Wat is een loft?

25 feb 2021 | Wonen

wat is een loft

Een loft is een grote woning die over het algemeen uit één grote ruimte bestaat, die de bewoner naar eigen wens kan indelen. Het is veel groter dan een studio, die ook uit één ruimte bestaat, maar juist klein en compact is en vele malen goedkoper dan een loft. Een loft heeft een aparte status, het is een luxe woning die vaak door yuppen wordt bewoond. Ook kunstenaars en mensen met een bedrijf aan huis voelen zich doorgaans als een vis in het water in een loftwoning.De oorsprong van de loft is een ruimte of woning die is gecreëerd in een voormalig industrieel gebouw in een oud stadscentrum. Er was een tijd dat alle industrie uit de stadscentra moesten worden geweerd vanwege geur- en geluidsoverlast. Deze werden naar industrieterreinen of buitenlocaties verbannen en tegelijkertijd gemoderniseerd. De oude gebouwen, zoals fabriekshallen en pakhuizen, die daardoor leeg kwamen te staan deden het hart van ontwikkelaars sneller kloppen bij de mogelijkheden die ze voor dergelijke panden zagen. Zeg nu zelf, je kunt er al je creativiteit in kwijt. En niet onbelangrijk, ze zijn voor een leuke prijs te verkopen of te verhuren. 

Een loft is populair

Toch is de definitie van loft niet gemakkelijk te geven, projectontwikkelaars zijn namelijk van mening dat alle appartementen die aan bepaalde ontwerpprincipes voldoen de status van een loft hebben. De kenmerken zijn: grote hoge woonruimte, met grote ramen, zichtbare steunbalken of kolommen die de vloeren en het dak dragen en houten of betonnen vloeren. Deze lofts hoeven niet per se in een voormalige fabriek te zijn gecreëerd, maar kunnen ook deel uitmaken van een nieuwbouwproject. Heel begrijpelijk, want lofts zijn populair onroerend goed en kunnen meer opleveren als ze de status van loft krijgen. In Amerika hebben ze er iets op gevonden, ze maken onderscheid door de introductie van de begrippen ‘new loft’, ‘fake loft’, ‘soft loft’, ‘loft-inspired’, ‘extended loft’, ‘loft-influenced’ en natuurlijk de ’true loft’.  

Het ontstaan van de loft

Het gebruik van in ongerede geraakte en incourante ruimtes was in oorsprong iets voor kunstenaars. Zij hadden grote en vooral hoge ruimtes nodig om hun kunstwerken te produceren en geen geld om dure ruimtes te huren. Door het – meestal illegaal – betrekken van deze lofts konden ze kosten besparen en waren daarmee de eerste krakers in de geschiedenis.In de zeventiger jaren werd in de New Yorkse wijk SoHo voor het eerst op grote schaal bedrijfsruimte omgetoverd tot woonruimte. Dit bleek een goed voorbeeld, dus werd op meerdere plekken van stedelijke herstructurering toegepast. Het het verbouwen van karakteristieke grote fabriekspanden werd bovendien aangemoedigd door belastingvoordelen, publieke investeringen en aanpassingen van de bestemmingsplannen voor de binnensteden. Ook in Nederland deed dit fenomeen zijn intrede. Je ziet het terug in Amsterdam, de Zaanstreek, maar ook in Twente waar de vele fabrieken uit de stadscentra werden geweerd. Prachtig gerenoveerd zijn deze panden het neusje van de zalm voor wie het kan betalen.

Welke doelgroep koopt een loft

Loftbewoners zijn vaak jong, hoogopgeleid, kapitaalkrachtig en alleenstaand of samenwonend zonder kinderen, de zogenaamde ‘yuppen’ (young urban people) en ‘dinkies’ (double income no kids). Waar deze groep voorheen juist wegtrok naar buitenwijken en slaapsteden, werd de stad weer helemaal ‘hot’. In de stad woon je dichter bij het werk, dus heb je minder woon-werkverkeer en minder files en toch de luxe van een ruime karakteristieke woning. Deze beweging leidde zelfs tot gentrificatie, een proces van opwaardering van een buurt of stadsdeel op sociaal, cultureel en economisch gebied. Bij de kapitaalkrachtige doelgroep ontstond vraag naar voorzieningen als supermarkten, horeca, onderwijsinstellingen, parkeerruimte, openbaar vervoer, etc. Aangezien deze doelgroep ook graag gebruikmaakt van het theater, musea en concerten was er ook sprake van een opleving van de culturele sector. Wijken of steden die uitgeblust waren werden bruisend en populair, ’the place to be’. Het ontstaan van gentrificatie was in aanvang een spontaan effect, maar is tegenwoordig vaak een van bovenaf geleid proces, mede om sociaal onveilige buurten een nieuw imago te geven.

Loft woningen zijn vaak de mooiste woningen

In de Zaanstreek zijn al heel wat voormalige fabriekslocaties omgetoverd tot prachtige projecten met loftwoningen. Zo zie je op https://honigfabriek.com/hetplan/ dat er 95 moderne appartementen worden aangeboden, waarvan 21 loftwoningen. Ze worden aangeprezen met de slogan ‘Wonen met industrieel karakter’, stoer en eigentijds wonen op een unieke locatie aan de Zaan. Dus behalve een prachtige woning is ook de ligging bijzonder mooi. Wonen met historie in de voormalige stijfselfabriek van Honig, die De Bij wordt genoemd. De gebouwen vertellen de verhalen van het industriële verleden, waar de kernactiviteit jarenlang het produceren van bak- en puddingpoeder was. Ook Twente wordt gekenmerkt door vele industrieën, zoals de textielindustrie in Almelo. In de wijk Indië zijn de voormalige fabriekspanden omgebouwd tot een gloednieuwe woonwijk: modern wonen in een mix van verleden, heden en toekomst. Indië is een wijk zoals je nergens anders aantreft. De oude fabriekshallen van Ten Cate en het rijke textielverleden van Almelo waren de inspiratie voor het ontwerp van een eigentijdse en duurzame wijk vlakbij het centrum van de stad. De wijk heeft een geheel eigen sfeer waar industriële rijtjeswoningen, moderne stadsvilla’s en appartementen worden afgewisseld met de oude gebouwen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Het industrieel erfgoed wordt gekoesterd, zo blijven de stoftoren, de weverij, de spoelerij, de sterkerij en de gevel behouden en ingepast in de nieuwe plannen. Kortom, een prachtige sfeervolle plek om te wonen.

De aankleding van een loft

Het is de kunst om een loftwoning warm aan te kleden. Door de hoge plafonds, grote ramen, kale vloeren en industriële uitstraling is het een uitdaging om goede keuzes te maken. Het is belangrijk om informatie te verzamelen over de do’s en don’ts, weersta bijvoorbeeld de neiging om grote meubels te plaatsen en wees kieskeurig met de keuze van materialen. Wat je wilt is het creëren van warmte in het landelijk wonen van jouw industriële omgeving. Daarbij passen houten meubels en natuurlijke materialen zoals wol, hout en natuursteen. En grote vloerkleden kunnen bijdragen aan de indeling van de ruimte en de warme uitstraling. Over warmte gesproken, denk tijdig na over een goed verlichtings- en verwarmingsplan, zodat je geen ontsierend leidingwerk in je woonruimte nodig hebt.