoeveelheid aan producten die verkocht is.

De omzet betreft, zonder nadere uitleg, altijd een bedrag inclusief de btw. Btw staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. De belasting wordt geheven op de verkoopprijs van een product en wordt betaald door de consument en door niet-btw-plichtige organisaties. In ons land bestaat de btw sinds 1 januari 1969, ingevoerd met de Wet op de omzetbelasting.

In de verre oudheid werkte men al met omzet en belasting

Wie meent dat omzetbelasting een maatregel van ‘onze’ tijd is, heeft het mis. Omzetbelasting is echt al enorm oud. In het oude Griekenland kenden de mensen al omzetbelasting en in het Romeinse rijk werd dit ook toegepast. In de Middeleeuwen werd er ook omzetbelasting geheven.

Terug naar de omzet in onze tijd, die ook wel opbrengst wordt genoemd. Verwar dit niet met de winst. De winst is de opbrengst min de kosten. Dat wil zeggen dat de omzet niets zegt over of het met een bedrijf goed gaat of niet. De omzet kan enorm zijn, maar als de kosten de pan uit rijzen blijft er niet veel (winst) over.

Van bruto naar netto omzet

De bruto omzet is dus de totale omzet, het totaal van de verkoop. De netto omzet is het bedrag van de omzet met aftrek van de kosten die gemaakt zijn om die omzet te creëren zoals het inkoopbedrag en eventueel andere kosten. Een voorbeeld: je verkoopt je product voor drieduizend euro. De inkoopsprijs was tweeduizend euro. Dan is de bruto omzet drieduizend euro, maar de netto omzet duizend euro. Die duizend euro is niet de winst. Heb je bijvoorbeeld een reclamecampagne gehouden om het product in de markt te zetten die je vijfhonderd euro heeft gekost, dan moet je dat van de netto omzet aftrekken. Ook andere kosten kunnen nog een rol spelen.

Hoe zit het met inkomsten ten opzichte van omzet?

Omzet wordt ook nog wel eens verward met inkomsten of cashflow. De inkomsten zijn wat je daadwerkelijk aan geld krijgt. Dus als je het bedrag van duizend euro in twee keer krijgt, heb je twee keer vijfhonderd euro aan inkomsten. De omzet blijft duizend euro.

Omdat de omzet niet is ‘wat je overhoudt’, menen veel mensen dat dit minder van belang is. Die kijken slechts naar de winst. Verstandig is dat niet omdat de omzet een indicatie geeft om door te kunnen berekenen wat je bijvoorbeeld nodig hebt om doe winst te kunnen behalen. Hoeveel producten moet je dan verkopen? Hoeveel declareerbare uren heb je ervoor nodig? Hoeveel geld heb je nodig om van te leven? Hoeveel geld is er nodig om in het bedrijf te investeren? Of om klanten te winnen? Kortom; de omzet is een belangrijk centraal getal.

Overheidssteun bij een lagere omzet

In de coronatijd is het van belang de omzet van een bedrijf te kennen om er zo achter te komen of dit bedrijf recht heeft op overheidssteun als die omzet ineens stukken lager is. Denk aan tegemoetkoming in loonkosten voor personeel of voor vaste lasten die gewoon doorlopen terwijl de omzet keldert. Zo kun je berekenen of het bedrijf in aanmerking komt voor bijvoorbeeld de NOW regeling. Volgens de NOW regeling eind 2020 kan een bedrijf bij twintig procent omzetverlies een tegemoetkoming krijgen.

Nog even omzet, winst en inkomsten op een rij

Omzet

Omzet is prijs vermenigvuldigt met de afzet. Wordt het niet nader geduid dan gaat het om de bruto omzet.

Winst

Winst is het bedrag dat je overhoudt als alle kosten van de omzet afgetrokken zijn. Over de winst moet je (omzet)belasting betalen. De winst is dus de omzet min alle gemaakte bedrijfskosten. Dit heet ook wel bedrijfsresultaat.

Inkomsten

De inkomsten of cashflow is het daadwerkelijke geld dat er binnenkomt. Het is wat klanten daadwerkelijk betalen. Wat klanten hebben overgemaakt op jouw rekening of contact hebben afgerekend.

Niet alleen de omzet, maar alle resultaten zeggen iets over het bedrijf

Het is duidelijk dat al deze termen iets zeggen over de gezondheid van een bedrijf, maar dat je de cijfers altijd bij elkaar moet inzien om echt te weten hoe het met het bedrijf gaat. Een bedrijf kan een enorme winst boeken, maar als klanten niet betalen is er eigenlijk fysiek geen geld om van te leven of in het bedrijf te investeren. Het kan ook zo zijn dat klanten keurig allemaal op tijd hun aankoopbedrag aan het bedrijf betalen, maar dat er toch weinig of misschien wel helemaal geen winst wordt gemaakt. Daarom is het belangrijk hier inzicht in te hebben en te weten waar het bedrijf staat. Dat geldt ook voor de zelfstandige, de zzp’er. Ieder kwartaal kijk je naar hoe al deze zaken het doen.

Niet iedere ondernemer is hier even goed in of heeft gewoonweg niet de energie of de tijd om hiermee bezig te zijn. Hij of zij kiest ervoor om het door iemand anders, een vakman of -vrouw, te laten doen die op tijd doorgeeft hoe het bedrijf ervoor staat. Een accountant of boekhouder weet hier raad mee. Zzp’ers kiezen uit oogpunt van de kosten vaak voor het zelfstandig bijhouden van de boekhouding. Dan moet je goed weten wat je doet. Als je dit weet, leest een artikel als deze, over de online omzet van de Mediamarkt heel anders.

Welk bedrijf maakte de meeste winst?

Het meest winstgevende bedrijf ter wereld was in 2018 het bedrijf Aramco met een nettowinst van 111 miljard euro. Het is een Saudisch staatsoliebedrijf. Ook Shell hoort in de wereldwijde top10 thuis. Het bedrijf Apple staat overigens op de tweede plaats met een nettowinst van bijna zestig miljard dollar. Samsung staat op drie met ruim 35 miljard dollar. Dat dat nogal eens verschuift en per jaar verschilt, zie je hier. Dit is een lijstje van de meest recente meest winstgevende bedrijven.

In Nederland staat Shell op nummer 1, gevolgd door een redelijk onbekende: Vitol, een handelsbedrijf in grondstoffen. De ING-groep staat op 3, gevolgd door Unilever en Aegon. Wist je trouwens dat Tony’s Chocolonely een bijzonder Nederlands bedrijf, ook hard op weg is om hoog te scoren in deze lijst.