Wat is kik?

1 mrt 2021 | Online

wat is kik?

Kik is de verkorte aanduiding van de instant messenger service Kik Messenger. Kik is in 2010 ontwikkeld door een Canadees bedrijf en het is aan het einde van dat jaar live gegaan. Met Kik kan je privéberichten versturen via het internet. Kik was oorspronkelijk bedoeld voor het delen van muziek, maar werd al snel omgevormd tot een service voor het versturen van teksten, foto’s, video’s en tekeningen. Instant wil zeggen dat het snel werkt, net zo snel als een chatbericht maar sneller dan e-mail. In 2016 waren er al 300 miljoen geregistreerde gebruikers van deze app. Het voordeel van Kik boven Whatsapp is dat je met Kik anoniem berichten kunt sturen, dit gaat via een alias en de ontvanger krijgt geen contactgegevens van de verzender te zien. Nadeel is dan weer dat er geen end-to-end-encryptie (versleuteling van berichten) wordt gebruikt. Hierdoor is het bedrijf Kik in staat om alle IP-adressen van haar gebruikers te registreren. Kortom, voor wie wil chatten met bekenden maar ook met onbekenden, is Kik de juiste applicatie. Het werkt met een gebruikersnaam, waarmee je ook vindbaar bent binnen de applicatie. En wil je iemand niet ‘dichterbij’ laten komen, kun je hem of haar eenvoudigweg blokkeren. Bron: Wikipedia.org.Naast individuele contacten kun je ook deelnemen aan Kik Groepen, deze groepen kunnen uit maximaal 50 deelnemers bestaan en zijn themagericht. Ook via de groepen kun je dingen delen, die dan door de hele groep kunnen worden gezien of gelezen.Waar Kik zich onderscheidt van andere apps is dat je kunt multitasken, je kunt chatten en muziek luisteren tegelijk en je hoeft niet uit de app te gaan om games te spelen.

Kik wordt gebruikt door jong publiek

Kik Messenger wordt vooral door jongeren gebruikt. Medio 2019 staat Kik in de top 10 van Amerikaanse apps en is 70% van de gebruikers tussen de 13 en 24 jaar. De populariteit is zo groot dat een derde van de Amerikaanse bevolking de app gebruikt. Handige ondernemers hebben de app ook ontdekt, zo gebruikt Shopify de app om haar doelgroep te bereiken. Slim, zeker in de Coronatijd zal dat geen windeieren leggen.

Met Kik vind je een vriend of een geliefde

Dat Kik Messenger met zijn tijd meegaat bewijst de nieuwe functionaliteit dat door het bedrijf is toegevoegd aan de app. Er is een chatroulette ingebouwd, waarmee je in een kwartier kunt kennismaken met iemand van waar dan ook ter wereld. Als je in contact wilt blijven met deze persoon kun je hem of haar als vriend toevoegen. En als beide personen dat doen is de connectie een feit.Kik is ook uitermate geschikt om te daten, je kunt gemakkelijk starten met een flirt die dan later uitmondt tot een date. Je kunt met wie je maar wilt een privégesprek voeren, dat maakt het gemakkelijk. Kik biedt volop mogelijkheden voor sexting, het versturen van pikante teksten, foto’s, filmpjes, etc. De app wordt hier ook veelvuldig voor gebruikt, zowel in individuele contacten als in groepen. De namen van de groep chats zeggen vaak al genoeg. En waarom zou je het niet proberen, zeker omdat je met deze app stalkers gemakkelijk van je afschudt.

Zonder internet geen KIK

Even terug naar de grote voorwaarde waarop sociale media – en dus ook Kik – drijven. Zonder het internet waren er geen sociale media geweest, we kunnen het ons niet meer voorstellen zo vanzelfsprekend is het. Een dag zonder internet is een dag niet geleefd. Een dag zonder internet is lastiger dan een dag zonder eten. Als het internet uitvalt kunnen we niet meer werken, we zijn volledig uit onze ‘comfort zone’. 
Maar hoe lang (of kort?) bestaat internet eigenlijk?In 1969 werden de eerste grote netwerken opgezet voor en door universiteiten en de Amerikaanse defensie. Het was een grote vooruitgang waarmee snel informatie kon worden uitgewisseld, wat daarvoor alleen per post kon. De term ‘internet’ werd in 1974 gelanceerd, door Vinton Cerf, de internetontwerper en zakenman, die ook wel ‘de vader van het internet’ werd genoemd. Sindsdien hebben de ontwikkelingen een enorme vlucht genomen en behoort het tot de eerste levensbehoefte van de mens.
In 1998 startte Google, het eigenlijke begin van het grote gebruik van internet waardoor encyclopedieën en woordenboeken uit de spotlights geraakten. Het gebruik voor werk- en privédoeleinden ontsteeg alle records. Een paar feiten op een rijtje:

  • FaceBook zag het levenslicht in februari 2004 en na zes jaar zijn er al 500.000 geregistreerde gebruikers 
  • YouTube startte in februari 2005
  • De eerste Tweets werden verstuurd in maart 2006
  • De eerste iPhone ligt in de winkel in 2007, Steve Jobs kijkt dan al 2,5 jaar naar dat moment uit.

Internet en social media hebben ervoor gezorgd dat – ook internationaal – connecties gemakkelijk worden gemaakt en onderhouden. Herken je dat? Dat je nooit zoveel hebt geweten van vrienden en collega’s over de hele wereld?

Kinderen en social media

Het gebruik van internet, smartphone en tablet is onze kids met de paplepel ingegoten. Deskundigen adviseren kinderen niet voor hun 11e of 12e jaar een eigen telefoon of tablet te geven. Een kind mag formeel pas vanaf 13 jaar een eigen account aanmaken op Facebook, Google en YouTube. Verder is het belangrijk dat kinderen op school en thuis leren veilig om te gaan met internet en social media. En door ze er gecontroleerd mee te laten werken ervaren ze ook wat er wel en niet mag en dan begrijpen ze de waarschuwingen beter. En jong geleerd is oud gedaan.
Er zijn zeker voordelen voor kinderen en jongeren bij het gebruik van internet en social media, in deze tijd hoort het bij de opvoeding. Ze kunnen informatie vinden, voor school of om hun interesse te kunnen verdiepen en delen. Ook het versterken van relaties door het aangaan en onderhouden van contacten is belangrijk. Aan de ene kant houden de social media ze thuis, maar aan de andere kant wordt hun wereld vergroot. Contacten met vakantievriendjes of -vriendinnetjes die vroeger geen stand hielden blijven langer intact. En tenslotte maakt de anonimiteit het laagdrempeliger om ondersteuning te zoeken als ze iets meemaken waarover ze niet met de mensen om zich heen kunnen praten.En dat kan (ook) allemaal via Kik.