Wat is halfpension?

3 jan 2021 | Financiën

wat is halfpension

We willen wel, maar we mogen niet…

De vraag wat halfpension is steekt een beetje. Want we zouden graag met vakantie willen, maar dat kan niet, want COVID-19 heeft ons de regie uit handen genomen. Het hele jaar staat al in het teken van Corona, een aantal maanden in het voorjaar en nu mogen we tot half maart 2021 niet reizen. De minister-president is weer regelmatig op de TV en trok vlak voor de kerstvakantie meer dan 8 miljoen kijkers toen hij vanuit het Torentje aankondigde dat de lockdown aangescherpt moest worden. Dat betekende dat de scholen dichtgaan tot 18 januari en de cafés, restaurants en alle niet essentiële winkels moesten ook dicht. Een strop voor de ondernemers, maar vooral ook een teleurstelling voor de burger, voor ons. 

Halfpension Slim of toch niet?

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, men probeerde waar mogelijk te tornen aan het begrip ‘niet essentieel’. Zodra een winkel toch de deuren opende dromden de mensen eropaf, kerstinkopen zijn belangrijker dan de volksgezondheid. Ook probeerden mensen een hotel te boeken om toch maar eens een avondje ‘uit eten’ veilig te stellen. Inmiddels zijn de kaders bekend, pijnlijk duidelijk zelfs. Maximaal twee mensen tegelijk op visite, maximaal drie (alleen) tijdens de kerstdagen. Met Oud & Nieuw wordt het supersaai, er was al een vuurwerkverbod en nu mogen er slechts twee gasten per huishouden op visite komen.

Veel restaurants bieden afhaalmaaltijden aan, zodat mensen toch van een feestelijk diner kunnen genieten. Maar diegenen die een maaltijd voor 15 personen bestellen komen van een koude kermis thuis. Tenminste, dat zou je mogen verwachten. In Twente is het gebeurd, een restauranthouder heeft de order niet aangenomen. Of hij daarmee alleen zijn eigen inkomsten heeft gederfd is niet bekend. In elk geval heeft hij gehoor gegeven aan de oproep dat ‘we samen moeten strijden’ om het Coronavirus uit te bannen.

Wachten op groen licht

Vorig jaar Oud & Nieuw hebben we niet kunnen vermoeden dat het virus vanuit China de hele wereld zou veroveren en tot diep in 2021 nog zoveel impact zou hebben op ons bestaan. Bijna een jaar verder wachten we nu op de start van de vaccinaties, waarmee het naar verwachting in de loop van volgend jaar weer mogelijk moet zijn om terug te gaan naar het ‘oude normaal’.

Als het virus is teruggedrongen en het vertrouwen is hersteld, mógen we weer!

Dromen van vakantie

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Niet alleen wij maar de hele toeristische sector hangt de vlag uit als er weer gereisd mag worden. En dan is het handig om te weten wat er te koop is in de reiswereld.

Als je bij een reisorganisatie als Corendon of TUI een vakantie boekt, staat er op de bevestiging op welke basis je jouw verblijf hebt geboekt. Dat kan zijn alleen logies, logies met ontbijt, halfpension, volpension of all inclusive. Het gaat dan vaak om een pakketreis waarbij de reis, de transfer en het verblijf is inbegrepen. Over de verzorging qua eten en drinken gaan de termen als halfpension, all inclusive, etc.

All inclusive

Je hoeft geen Engels te beheersen om de term ‘All inclusive’ te begrijpen. Het is al zo’n jaar of 20 een begrip en is op de markt gebracht door Club Med die hun gasten – toen nog verrassend – zoveel mogelijk wilde ontzorgen. Het was in aanvang een teken van luxe, slechts weggelegd voor de iets rijkeren onder ons. Inmiddels zie je niet anders in de catalogi van de aanbieders van goedkope vakanties. En ja, als je wilt kun je na het betalen van de reissom met gesloten portemonnee vakantie vieren, echt iets voor ons Nederlanders.

Er zijn ook mensen die er geen behoefte aan hebben om de hele dag op het resort te blijven en te profiteren van alles dat bij zo’n reis is inbegrepen. Veel wandelaars, fietsers, trekkers of dagjesmensen willen wel een hotel of pension, maar hebben genoeg aan een beperkte mate van verzorging. De keuze is dan logies (alleen de overnachting), logies met ontbijt (overnachting en ontbijt), halfpension (overnachting, ontbijt en diner) of volpension (overnachting met drie maaltijden). Bij deze vormen zijn geen drankjes inbegrepen en geen ‘aangeklede koffie’ om 11.00 of snack om 16.00 uur. Op je voucher is te zien welke vorm je hebt geboekt.

Halfpension

Wie van een sportieve vakantie houdt boekt vooral geen all inclusive, maar bij voorkeur halfpension. Een fijn hotel met een comfortabele kamer en ’s ochtends na het ontbijt op pad per auto, fiets of lopend. Men heeft dan de hele dag de tijd om de omgeving te verkennen, de spieren te testen op uithoudingsvermogen (lopend, fietsend of zelfs per mountainbike).

De allersportiefsten zullen een drinkfles, boterhammen en fruit bij zich hebben en zo min mogelijk tijd willen verliezen aan de coffeebreak of lunchtijd. Ze strijken kort neer om het meegebrachte eten en drinken te nuttigen en vervolgen snel hun route of missie.

De sportievelingen drinken misschien een snel koffietje uit een thermoskan, maar gaan wel even zitten voor een lunch onderweg. De recreanten gaan op hun gemak op weg, nemen een pauze bij een gezellige koffietent en nemen een gebakje bij de koffie. Ook een luxe lunch laten ze zich over het algemeen niet ontnemen, een proeverijtje van warme en koude items of gewoon een luxe belegd broodje hoort bij een dagje uit. 

Zo is vakantie voor iedereen verschillend en met halfpension kun je alle kanten op qua invulling. En iedereen weet zeker bij terugkomst in het hotel weer op een heerlijk diner te kunnen rekenen zonder dat zij opnieuw de deur uit hoeven.

Ook voor de wintersport of een stedentrip is halfpension een uitstekende keuze. Overdag in de running en ’s avonds ontspannen aan het diner.

Pierre en Suzanne denken terug aan 2019 toen ze een weekend in Winterberg waren met de kids. Overdag na het ontbijt lekker skiën en snowboarden en ’s avonds dineren met een wijntje erbij. De kinderen konden in pyjama aan tafel en na het eten bijtijds naar bed. Dan heb je als ouders ook vakantie, toch?