Wat is 2G

2 jan 2023 | Media

We kunnen in Nederland bellen, internetten en appen op onze mobiele telefoon door een mobiel netwerk. In de jaren negentig kwam er vanuit Finland een 2G-netwerk (Global System for Mobile Communications oftwel GSM). 2G staat voor Tweede Generatie Mobiele Communicatie. Inmiddels is het 2G-netwerk sterk verouderd en heeft het plaats gemaakt voor het snellere 4G of 5G netwerk.

In ons land hebben drie telefoonproviders een eigen netwerk: T-Mobile, Vodafone en KPN. Alle andere providers, zoals bijvoorbeeld Ben en Simyo, gebruiken die netwerken. De drie netwerken maken gebruik van 2G, 3G, 4G of 5G. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de datasnelheid en hoe groter de betrouwbaarheid.

De voorloper van 2G is, logischerwijs, 1G. 1G staat ook wel bekend als Nordic Mobile Telephony. Het is een analoog netwerk. 2G is echter een digitaal netwerk en daarmee de basis van het netwerk dat we nu kennen. Het voordeel van 2G ten opzichte van 1G was dat gesprekken digitaal werden versleuteld, het bereik beter werd en dat nieuwe diensten als sms en mms mogelijk werden.

 

Ondersteuning 2G en 3G

De capaciteit van de mobiele netwerken is beperkt. Daarom stoppen veel providers met de ondersteuning van 2G en 3G. De ruimte die dat oplevert kan gebruikt worden voor 4G en 5G dataverkeer. T-mobile heeft het 2G netwerk al in 2021 voor particulieren uitgeschakeld. Vodafone maakt nog wel gebruik van het 2G netwerk en ook KPN houdt het netwerk nog even in de lucht. Ze doen dat vooral voor de zakelijke markt. Het stoppen van 2G is voor die markt een grote verandering, omdat diverse toepassingen gebruik maken van 2G. Denk daarbij aan boordcomputers, slimme meters, mobiele pinapparaten en alarmsystemen.

5G-netwerk

We willen dat het mobiele netwerk snel werkt, zodat we supersnel data kunnen versturen. De toepassing van mobiele data neemt toe, bijvoorbeeld door de inzet van robots in fabrieken. Daarom is er geïnvesteerd in het 5G netwerk (5e generatie mobiel netwerk). Dat gebruikt hogere frequenties waardoor het netwerk minder snel overbelast is en de dekking dus groter wordt.

Er is de nodige discussie rondom het 5G netwerk. De straling van de antennes zou ongezond zijn. Op de site van de Rijksoverheid valt hierover het volgende te lezen:

“De Rijksoverheid wil dat de straling van de 5G-antennes veilig is en geen gevolgen heeft voor de gezondheid. Daarom controleert het Agentschap Telecom of de 5G-antennes niet teveel straling veroorzaken. En houdt de overheid in de gaten wat wetenschappers ontdekken over radiogolven en gezondheid. Op basis van de onderzoeken ziet de overheid geen reden om de frequenties voor 5G niet te veilen.”

Coronatoegangsbewijs

En dan nog even iets heel anders. De term 2G werd tijdens de coronapandemie voor coronatoegangsbewijzen gebruikt en heeft daarmee dus een totaal andere betekenis:

1G: je kreeg een QR-code als je negatief Getest was op corona in de afgelopen 48 uur

2G: je kreeg een QR-code als je volledig Gevaccineerd was of Genezen van een coronabesmetting

3G: je kreeg een QR-code als je volledig Gevaccineerd was of Genezen van een coronabesmetting of negatief Getest op corona in de afgelopen 48 uur

Er was veel gedoe over dit beleid, omdat mensen die niet gevaccineerd waren of de ziekte doorgemaakt hadden, geen toegang hadden tot bijvoorbeeld een restaurant of het theater.