Wat is een Smart tv?

17 dec 2020 | Wonen

wat is een smart tv

Nooit meer stil op straat dankzij de smart-tv

Een smart tv is een ‘slim apparaat’ dat gebruik maakt van het internet. Is dat bijzonder? Tegenwoordig niet meer, maar bij de introductie van deze televisie was het heel bijzonder dat er met een tv zoveel meer kan dan slechts uitzendingen van het moment bekijken. 

We kunnen het ons tegenwoordig nauwelijks nog voorstellen dat er in de begintijd van de televisie maar een paar zenders waren waarop je programma’s kon kijken. Was je niet thuis en miste je een programma dan had je gewoon pech gehad. Het is de reden dat het in Nederland jarenlang stil op straat was als er een bijzonder programma werd uitgezonden. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. 

https://youtu.be/JunzK7tAMm0

Als je nu een televisieprogramma mist, kijk je het gewoon terug. Of zelfs vooruit. Sommige mensen gebruiken hun tv nauwelijks nog om naar uitzendingen van de omroepen te kijken, maar kiezen voor het kijken van films of documentaires naar keuze. De televisie is een echt gebruiksvoorwerp geworden. Het is niet langer: kijken wat erop komt. Het is kiezen wat je zien wilt. Dat had niemand in de beginjaren van de televisie ook maar kunnen vermoeden. Wat dat betreft hebben we jaren van ontwikkelingen achter de rug die de televisie een steeds grotere rol in ons leven heeft gegeven. 

Van de eerste tv-uitzending in zwart-wit tot de kleurrijke smart tv

De introductie van de televisie vond in Nederland plaats in de jaren vijftig. Tussen 1948 en 1951 experimenteerde Philips met verschillende uitzendingen. De eerste televisie-uitzending was op 2 oktober 1951, om kwart over acht ’s avonds vanuit de NTS-studio. Een uitzending in zwart-wit. 

In de jaren erna kwamen er steeds meer omroepen die naast hun radio-uitzendingen ook televisie-uitzendingen gingen maken. Dit waren in de begintijd de KRO, VARA (inmiddels BNN/VARA), NCRV (inmiddels KRO/NVRV), AVRO (inmiddels AVRO/TROS) en de VPRO. Vanaf 1960 was er iedere avond televisie. Pas vanaf 1964 kwam er een tweede net. Alles nog zonder enige vorm van reclame. Het aanbod aan diversiteit was nog niet groot. Daarom werd er massaal naar eenzelfde programma gekeken. 

Ver voor de Smart tv was er de kleurentelevisie

In 1967 werd de kleurentelevisie geïntroduceerd. Vanaf die tijd werd er ook een begin gemaakt met televisiereclame. Niet lang erna verschenen er meer omroepen die uitzendingen verzorgden zoals de TROS, Veronica en de EO. Er kwam een derde Nederlandse zender bij. 

Sinds die tijd gingen de ontwikkelingen snel en schaften steeds meer mensen een televisie aan. Halverwege de jaren tachtig hadden de meeste Nederlandse huishoudens een kleurentelevisie in de huiskamer staan en werd televisiekijken een van de belangrijkste vrijetijdsbestedingen. Kun je het je voorstellen dat dat ooit anders was? Bovendien breidde het aantal zenders snel uit want er kwamen commerciële (buitenlandse) zenders bij. Behalve de drie Nederlandse zenders, verschenen er in de jaren negentig ook RTL4, RTL5, SBS6 en ga zo maar door. In diezelfde tijd werd er ook overgeschakeld van analoge naar digitale televisie. Er kwamen kabeltelevisie, breedbeeldtelevisie en HDTV. 

Wie nu denkt: wat was er dan voor de breedbeeldtelevisie? De eerste tv’s hadden een bijna vierkant beeld. Sinds de jaren negentig kijken we naar breedbeeldtelevisies met een gulden snede verhouding van 16 : 9. Inmiddels is de breedbeeldtelevisie de standaard geworden. 

Smart tv dankt zijn bestaan aan het internet

De smart-tv werd rond 2007 geïntroduceerd. Met een kabel of draadloos via de wifi maakt een smart-tv contact met hetinternet. Als die verbinding eenmaal tot stand is gebracht kun je kijken naar wat je wilt en op welk moment je dat maar wilt. Je kunt je voorstellen dat dat dat een heel drukte teweeg geeft op de kanalen. 

Als die draadloze verbinding niet helemaal je-van-het is dan kun je het wifisignaal versterken door handmatig een rustiger kanaal te zoeken (de meeste apparaten functioneren via eenzelfde kanaal en dan wordt het druk en treedt er vertraging op), maar je kunt het signaal ook via je modum en een router (als je er meerdere apparaten op hebt draaien) versterken met een wifi repeater die het signaal nog een duwtje geeft. Het kan wel wat vertraging teweegbrengen omdat de repeater niet kan ontvangen en versturen tegelijk. 

Wil je het optimaal dan ga je voor multiroom wifi. Dit is een router met meerdere satellieten die je kunt plaatsen waar je wilt. Een powerline adapter in het stopcontact stoppen kan ook nog. Dan maak je op een andere manier verbinding. Deze verbind je met een internetkabel aan je router. Dat kun je doen op elke kamer in het huis waar je internet wilt. Vanuit deze adapter kan je je apparaat naar keuze verbinden met je netwerk door deze weer met een netwerkkabel te verbinden. 

Terugkijken? Voor de Smart tv was er de videorecorder 

Tot zover de verbinding van de smart-tv met het internet. Dat is heel iets anders dan ‘vroeger’ toen je ofwel op het moment suprême kijken moest ofwel een uitzending moest opnemen om deze later te kunnen bekijken. Dat laatste vonden mensen al een hele uitvinding. We hebben het hier over de videorecorder. Een apart apparaat om een uitzending op een videoband op te kunnen nemen. Sommige mensen, vooral jongeren, kunnen zich dat bijna niet voorstellen. 

Omdat een smart-tv op het internet is aangesloten kun je behalve alle mogelijke tv-zenders (afhankelijk van de aanbieder) ook gebruik maken van onder andere YouTube, Netflix, Spotify, Facebook, Twitter, Skype, NPO gemist, NPO Plus, RTL XL, Videoland en Pathé Thuis. Als je deze apps op het systeem installeert kun je hun aanbod aan series en films op ieder gewenst moment zien. Sommige streamingdiensten beperken dit aanbod. Wil je meer dan moet je een abonnement nemen. 

Laat je goed informeren over een passende Smart tv 

Weet dat niet alle smart-tv’s hetzelfde zijn. De grote merken zoals LG, Panasonic, Philips en Samsung hebben allemaal net een ander besturingssysteem. Laat je over het besturingssysteem goed over informeren en kies wat bij je past. Bij de ene tv is het makkelijker dan bij de andere om ook andere apparaten in huis aan de tv te verbinden zoals je laptop en je telefoon wat handig kan zijn voor het kijken van foto’s, video’s en het luisteren naar muziek via de televisie. 

https://youtu.be/y7jSaioVJS8

Het staat buiten kijf dat de technische ontwikkelingen als het gaat om de televisie in de afgelopen jaren een enorme vaart hebben genomen. Naast de techniek hebben aanbieders daar ook flink op ingespeeld door met een flink aanbod van films en documentaires te komen. De televisiezenders zijn allang niet meer alleen aan zet. Veel mensen kijken eigenlijk nauwelijks nog tv, zoals ze dat noemen. Ze gebruiken het beeldscherm om er naar eigen wens producties op te bekijken. In een hoge resolutie, op een breed beeld en via het internet. En dan is het ook nog in kleur!