Wat is een affenpinscher

26 sep 2023 | Dieren

Andere benamingen

De affenpinscher staat ook bekend onder de volgende namen:
– Monkey dog
– Ape terrier
– Diablotin Moustachu

Land van herkomst

Affenpinschers komen oorspronkelijk uit Duitsland

Geschiedenis

In eerste instantie werd de affenpinscher gefokt en gehouden als ongediertebestrijder voor onder andere ratten. Daarnaast werden ze vaak als waakhond gehouden. Tegenwoordig wordt de affenpinscher vooral als gezinshond gehouden.

Uiterlijke kenmerken en kleuren

Als je naar de affenpinscher kijkt, zie je een klein hondje met een schofthoogte van 25-30 centimeter. Ze hebben een ruwe vacht met warrelig haar. In de meeste gevallen is de vacht effen zwart van kleur, maar kleine bruine of grijze aftekeningen zijn toegestaan volgens de rasbeschrijving.

Vachtverzorging

De affenpinscher heeft een vacht die zo nu en dan geplukt moet worden. Dit wordt vaak bij een trimsalon gedaan, maar het is ook heel goed mogelijk het plukken van de vacht zelf te leren. De vacht van een affenpinscher mag nooit geschoren worden, omdat dit de vacht voor meerdere jaren kan verpesten. Sommige affenpinschers hebben dat er haren in de ooghoeken groeien die de oogbol kunnen irriteren. Controleer de ogen daarom regelmatig en verwijder de haren die (mogelijk) kunnen irriteren op tijd.

Karakter

De affenpinscher is een levendig, vrolijk en vriendelijk hondje. Het ras is behoorlijk waaks, onverschrokken en bovendien zijn ze aanhankelijk en intelligent.

Opvoeding van de affenpinscher

De affenpinscher leert redelijk snel commando’s. Wel is het belangrijk bij dit ras om altijd consequent en duidelijk te blijven. Een affenpinscher kan zich snel vervelen, dus het is belangrijk de oefeningen af te wisselen, om het voor de affenpinscher interessant te houden. De training afwisselen met spelletjes en ontspanning kan de affenpinscher ook zeker waarderen.

Sociale omgang

De affenpinscher kan goed omgaan met kinderen, soortgenoten en andere huisdieren. Wanneer u bezoek ontvangt die de hond nog niet kent, zal de affenpinscher in de meeste gevallen eerst de kat uit de boom kijken. Bezoek wordt in de meeste gevallen aangekondigd door te blaffen.

Beweging

De affenpinscher is een klein hondje en deze hondjes zijn vaak al tevreden als je drie keer per dag een blokje met ze omgaat. Zeker als ze daarnaast nog lichaamsbeweging krijgen in de vorm van spelen en spelletjes, is de affenpinscher een gelukkige hond.

Bijzonderheden

De affenpinscher is verwant aan de Belgische Griffon.
De schilder Jan van Eyck heeft in de zestiende eeuw de affenpinscher al op een schilderij vereeuwigd.