Wat is een mindmap

9 aug 2023 | Media

Een mindmap is een manier om structuur aan te brengen in je ideeën. Die kunnen in je hoofd zitten, maar het werkt vaak beter om ze te visualiseren. Je maakt daarom op papier een schematisch overzicht. Meestal staat in het midden het onderwerp of probleem en daar omheen zet je teksten, plaatjes e.d. Je zou een mindmap ook een woordwolk of woordspin kunnen noemen.

Je kunt een mindmap gebruiken in je werk, maar ook gewoon thuis. Als je orde wilt scheppen in informatie dan is de techniek van mindmapping erg handig. Het geeft je overzicht, structuur en houvast bij de chaos in je hoofd. Het wordt makkelijker om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Zo kan een mindmap goed werken bij brainstormen om alle ideeën en gedachten te visualiseren. Maar ook bij het schrijven van een rapport of boek is een mindmap een mooi middel. Doordat je het in een schema op papier zet wordt het makkelijker om verbanden te zien en de juiste keuzes te maken. Het levert niet zelfden verrassende inzichten op.

Een mindmap kun je ook gebruiken bij:

 • een vergadering
 • een studie als een samenvatting
 • een presentatie
 • het schrijven van een artikel of werkstuk
 • het maken van een keuze door voor- en nadelen op te schrijven
 • het zoeken naar een baan
 • het plannen van een reis

Op je eigen manier

Een mindmap kun je helemaal maken zoals het voor jou prettig is. Gebruik vooral kleuren, vormen en beelden die bij jou passen en die jou aanspreken. Kleur en beeld stimuleren namelijk de rechterhelft van je brein. Woorden en tekst stimuleren de linkerhelft. Onze hersenen kunnen met behulp van kleur en beeld veel beter redeneren en dingen onthouden, omdat beide hersenhelften optimaal samenwerken. Door het maken van een mindmap train je je hersenen. Je wordt er productiever en creatiever van.

Voorbeeld van een mindmap

Stel, je maakt een lijst van wat er allemaal moet gebeuren voor een verhuizing. Dat wordt waarschijnlijk een lange lijst en als je onderaan bent weet je niet meer wat er bovenaan stond. Als je alles uit die lijst in een overzicht op papier zet rondom het onderwerp VERHUIZING in het midden, dan kun je in één blik alles zien wat er moet gebeuren. Door de belangrijkste taken een kleurtje te geven, breng je er nog meer structuur in.

Mocht je het lastig vinden om zelf een mindmap te ontwerpen, dan zijn er online verschillende hulpmiddelen te vinden. Sommige betaald, maar er zijn ook gratis opties zoals Mindmapmaker of Mindmeister. Een betaalde tool heeft natuurlijk wel de meeste mogelijkheden.

Zo maak je een mindmap

 • Pak een groot vel papier of zoek online een tool om een mindmap te maken. Online heeft het voordeel dat je gemakkelijker woorden en beelden kunt invoegen, verplaatsen en verbinden.
 • Begin met het centrale thema. Dat kan een doel zijn, een probleem, een wens of een plan. Zet dit als woord en het liefst ook nog als beeld in het midden. In ons eerdere voorbeeld is dat VERHUIZING.
 • Schrijf op een apart vel papier alles op wat in je opkomt. Niet teveel nadenken, gewoon schrijven. Later breng je wel orde aan.
 • Als je klaar bent met brainstormen bepaal je wat hoofd- en bijzaken zijn. In het voorbeeld van de verhuizing maak je bijvoorbeeld een paar hoofdcategorieën zoals Regelen, Vervoer, Inpakken, Hulp. Die verbind je vervolgens met een lijn met het midden van de mindmap. Die verbindingen zijn belangrijk, want daarmee creëer je overzicht. Geef deze categorieën een kleurtje. Onder Regelen zet je dan vervolgens dingen als: verhuiskaartjes maken/kopen en sturen, instanties inlichten en nieuwe bewoners vragen wat ze willen overnemen. Bij Vervoer kun je aangeven hoeveel auto’s, karren of busjes je nodig hebt. Deze subcategorieën verbind je met een dunnere lijn met de bijbehorende hoofdcategorie. Maak niet te lange zinnen, want dan wordt het onoverzichtelijk. Zet ook de subcategorie het liefst in één woord neer, dus verhuiskaartjes, instanties en bewoners. De subcategorieën kun je vervolgens weer uitsplitsen. Dus VERHUIZING – Regelen – Verhuiskaartjes – versturen/maken.
 • Houd genoeg ruimte op je papier over om later aanvullingen te kunnen doen.
 • Het kan handig zijn om achter de subcategorieën te zetten wanneer je het geregeld wilt hebben, zoals bij het sturen van de verhuiskaartjes.

Een mindmap maken met Canva

Canva is een programma met heel veel mogelijkheden. Een daarvan is het maken van een mindmap. Je kunt er lekker mee experimenteren en het is gratis. Er zijn ook betaalde opties, maar je komt met de gratis functies een heel eind. In onderstaande Engelse video wordt uitgelegd hoe het werkt.