Wat is dry needling?

25 jan 2023 | Gezondheid

Op het moment dat je te maken hebt, is het natuurlijk prettig dat dit opgelost kan worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Dry needling kan een prettige manier zijn om dit voor elkaar te krijgen. Dry needling is voor veel mensen echter een term die niet al te bekend is. Aangezien dit het geval is, is het handig om te weten wat dry needling precies is. Dit is niet altijd even makkelijk om te weten. Om je hier een goed beeld van te geven, gaan we daarom in dit artikel kijken wat dry needling precies is.

Wat is dry needling precies?

Dry needling is een techniek die door een fysiotherapeut uitgevoerd kan worden. Bijvoorbeeld door fysio Stiens kan dit gedaan worden. Deze techniek wordt uitgevoerd met droge naalden. Vandaar de naam dry needling ook. Deze naalden zonder vloeistof worden in de spieren gestoken. Door dit te doen, ontspannen de spieren direct en voor een langere tijd.

Vaak wordt dry needling in de war gebracht met acupunctuur. Dit is echter een hele andere term. Bij acupunctuur wordt er gebruik gemaakt van oppervlakkige naalden die over het hele lichaam gebruikt worden. Acupunctuur is een energiebehandeling en daarbij een alternatieve geneeswijze. Bij dry needling wordt daadwerkelijk gebruik gemaakt van triggerpoints. Deze punten op je lichaam kunnen makkelijk geprikkeld worden met een naald. Door deze in de spier te steken, kan de spier volledig ontspannen. De triggerpoints zijn meestal punten waar je een spier pijn kan doen door hier te drukken.

De triggerpoints uitschakelen

De dry needling techniek is erop gefocust om de triggerpoint uit te schakelen. Door gericht op de triggerpoint te prikken met een naald, is het mogelijk om deze uit te schakelen waardoor de spier ontspant. Vaak als je te maken hebt met langdurige klachten aan een bepaalde spier, kan dry needling een effectieve techniek zijn om hiervoor te gebruiken. Het is mogelijk om hier een behandeling bij fysiotherapie Harlingen te krijgen. Voor veel mensen kan dit erg prettig zijn om gebruik van te maken.

Het aanbrengen van de naald op de triggerpoint is iets wat je bijna niet voelt. Als de triggerpoint goed bereikt wordt, spant de spier zicht kort aan. Dit zorgt voor een soort kramp gevoel wat al weer snel wegtrekt. Hierna ontspant de spier zich volledig waardoor het bewegen ook direct een stuk makkelijker gaat. Hierdoor is het ook een effectieve manier om problemen op te lossen met spieren.

Wordt dry needling verzekerd?

Voordat je zomaar een dry needling afspraak in gaat, is het natuurlijk wel prettig om te weten of dit verzekerd wordt. Dit wordt in de basisverzekering niet verzekerd. Als je een aanvullende verzekering hebt wel. Dit komt omdat dit hoort bij een normale dienst die een fysiotherapeut uitvoert. Hierdoor is dry needling ook een effectieve manier om van je pijnklachten af te komen. Voor veel mensen die te maken hebben met klachten aan de spieren, is dit dan ook een hele goede optie om voor te gaan.