Wat is een mobiele airco?

6 jul 2022 | Techniek, Wonen

mobiele airco

Een mobiele airconditioner is een AC-eenheid die wordt geleverd in een zelfstandige eenheid. Ze kosten meestal een paar honderd euro, afhankelijk van de grootte en de functies van het apparaat. In tegenstelling tot een raamairconditioner, kun je een draagbare airconditioner van kamer naar kamer verplaatsen zonder deze uit een raam te hoeven trekken en opnieuw te installeren. 

Mobiele airconditioners klinken misschien als een gemakkelijke manier om een ​​kamer te koelen zonder het gedoe van het permanent installeren van een raameenheid – of de hoge kosten van het installeren van een centrale airco. Maar zijn ze het geld waard dat je uitgeeft? Dat leggen we in dit artikel uit! 

Zoals hun naam al aangeeft, is draagbaarheid het meest voor de hand liggende voordeel van een mobiele airconditioner. Maar deze eenheden hebben verschillende andere voordelen om te overwegen.

 • Ze geven je toegang tot je ramen en laten meer natuurlijk licht binnen. Dit is misschien geen groot probleem als je in een huis woont, maar voor kleinere appartementen waar natuurlijk licht een hot item is, nemen raam-AC-units veel onroerend goed in beslag.
 • Ze zijn handig als je openslaande ramen hebt. Airconditioners met openslaande ramen zijn speciaal ontworpen om op dit soort ramen te passen, maar ze zijn duurder dan traditionele eenheden en de meeste draagbare eenheden.
 • Draagbare airconditioners zijn goed om direct uit de verpakking te halen, je hoeft alleen maar een venster voor de slang te vinden. Hiermee is hun installatie net zo eenvoudig als die van de beste daglichtlamp! Traditionele AC-units vereisen veel meer beenwerk om te installeren, en je moet ze optillen om ze te installeren en ze zijn niet licht.
 • Je gebouwbeheer of VvE zal niet klagen omdat je geen unit uit je raam hebt steken. Sommige gebouwen en VvE’s hebben regels tegen raam-AC-units, en een mobiele airconditioner is een manier om die regels te omzeilen.  

Hoewel mobiele AC-units handig zijn, hebben ze ook een aantal negatieve aspecten.

 • Ze zijn over het algemeen minder efficiënt in het koelen, waardoor hogere BTU’s nodig zijn om een ​​kleiner gebied te koelen, wat op zijn beurt meer elektriciteit vereist. Draagbare airconditioners genereren warmte binnenshuis – in plaats van buiten zoals ramen en centrale units – en daarom is hun energie-efficiëntie lager. Een mobiele airco 7000 BTU is bijvoorbeeld niet altijd voldoende om een kamer te koelen. 
 • Ze kunnen luidruchtig zijn, wat vervelend is.
 • Ze creëren condens die in een lekbak valt en vereist dat je deze om de paar uur leegt, zodat hij niet overloopt.

Een mobiele airco is het geld waard als je je in een van deze specifieke situaties bevindt:

 • Je ramen zijn onhandig, of dat nu een vreemd gevormde of moeilijk bereikbare plaats is.
 • Je VvE of gebouwbeheer heeft regels die raamelementen verbieden.
 • 50 tot 80 kilo tillen en een raamunit plaatsen is voor jou niet mogelijk.
 • De ruimte die je nodig hebt om te koelen is klein of je centrale airconditioner heeft gewoon een kleine boost nodig in een bepaald deel van je huis.