Wat is een family office en wat doen ze?

28 sep 2023 | Economie

Er zijn zo van die dingen die je simpelweg niet weet en die je toch graag zou willen weten. Misschien heb je nog nooit gehoord van een family office en heb je daarom op dit artikel geklikt of misschien heb je er al eens eerder over gehoord of gelezen en hoop je in dit artikel meer informatie te vinden. Wat ook je reden is om op dit artikel te klikken, in dit artikel leggen we je veel meer uit over wat een family office is en wat ze voor je kunnen betekenen!

 

Het takenpakket van een family office

Een familiy office is een bedrijf dat mensen met een groot vermogen kunnen ondersteunen bij verschillende taken. Een family office kun je inschakelen wanneer je bijvoorbeeld een ondernemer bent met een kapitaal. Je kunt dan een family office inschakelen om je gezin te ondersteunen, het kan ook zijn dat je een family office inschakelt om je familie te ondersteunen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een familiebedrijf hebt. Wanneer meerdere verschillende gezinnen en/of families samen een bedrijf runnen dan kunnen jullie ook samen een family office in de arm nemen die al jullie belangen samen behartigt. Wanneer je de hulp van een familie office inschakelt dan wordt er altijd een plan op maat gemaakt, de begeleiding is dus specifiek toegepast op jouw of jullie unieke situatie. Jullie hulpvraag, financiële doelen en andere zaken vallen hier ook onder.

De specifieke taken van een family office kunnen dus per situatie besproken en opgesteld worden, dit alles specifiek toegepast op de vraag van de gezinnen of families die betrokken zijn. De zaken die een family office op zich neemt zijn van financiële aard. Voorbeelden hiervan zijn het opstellen van financiële doelen, het monitoren hiervan, zo nodig bijsturen, overleggen en uiteindelijk ook daadwerkelijk behalen van deze financiële doelen.

 

Wat is een multi family office

Een family office biedt, zoals ik eerder al aangaf, diensten aan verschillende partijen aan. Het kan zijn dat je hulp nodig hebt voor je gezin of familie, maar wanneer er meerdere gezinnen of families bij een bedrijf betrokken zijn, dan kun je het beste een multi family office inschakelen. Zij kunnen je, net als family offices, ook ondersteunen bij taken zoals beleggingen en vermogensbeheer. Andere taken zullen zij, discreet, uitbesteden. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met de betrokken partijen.

Een groot verschil tussen een single family office en een multi family office is dat een single family office zich richt op één gezin en een multi family office richt zich op meerdere gezinnen. Vaak zijn multi family offices ook grotere bedrijven met meer personeel zodat zij iedere klant goed kunnen bedienen. Professionaliteit, discretie en persoonlijke aandacht spelen hierin een grote rol. Net als bij de single family offices.