Wat is een beleggingseigendom?

8 feb 2024 | Financiën

Beleggingseigendom is onroerend goed dat wordt gekocht met als doel een of ander financieel rendement te behalen. Dit rendement kan huuropbrengst zijn, wanneer de eigenaar verhuurt aan een bewoner of bedrijf. Het kunnen ook toekomstige winsten zijn, wanneer het onroerend goed met winst wordt verkocht. Investeren in hypotheken en vastgoed is daarom een aanrader. In de meeste gevallen investeren mensen om beide redenen in onroerend goed. Het belangrijkste doel van een vastgoedbelegging is meestal het vergroten van de rijkdom en het genereren van een passief inkomen. Dit betekent dat de dingen waar je op moet letten bij een ideale investering heel anders kunnen zijn dan de dingen waar je op let bij het kopen van een huis om zelf in te wonen. Hier volgen enkele belangrijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat je belegging een goede investering blijkt te zijn.

Locatie

Locatie, locatie, locatie – het is niet voor niets een vastgoedcliché en het geldt net zo goed voor investeerders als voor de mensen die in het pand wonen. Verplaats jezelf in de schoenen van een potentiële huurder en denk na over wat zij zoeken in een huurwoning. De nabijheid en gemakkelijke toegang tot openbaar vervoer, scholen en andere voorzieningen die deel uitmaken van de levensstijl van de meeste mensen, zoals winkels en restaurants, zullen het pand aantrekkelijker maken voor een huurder. In meer algemene termen zijn de veiligheid en de algemene sfeer van een wijk beide belangrijke factoren bij het bepalen van het groeipotentieel. Onthoud dit bij het investeren in vastgoed hypotheken.

Huurvraag

Beleggers zijn vaak van plan hun onroerend goed te verhuren om inkomsten te genereren en de kosten te helpen dekken. Het onderzoeken van gebieden met een sterke huurvraag en -rendement is een belangrijk onderdeel van het beoordelen van de financiële levensvatbaarheid van een vastgoedbelegging. Het huurrendement is een berekening van hoe winstgevend een onroerend goed kan zijn, op basis van de verwachte huurinkomsten, afgewogen tegen de kosten van het bezit en onderhoud van het onroerend goed. Denk hierbij aan hypotheekaflossingen, stratakosten, gemeentekosten, onderhoud en verzekeringen. Idealiter zou je stabiele, betrouwbare huurinkomsten moeten hebben die deze kosten enigszins kunnen dekken. Kijken naar de prestatiegeschiedenis van andere vergelijkbare eigendommen, inclusief leegstandspercentages, gemiddelde huuropbrengst, mediane wekelijkse huur en het potentiële groeipercentage ervan, plus welke soorten onroerend goed in trek zijn bij huurders, kan helpen bij deze berekeningen.

Type

Hoewel de beslissing om in een huis of unit te investeren grotendeels zal worden bepaald door je budget, moet je ook nadenken over het type onroerend goed in de context van de locatie. Een huis met een achtertuin zal bijvoorbeeld waarschijnlijk aantrekkelijker zijn voor huurders in een gezinsvriendelijke buitenwijk dan een compact appartement. Op dezelfde manier kan er voor een modern appartement een hogere huurvraag ontstaan ​​in gebieden in de buurt van universiteiten, waar doorgaans een groot aantal studenten op zoek is naar een huurwoning. Het is erg belangrijk om de demografische kenmerken van het gebied te begrijpen en dienovereenkomstig keuzes te maken. Huizen zijn over het algemeen duurder om te kopen en te verzekeren, en kunnen meer onderhoud vergen, maar ze kunnen ook gemiddeld hogere huurprijzen opbrengen en een hogere kapitaalgroei kennen.