Wat is matineus?

16 aug 2022 | Gezondheid

Wat is de betekenis van matineus

Het woord matineus is een leenwoord uit het Frans en afgeleid van matineux. Matin betekent ochtend en matineux zoveel als ‘van de ochtend’. Het woord wordt ook vaak poëtisch gebruikt. La belle matineuse is een mooie vrouw in de morgen (sonnet van Voiture). De wortels van matineus liggen in het Latijn. Matutinum is ochtend en dat hangt samen met de naam Matuta, de godin van de dageraad.

Wat is iemand die matineus is

Wij gebruiken in Nederland het woord matineus als een bijvoeglijk naamwoord in de betekenis: gewend om vroeg op te staan/vroeg plaatsvindend. Een matineuze activiteit vindt ’s ochtends vroeg plaats. Is iemand een matineus type, dan is hij of zij een ochtendmens. Een vroege vogel die op tijd opstaat en meteen fris en fruitig aan de slag gaat. De ochtend en eerste helft van de middag zijn de favoriete delen van de dag en een ochtendmens gaat meestal weer vroeg naar bed. Of je een matineus persoon bent, wordt onder andere bepaald door de biologische klok. Ook de leeftijd speelt een rol. Kleine kinderen zijn vaak vroeg wakker, pubers liggen de halve dag in bed en worden tegen de avond pas actief en veel ouderen zijn vroege vogels. Leuk weetje: er is een cryptische omschrijving met het woord matineus erin, namelijk ‘matineus type makelaar’. De oplossing is ‘ochtendmens’. Matineus type = ochtendmens, makelaar verwijst naar presentator en makelaar Harry Mens.

Voordelen van matineus zijn

“De ochtendstond heeft goud in de mond” is een bekend Nederlands gezegde. Onze samenleving is erg gericht op ochtendmensen. Scholen beginnen vroeg en ook de meeste werkgevers verwachten dat hun medewerkers uiterlijk half negen achter hun bureau zitten. En er zitten ook veel voordelen aan vroeg opstaan en dan lekker actief zijn:

  • Opstaan is een eitje, snoezen is niet nodig – een wekker is in ieder geval vaak onnodig
  • Om 10 uur heb je er al een halve dag opzitten en ligt de hele dag nog bijna voor je
  • Geen last van een ochtendhumeur
  • Je bent vaak productief en geconcentreerd
  • Op tijd op werk of school zijn is geen probleem
  • Het is heel handig als je kleine kinderen hebt die vroeg wakker zijn

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, dat is ook nu het geval. Ochtendmensen zijn ’s avonds vaak vroeg moe en zullen meer moeite hebben om de sociale activiteiten die dan plaatsvinden vol te houden.

Wat is het tegenovergestelde van matineus

Het woord matineus heeft niet echt een tegenovergestelde. Ochtendmens wel. Twintig tot dertig procent van de mensen is ’s avonds (en ’s nachts) op zijn best: de avondmensen. Datzelfde percentage geldt trouwens voor ochtendmensen. Wat overblijft zit er een beetje tussenin.